Početna Kultura U DVORANI PARK „DO POSLJEDNJEG DAHA“ SA JEAN PAUL BELMONDOM

U DVORANI PARK „DO POSLJEDNJEG DAHA“ SA JEAN PAUL BELMONDOM

0

Filmom “Do posljednjeg daha” Žan-Lika Godara, večeras u dvorani Park u Herceg Novom od 18 časova, nastavlja se prikazivanje ostvarenja revije pod nazivom „Senke zaboravljenih”.

Žan-Lik Godar bio je filmski kritičar, režiser, ali i povremeni glumac, rodio se 1930. u Parizu, a 1954. je snimio prvi film. Do 1990. je snimio oko šezdeset kratkometražnih i dugometražnih filmova. Godar je jedan od začetnika francuskog novog talasa, a na taj način i filmskog modernizma na području repertoarnog filma.
Film “Do posljednjeg daha” izazvao je čitavu revoluciju u francuskoj kinematografiji početkom 60-tih godina prošlog vijeka.
Ovo ostvarenje je ključno kada je riječ o razvoju modernog filma. Godar je scenario za taj film napisao na osnovu nekih ranijih “skica” njegovog kolege, Fransoa Trifoa.
U filmu glume Jean-Paul Belmondo, Jean Seberg, Daniel Boulanger, Jean-Pierre Melville.
Priča počinje u Marseillesu, Michel Poiccard (Jean-Paul Belmondo), alias Laszlo Kovacs je sitni lopov i razbojnik. Specijalist u krađi automobila. Nakon što ukrade jednoga, započinje policijska potjera, koja završava Michelovim ubojstvom policajca. Odlazi u Pariz u namjeri da se sakrije, da pokupi novac koji mu duguju neki njegovi poznanici i naposljetku da pobjegne u Italiju. U međuvremenu, počinje se nalaziti s Amerikankom Patricijom Fancini (Jean Seberg), mladom studenticom novinarstva, koja dane provodi prodavajući Herald Tribune na Champs-Elyseesu. Njih dvoje nastavljaju svoju atipičnu ljubavnu priču.
Hollywood se potrudio da napravi remake za širu publiku s Richardom Gereom, ali dobri poznavaoci filmske umjetnosti smatraju da je francuska verzija neuporedivo bolja.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code