U GALERIJI JOSIP BEPO BENKOVIĆ IZLAŽU SREDANOVIĆI

U GALERIJI JOSIP BEPO BENKOVIĆ IZLAŽU SREDANOVIĆI

462
0
Podijeli

sredanovicIzložba akademskih slikara Milanke i Laza Sredanovića otvorena je u Galeriji Josip Bepo Benković. Oboje su bili učenici Umjetničke škole u Herceg Novom. Lazo je objasnio da je ovo posthumna izložba Milankinih radova koja pokazuje njenu ogromnu ljubav prema Boki i  Herceg Novom gdje je započelo njeno likovno školovanje.
Na izložbi je predstavljeno i nekoliko novih tabli stripa Dikan  koji nastavlja avanture sa Praznika mimoze, kao i karikature koje su nagrađene na međunarodnim smotrama i koje predstavljaju kritiku društvenih događanja na ovim prostorima. Sredanović priča da mu je bilo najlakše da piše o krajevima koje zna i najavio je novu epizodu.
Otvarajući postavku član Udruženja strip autora Srbije, Zoran Stefanović je kazao da je izložba otkriva suštinsku tajnu da umjetnost pripada svima, da je prirodna kao hrana i ljubav. On je istakao da je na stripovima Laza Sredanovića odraslo milion mladih ljudi u bivšoj Jugoslaviji i Jugoistočnoj Evropi, kao i da je Dikan i dalje najpopularniji strip Zapadnog Balkana.
Predsjednik Centra za afirmaciju Crne Gore Simon Vukčević ustvrdio je da je Sredanovićev strip postao antologija i da je riječ o pravoj umjetnosti.
Inače, Lazo Sredanović je diplomirao  na Akademiji za primenjenu umetnost u Beogradu, grafički odsjek u klasi prof Mihaila Petrova.
Ilustrovao je veći broj slikovnica za djecu, objavljivao je karikature, a strip Dikan crtao je isključivo za Politikin zabavnik.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code