Početna Društvo U DOMU STARIH “GRABOVAC” FALILO SAMO VIŠE ZABAVE

U DOMU STARIH “GRABOVAC” FALILO SAMO VIŠE ZABAVE

0

domovi_bijela_i_risanPoložaj starih u Crnoj Gori značajno je unaprijeđen, konstatovali su članovi Odbora za zdravstvo rad i socijalno staranje posjetivši prvo Dom starih u Risnu, a potom Dom “Mladost” u Bijeloj, uoči skore tematske parlamentarne debate o položaju ove populacije.

– Nije samo ulaganje 3,2 miliona eura u novu zgradu, uređenje infrastrukture i dvorišta, te sanacija fasade i krova starih paviljona – poboljšalo uslove života oko 300 korisnika. Ljepše i sređenije  okruženje doprinijelo je i da se osoblje sa više motiva posveti  zbrinjavanju veoma kompleksne populacije – koja je u većini dementna ili nepokretna – kazao je direktor Doma članovima Odbora.

Stari su smješteni u tri objekta – na psihogerijatriji je 160 ljudi, u novom modernom zdanju za palijativnu njegu je 92-je štićenika sa težim dijagnozama, dok je 94-ro mentalno očuvanih i fizički pokrertnih smješteno izvan kapije – u posebnom paviljonu apartmanskog tipa.

dom_starihVukićević je dodao da su u anketi u kojoj je učestvovala većina korisnika – najviše primjedbi imali na  kulturno zabavni život – pa su u Domu počeli da im organizuju izlete, odlazak na kupanje – i ono što ovdje zovu „izlazak iz Doma“, nakon što to mnogi štićenici nijesu činili godinama.

Predsjednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Branka Tanasijević objasnila je da su posjete Domovima u Risnu i Bijeloj planirane uoči skore rasprave u Skupštini gdje će direktor Doma pred poslanicima govoriti o ovoj ustanovi.

„Uvjerili smo se da su značajno unaprijeđeni uslovi za smještaj, da imaju adekvatnu brigu, a znamo da je briga o starima i djeci najhumanija misija svakog društva“ kazala je  Tanasijevićeva nakon obilaska oba Doma.

Većina štićenika Doma satrih koji postoji od 1947. Godine dolazi po preporuci centara za socijalni rad. Samo 13,7 % sami mjesečno, za potpunu medicinsku, i svaku drugu njegu plaćaju 180 eura.

Nakon otvaranja Doma u Bijelom Polju, čekanje na smještaj je najduže desetak dana dok se u hitnim slučajevima mjesto obezbjeđuje istog dana.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code