U Galeriji “Sue Ryder” izložba “Lilith 2”, nakit i crteži Đurđe Milatović

U Galeriji “Sue Ryder” izložba “Lilith 2”, nakit i crteži Đurđe Milatović

1
Podijeli

Hercegnovska publika sjutra veče imaće priliku da u prestižnoj Galeriji “Sue Ryder”, u Starom gradu, pogleda treću samostalnu izložba unikatnog nakita i crteža, Đurđe Milatović. Izložbu će u 20.30 otvoriti istoričarka umjetnosti, Kristina Milatović, koja je i priredila katalog.

Autorka simbolično naziva svoju izložbu “Lilith 2”, fokusirana na predmete koji koriste ženi, napravljene za ženu koja se ne boji da pronađe sopstveni put, a ni da se vrati na početak, naglašava Milatović:

Picerija i restoran

– Do novog medija nas uvodi ciklus crteža kojim preovladava motiv ptice. Umjetnica skiciranjem podsjeća na važnost perfektnog zanatskog umijeća koji svaki umjetnik mora spoznati u procesu kreiranja sopstvenog rukopisa, s tim da u Đurđinom izrazu naziremo degaovsku liniju i sjenku – zapisala je Milatović, podsjećajući da Đurđa za novi medij nalazi inspiraciju u korejskoj tehnici, koja se zove “Keum-Boo”.

Jednostavna u svom izrazu, ova izložba nas pomjera za stepenicu više od kiča današnjice, kao i larpulatizma (umjetnosti radi umjetnosti) sa kojim se često susrećemo, ocijenjuje, Kristina Milatović.

Izradom nakita Đurđa Milatović se bavi od 2017. godine, u okviru projekta “Dorra Nuova” NVO Mladi Romi, čije učesnice, zajedno sa Đurđom izlažu radove na Stepeništu 28. oktobra.

Autorka je rođena u Beogradu, diplomirala je na FLU na Cetinju 2006. godine, na smjeru slikarstvo. Predstavila se na brojnim kolektivnim izložbama, a u Herceg Novom, gradu u kome živi i stvara, priredila je dvije samostalne izložbe u Dvorani „Park“ i kafe galeriji „Amerika“.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code