Početna Kultura U Gradskoj biblioteci u Herceg Novom promovisan „Ekonomski biografski vremeplov: kalendar ekonomskih...

U Gradskoj biblioteci u Herceg Novom promovisan „Ekonomski biografski vremeplov: kalendar ekonomskih velikana“

0

Knjiga “Ekonomski biografski vremeplov: kalendar ekonomskih velikana”, autora prof. dr Milana R. Milanovića, promovisana je krajem prošle sedmice u hercegnovskoj Gradskoj biblioteci. Radi se o jedinstvenoj publikaciji u oblasti ekonomske literature na našim prostorima, u kojoj se nalazi 365 biografija poznatih srpskih, jugoslovenskih i svjetskih ekonomista i ekonomskih praktičara.

Kako je autor naglasio, ovaj vremeplov obuhvata ukupan dosadašnji razvoj ekonomske misli, iz raličitih epoha, sve do vremena same pripreme djela. Kao početni pristup i kriterijum izbora, Milanović ističe princip da se obrađuju biografije samo onih ekonomista koji više nisu među živima, “dakle samo onih koji su već otplovili na drugu obalu”.

-Sa aspekta vremenske dimenzije, ovo je zapravo biografski pomenik. U pogledu prostorne dimenzije, vremeplov obuhvata ekonomiste sa srpskih i eks-jugoslovenkih prostora, kao i sve druge koji su nesporno ostavili neizbirisv trag u razvoju ekonomske misli u svijetu, posebno na evropskim, ruskim i američkim prostorima, kazao je Milanović.

Kako je autor sam istakao u predgovoru ekonomskog kalendara, iako očigledno raznoliki, svi oni, iako kalendarski postrojeni, pripadaju jednoj velikoj armiji ekonomista, ali u raznobojnim “uniformama” i sa širokim “barjacima” koje nose čelnici njihovih jedinica.

-Tako raznorodnu armiju ekonomista nemoguće bi bilo vojnički postorjiti u nekom paradnom poretku, po značenju i činovimašarenolik stroj, od redova do generala, od državnih činovnika do akadmeika i nobelovaca, na čijim zastavama lepršaju parole u vrlo širokom dijapazonu, reklo bi se, od političke ludosti do naučne mudrosti, navodi autor Ekonomskog biografskog kalendara.

U nastavku promocije Milanović se osvrnuo  na nekoliko značajnih ličnosti  iz  Herceg Novog, Boke i  Crne Gore informišući da  vremeplov otvoren biografijom Žarka Bulajića, političkog radnika  ali i teoretičara ekonomije socijalizma, premijera i profesora univerziteta koji je živio u našem gradu. U knjizi se nalaze i biografije Sava Starovića , osnivača “Jugooceanije”, Petra Nagiba Sinanovića osnivača “Oboda”, Milana Šljivića dugogodišnjeg gradonačelnika Aleksandrovca, Dimitrija Konjovića srpskog industrijalca, pilota, pomorskog oficira, osnivača fabrike IKARUS, ekonomskog stvaraoca  koji je bio komandant austougarskih hidrobaza na Jadranu sa komandnim sektorom u Kumboru. Nezaobilazna je i biografija Laza M. Kostića rođenog u Grblju, koji je napisao brojne publicističke radove iz oblasti nacionalne istorije i ekonomske politike. Iz Boke su u ovom vremeplovu svoje mjesto zasluženo dobili i  Vuk Vrčević , Lazar Tomanović, Petar Šerović, Savo Nakićenović, istakao je Milanović.

Sekretarka za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi Ana Zambelić Pištalo je napomenula da će lokalna uprava i nadležni sekretarijat uvijek rado pomoći u promociji naših naučnika i umjetnika, sa posebnim akcentom na one koji kroz svoj rad njeguju sjećanja na značajne intelektualce sa prostora Herceg Novog i Boke. Promociji knjige prisustvovali su predstavnici Gradske biblioteke sa direktoricom Nevenkom Mitrović.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code