Početna Društvo U Domu zdravlja od danas testiranje na HIV i hepatitise

U Domu zdravlja od danas testiranje na HIV i hepatitise

0

U Domu zdravlja Herceg Novi od danas će do 29. novembra tradicionalno biti obilježena Evropska sedmica testiranja na HIV i hepatitise radi  podizanja svijesti o značaju testiranja i ranog otkrivanja bolesti. Na taj način hercegnovsko savjetovalište dio je mreže Savjetovališta za HIV u Crnoj Gori koji u saradnji sa Institutom za javno zdravlje pripremaju nedjelju savjetovanja i testiranja u Domovima zdravlja Bar, Berane, Bijelo Polje, Nikšić, Kotor, Pljevlja.

Tema ovogodišnje akcije je “Testiraj. Liječi. Zaštiti.”, a cilj je isticanje značaja integrisanog pristupa testiranju. Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore kazali su da se i ove godine pridružuju organizacijama, institucijama i ključnim liderima širom Evrope u obilježavanju te inicijative.

„U Evropi se od 22. do 29. novembra obilježava sedmica testiranja na HIV i hepatitise, a cilj je podizanje svijesti o značaju testiranja i ranog otkrivanja bolesti, kao i ukazivanje na značaj obezbjeđivanja pristupačnosti testiranju onima koji su u povećanom riziku od tih infekcija“, kaže se u saopštenju.

Kao jednu od ključnih prepruka za populaciju, iz IJZCG-a naveli su da je bolje saznati HIV / hepatitis status što ranije, jer rano započinjanje liječenja može poboljšati kvalitet života, a kod infekcije hepatitisom C može dovesti i do izliječenja.

Liječenje, kako su kazali, smanjuje mogućnost prenosa infekcija na neinficirane osobe.

“Oko 95 odsto osoba prihvata da se testira na HIV / hepatitis ukoliko testiranje ponudi ljekar, a prilikom testiranja zdravstveni radnici dužni su da poštuju, povjerljivost, korektno savjetovanje uz saopštavanje rezultata testa i upućivanje na liječenje uz promociju zaštite ljudskih prava”, ističe se u saopštenju.

Evropsku nedjelju testiranja podržava veliki broj međunarodnih organizacija, a prošle godine u akciji je učestvovalo nekoliko stotina organizacija iz većine država evropskog regiona.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code