Početna Oko nas Dubrovnik U Dubrovnik uplovio prvi vatrogasni brod „Orlando“

U Dubrovnik uplovio prvi vatrogasni brod „Orlando“

4

Najavljen kao istorijska investicija, u Dubrovnik je uplovio prvi vatrogasni brod „Orlando“. Izgrađen je u Istri za potrebe Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika, a svečano  predstavljen u starom gradskom portu.

Prvi vatrogasni brod, u Orlandovoj godini nazvan po ovom velikom svetovnom simbolu Dubrovnika. On će umnogome Elafite približiti Dubrovniku kada je riječ o vatrogasnoj, ali i zdravstvenoj zaštiti jer je „Orlando“ izgrađen i za plovidbu u zahtjevnijim vremenskim uslovima.

Polivalentno plovilo ukupne je dužine 13,5 metara, s dva motora, 550 konjskih snaga za brze intervencije prvenstveno će se koristiti u akcijama vatrogasne službe na moru. Omogućiće žurni transport vatrogasaca na Elafite i Lokrum, brzu reakciju gašenja požara, a koristiće se i kod promptnih intervencija u slučaju zagađenja mora, te u ostalim hitnim akcijama spasavanja ugroženih ljudskih života.

„Orlando“ je pred portom izveo i pokaznu vježbu.

Kako je saopšteno iz gradske uprave, nabavka vatrogasnog broda posljednja je investicija Grada Dubrovnika u bolju opremljenost interventnih službi. Preduslov je za organizovanje pomorske službe Dubrovačkih vatrogasaca.

Brod je u ugovorenom roku izgradila istarska kompanija Marservis d.o.o. s dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji plovila. Grad Dubrovnik i JU Rezervat Lokrum koštao je četiri miliona kuna.

4 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code