Početna Kultura U Dvorani Park veče posvećeno književniku Dobrici Eriću

U Dvorani Park veče posvećeno književniku Dobrici Eriću

2

Književni omaž nedavno preminulom velikom pjesniku, Dobrici Eriću u organizacij SPKD Prosvjeta, a u saradnji sa JUK Herceg festom, biće upriličen u četvrtak, 9. maja u 20 časova u Dvorani Park.

U programu će učestvovati hercegnovski glumci, pjesnici i recitatori: Dejan Đonović, Vinka Perišić-Šarenac, Željko Vavić, Snežana Vukićević-Čvoro, Danijela Đokić, Branka Denda, Željka Čepić, Špiro Živković, Radovan Đajić, Maja Žarić, kao i djeca Miloš Bogdanović, Mina i Nika Niković. Konferansu će voditi Olivera Doklestić.

Erić je rođen je 22. avgusta 1936. godine u Donjoj Crnući. Završio je četiri razreda osnovne škole u selu Vraćevšnici. Autor je više romana, pet knjiga lirske proze, 23 zbirke pjesama, pet pozorišnih drama, preko 40 knjiga za djecu. Zaslužni je umjetnik grada Beograda.

Prvu zbirku pjesama objavio je 1959. godine, a kasnije još više od stotinu knjiga poezije, proze, antologija, slikovnica itd. Djela su mu prodata u tiražu od milion primjeraka. Dosta ih je prevedeno na strane jezike.

Preminuo je u 29. marta 2019. godine, u 83. godini, u Beogradu. Sahranjen je u rodnom mjestu, na seoskom groblju u Donjoj Crnući.

Manje je poznato da je Dobrica Erić napisao i prvu pjesmu za pjevača folk muzike Miroslava Ilića pod nazivom „Voleo sam devojku iz grada”. Autor je i Cecine pjesme „Detelina sa četiri lista”.

2 Komentari

  1. E pa ako je pisao za Cecu, svaka cast. Pokoj mu dusi, fin ruralni pjesnik sumadijskog zavicaja, samouk, al ovoliko eminentnih poznavalaca njegovog djela u Herceg Novom je veliko iznanedjenje, sve sa direktorkom vodovoda koja vodi konferansu.

    2
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code