Početna Oko nas Dubrovnik U Dubrovniku turistički promet u porastu: Ostvareno 4 miliona noćenja

U Dubrovniku turistički promet u porastu: Ostvareno 4 miliona noćenja

20

Prema podacima E-visitora ( organizacije  za prijavu i odjavu turista) Dubrovnik u oktobru i u prvih deset mjeseci ove godine bilježi povećanje turističkog prometa. U oktobru je zabilježeno 112.571 dolazaka, što je devet posto više nego u istom mjesecu prošle godine, dok je noćenja bilo sedam posto više nego lani, odnosno 365.518, prenosi portal Turističke zajednice Dubrovnika.

U prvih deset mjeseci u Dubrovniku je ostvareno 1.215.977 dolazaka, što je 7 posto više  nego u istom razdoblju prošle godine, a ostvarenih 4.013.759 miliona noćenja je porast za 4 posto, uz napomenu da ove brojke ne uključuju dolaske i noćenja iz nautike.

Top-listu država iz kojih su dolazili turisti u prvih deset mjeseci predvode već tradicionalno gosti iz Velike Britanije, zatim gosti iz SAD-a, Njemačke, Francuske, Španije, Australije, Hrvatske, Italije, Finske i Kanade.

Od 1.januara do 31.oktobra, najviše dolazaka ostvareno je u hotelskim objektima, tačnije 640.383. U njima bilježe porast u broju dolazaka od 6 % u odnosu na prvih deset mjeseci 2017. godine. Porast popunjenosti bilježe i privatni smještajni kapaciteti sa 430.749 dolazaka, 13 % više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U hotelskom smještaju ostvareno je 2.104.148 noćenja,odnosno 3 % više nego lani , a u privatnom smještaju 1.457.830, odnosno 9% više.

20 Komentari

 1. Dubrovnik je imao 11% prihoda od turizma u SFRJ.NOVI i CG se prodavala turistički u paketu sa Dubrovnikom. Danas oni 4.miliona s cijela CG 1,2 miliona. Pa vidite dje smo, HN pao na zadnje mjesto od primorskih opština, s vladali samo SNP i DPS i sada ” podmladak” SNP koji je bio kratko u PZP.

  16
  1
 2. U Dubrovniku su postavili preko 300 kamera u gradu,smanjili kriminal,smanjili broj policajaca,prekršaja ,delikvencije. Koiko ćemo mi još čekati? Na šetalištu postavite 4 kamere i sve ćete vidjeti ko vozi motore auta,ko divlja itd. Stvari su jednostavne samo volje i želje treba !!!

  32
  • Bravo ,citao sam. Prakticno i efikasno bez mnogo ljudstva komunalne policije,,samo po đepu. Gledam na tvcg u Niksicu se zale ,da u bulevaru divljaju autima ,motorima ,masu sudara itd,djecu ne pistaju,,nema dovoljno policije, a kamere rijesavaju sve probleme ! Mislita da su na zapadu ludi?

 3. Dubrovnik ima više luksuznih hotela nego cijela Crna Gora i turističku praksu od pamtivijeka.. Tako da je neprikosnoven u ovom dijelu Evrope. Međutim, to ima i svojih loših strana.. Grad je upao na listu top 5 destinacija koje su uništili kruzeri, dok se domicilno stanovništvo suočava sa sve većim troškovima života i iseljavanjem.. Apartmanizacija i diktat novca su ga je pretvorili u grad zatvorenih škura, što mu je oduzelo dušu i nekadašnju čar.

  16
  6
  • Istrpio bih ta škura. Kupe stan u Trebinju, izdaju stan u Dubrovniku i zarađuju u prosjeku 5000 eura mjesečno. Uostalom, niko ih ne ćera da zatvore škura kad odu.

   18
   2
  • Prijatelju, Dubrovnik je istorijski zasnovan na diktatu novca. Njime su kupovali slobodu od Turaka, teritorije od komšija (između ostalog i župa Dračevica, područje našeg današnjeg grada, bila je kupljena od Dušana i u posjedu Dubrovačke republike tačno 10 godina, a poslije duplo preprodata Tvrtku). Trenutno rade na ozbiljnom ograničavanju broja kruzera, pa ćemo, ako smo pametni, mi zakačiti mrvice sa tog bogatog stola. Pošto, znamo to, nismo pametni, držaćemo se svoje skromne romantike gradića s početka šezdesetih godina prošlog vijeka. Siromašni, ali ponosni. Dok god smo zadovoljni i ne tražimo više i ne zavidimo komšijama, sve je u redu, neka nam bude po našem.

   19
   3
   • Da smo pametni ne bismo se radovali tim mrvicama kao psi ispod tog stola i reciklirali reciklirano već kreirali unikatnu ponudu za Novi zasnovanu na novskim posebnostima. HN i CG nikad neće nadmašiti DU i HR jer se ovdje sve radi na pregled, na kopiju.. nema vizije, nema osjećaja za svoju autentičnost. Sve što je bilo posebno se uništilo jer je smatrano nazadnim i neatraktivnim.. a u upravo u tim stvarima se krio potencijal za uspjeh. Ali, eto, stići će kruzeri koje odbaci DU i rješiti stvar.. Ovaj mentalitet više voli otpatke i mrvice uspješnih, no da sam izumi i stvori po svojoj mjeri

    13
 4. Lako im je kada smo im 91-92 sve obnovili…kao da su 40 hiljada kilometara daleko od nas a ne 40 km.
  HN je ostao u devedesetim po razmišljanjima sto je najtužnije, za sve drugo ćemo lako.

  17
  1
  • Herceg-Novi je, po načinu razmišljanja, u devedesetim godinama 9.vijeka (naše ere, što je ipak donekle utješno).

   14

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code