Početna Društvo U Domu starih u Risnu potvrđena infekcija kod 31 vakcinisanog korisnika, kao...

U Domu starih u Risnu potvrđena infekcija kod 31 vakcinisanog korisnika, kao i 3 zaposlena

8

Nakon što je jedna od zaposlenih osoba u Domu za stare Grabovac u Risnu prijavila da je pozitivna na koronavirus, započeto je epidemiološko istraživanje infekcije koronavirusom u toj ustanovi.

Foto: JU Dom starih Grabovac

Brzim antigenskim testom odmah je infekcija potvrđena kod 13 od 26 testiranih korisnika, kazali su iz Instituta za javno zdravlje.

Tokom jučerašnjeg dana, epidemiološka služba Doma zdravlja Kotor je obavila PCR testiranje još 51 korisnika i 28 zaposlenih u Domu za stare “Grabovac”. Na osnovu rezultata koji su za sada dostupni, na koronavirus ukupno je pozitivan 31 korisnik i 3 zaposlena.

Kako je Institutu za javno zdravlje potvrđeno iz Doma za stare, svi korisnici koji su inficirani koronavirusom su trenutno dobrog opšteg zdravstvenog stanja i nalaze se u izolaciji. S obzirom na to da su primili prvu dozu vakcine protiv koronavirusa, očekuje se da neće doći do razvoja komplikacija i teže kliničke slike što je upravo i jedan od glavnih ciljeva vakcinacije.

Kako je dalje saopšteno, trenutna epidemiolška situacija u Domu dodatno naglašava značaj dvije stvari:

a) pravilnog i strogog pridržavanja opštih mjera prevencije nakon sprovedene vakcinacije, s obzirom na to da se optimalna zaštita vakcinisanih osoba koje nijesu bolovale od COVID-19 obezbjeđuje tek nakon primljene dvije doze vakcine

b) pravovremene i kompletne vakcinacije svih kategorija stanovnika

-Molimo građane kojima predstoji vakcinacija da sa dodatnom pažnjom poštuju opšte preventivne mjere, kako se ne bi izložili virusu u danima pred ili neposredno nakon vakcinacije što može značajno uticati na učinkovitost ovog procesa.

Institut za javno zdravlje nastavlja da intenzivno prati epidemiološku situaciju u pomenutoj ustanovi i pružiće svu neophodnu podršku i pomoć iz domena našeg rada i zakonskih nadležnosti- zaključuju u saopštenju.

8 Komentari

  1. Nakon prve doze,potrebno se cuvati jednako kao da je i niste primili.Nakon druge,potrebno je 20 dana da se stvore antitijela u dovoljnoj mjeri da se moze opustiti i zivjeti normalnije.I tih 20 dana se pazite.Ako nema VIP korisnika kojima je inkognito dolazila posjeta ili su pustani da izlaze,onda je jasno da je neko od zaposlenih unio virus.

    13
    8
  2. Koji kukumar je projektovao ovaj park bez klupa i nadstrešnica protiv Sunca za seniore koji koriste ovaj dom? Nije valjda da seniori voze bicikla i skejtborde po pločnicima? Kao da neko ima namjeru da ljudi iz domova što prije odapnu…

    29
    • hahaha sjajan komentar….baš mi je isto palo na pamet kad vidjeh ovaj “grandiozno projektovan” prilaz Domu… ko stvoren za vožnju rolera

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code