Početna Društvo U Drenoviku početak rješavanja ogromnih komunalnih nevolja

U Drenoviku početak rješavanja ogromnih komunalnih nevolja

7

U naselju Drenovik od jutros je mehanizacija novske firme Role inženjering, koju je, po riječima mještana, angažovala lokalna uprava.

Prema njihovim riječima, glavnom ulicom kroz naselje biće „usađeni“ šahtovi za atmosfersku kanalizaciju, te za za odvođenje otpadnih voda, na koju bi kasnije mještani trebalo da pirkopčaju septičke jame.

Ipak, to nije konačno već „privremeno“ rješenje, dok se u naselju ne izgradi kanalizacioni sistem, koji se mještanima obećava skoro dvije decenije. Tek tada septičke jame bi bile potpuno zatvorene i van upotrebe. Radio Jadran danas nije mogao da stupi u kontakt sa izvođačem, a više detalja nijesmo mogli dobiti ni od nadležnih u lokalnoj upravi, kojima je zgusnut raspored predizbornih aktivnosti.

Zbog „prelijevanja“ septičkih jama, ovim naseljem koje ima oko 180 kuća i 700 žitelja, praktično je nemoguće prolaziti od neprijatnih mirisa i zapuštene putne infrastrukture. Več duže ne radi ni javna rasvjeta.

Od svih prigradskih naselja u Novom, u Drenoviku se najviše obećavalo, a najmanje napravilo.

Stanovnici su godinama molili, tražili, pisali peticije Mjesnoj zajendici, Opštini, da se stvari pokrenu sa mrtve tačke, međutim, ovo danas je samo „mali korak za grad, ali veliki za Drenovik“ kažu nam neki od njih.

Podsjetićemo da su mještani 2019. Godine, samoinicijativno asfaltirali dva manja kraka ulica kroz naselje, postavili dio kanalizacionih i vodovodnih cijevi i bužira. Lokalna uprava tada je obezbijedila dio materijala. Asfaltirana su dva kraka po 20 m, za što je lokalna uprava obezbijedila 20 kubika betona i 20 armaturnih mreža, dok su mještani sami finansirali iskope, postavljanje bužira, crijeva za vodu, kanalizacionih i vodovodnih cijevi u dužini od 30 m.

Ranije je tadašnja potpredsjednica Opštine, Danijela Đurović kazala da izgradnja i spajanje kompletne kanalizacije za naselje Drenovik ne može biti izvedeno dok se ne ispuni osnovni preduslov – završetak projekta izgradnje kanalizacione mreže Igalo – Bare, na koju kanalizacija Drenovika kasnije treba da bude priključena.

-Dio projektne dokumentacije za izgradnju kanalizacije u Drenoviku već postoji, ali preostaje da ga uskladimo sa novim geodetskim podlogama i sa važećim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata. Nakon tog usklađivanja moći ćemo preciznije da govorimo o broju domaćinstava koja bi trebalo da budu priključena na kanalizacionu mrežu, kao i o vrijednosti projekta – kazala je Đurović.

Dodala je i da lokalna uprava planira nastavak sanacije dijelova putne mreže u Drenoviku, a paralelno sa tim u trupu puta postavljanje kanalizacione cijevi, kako put ne bi morao ponovo da se prekopava kad se stvore uslovi za spajanje Drenovika na kanalizacioni sistem Igalo – Bare.

Pražnjenje septičkih jama jednom mjesečno vlasnike/korisnike jama košta oko 80 eura, a taj posao obavlja cistijerna gradskog Vodovoda i kanalizacije doo, na zahtjev korisnika.

Mještani Drenovika su prije dvije godine potpisali i peticiju tražeći da Drenovik postane Mjesna zajednica, međutim, status mu je i dalje nepromijenjen i funkcioniše kao dio MZ Igalo.

7 Komentari

 1. Kada se lokalna uprava tako odnosi prema dijelu svoje teritorije onda ljudi treba da uzmu stvari u svoje ruke. Naprimjer, ako 180 kuća plaća po 300 eura poreza na nepokretnosti i po 50 eura za komunalno uređenja onda to iznosi oko 63000 eura godišnje. Eto neka ne plaćaju za ono što ne dobijaju od lokalne uprave i sami od tog novca izgrade potrebnu infrastrukturu. Može se ako se hoće!

  15
  1
 2. Koliko god zakon bio jasan, jako je tuzno koliko muke mora da se ulozi da se nesto ucini u dijelu grada koji potpada pod dio mjesne zajednice umjesto da bude sam za sebe mjesna zajednica. Suscepan, Zvinje, Njivice, Drenovik, Bajkovina – nidje nista mrdnut dok se ne ispritiska mjesna zajednica Igalo…..

 3. SRAMAN UČINAK SVAKE POLITIKE!
  DRAGA NAŠA SADAŠNJA, ILI VEĆ SUTRA BIVŠA VLASTI, OD VAŠEG OBEĆANOG BOLJEG SUTRA, DOBILI SMO DANAŠNJI ŽIVOT U FEKALIJAMA , ŽIVOT BEZ PUTA I VODE, ŽIVOT BEZ POSLA!
  HVALA VAM NA SVEMU!

  9
  4
 4. Sta rade izbori ali uzalud vam.sve !
  Novska ce da bude proslost uskoro ako bog da , njihovo surovanje sa Dps glasacima im doslo glave !
  Uzalud beton sad uzalud I obecani poslovi !

  22
  18

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code