Početna Ekonomija U gradskoj luci bolja predsezona, sezona podbacila, postsezona neizvjesna

U gradskoj luci bolja predsezona, sezona podbacila, postsezona neizvjesna

0

Za razliku od većine ugostitelja i hotelijera koji ni ove godine nijesu ostvarili značajniju posjetu i profit u predsezonskom periodu, poslovanje gradske luke, odnosno Agencije za gazdovanje gradskom lukom bilo je bolje nego u špicu sezone. Najave za postsezonu nijesu obećavajuće, ali će Agencija za gazdovanje gradskom lukom uspjeti da servisira kredit od 20 hiljada eura za koji su morali da se zaduže kako bi održali poslovanje.

Posjeta luci u predsezoni, prema riječima direktora Agencije, Boža Ukropine, bila je na nivou iz uporedne 2019. godine, u prosjeku od 50%, da bi posjeta u špicu sezone pala za 10-20%.

Dolasci u maju i junu bili su na nivou od 50-60% prometa iz 2019. godine. Međutim, u julu i avgustu taj promet je značajno pao, na 40%. Ove godine prosto nije bilo interesovanja za izlete do Novoga i Bokom gostiju koji izletničkim brodovima dolaze iz Budve, Bara, Kotora, priča za Radio Jadran Ukropina:

„Ove godine imali smo konstante dolaske brodova, Vesna i Lipovac, desetak puta dolazio je Lipovac II, dva puta sedmično dolazile su barkase PAJO i Anita. Uopšte nijesu dolazili: Budvanka, Vesna II, Posejdon, Anita II i Marija D. Oni uopšte nijesu vozili ove godine jer interesovanja nije bilo. Taj sistem brodova uvezan je sa transportima autobusima, iz određenih hotela sa primorja, a gosti onda brodovima dolaze u Novi i obilaze Boku. Ono što nam je takođe nedostajalo su turski guleti – od 7 njih koji su 2019. godine dolazili 3 do 4 puta sedmično, ovog ljeta imali smo jedno uplovljavanje sedmično, tj. samo su dva guleta bila na crnogorskoj obali. Septembar nam je uvijek bio „dobar mjesec“, jer padaju cijene čartera, vrijeme pogoduje nautičarima, vidjećemo“, precizirao je Ukropina.

Ovaj segment u poslovanju, Agencija je kako kaže Ukropina, žestoko osjetila. Uz to, i pad čartera je bio izvjestan zbog covida:

„Desilo se u par slučajeva da su brodovi ostajali u Splitu, jer ukoliko je neko od posade ili gostiju pozitivan, brod ne isplovljava. Zbog toga smo između ostalog u julu i avgustu imali promet od 30 do 40% iz uporedne 2019.godine. To svakako nije dovoljno da bismo nadoknadili sve što je nedostajalo prošle godine, ali što je – tu je. Ne možemo mnogo uticati na stvari koje ne zavise od nas“, kazao je Ukropina.

Kad je riječ o predstojećem periodu, za sada su u opticaju tri rezervacije: 13. i 24. septembar i 8. oktobar, kada očekuju mini-flote od 6 do 7 katamarana na vezu, ukoliko situacija bude bila povoljna:

„Još uvijek nam dolaze izletnički brodovi Vesna i Lipovac svakog dana, koji dovezu oko 150 putnika, kao i barkase PAJO ( utorak, četvrtak ) i Batuta ( srijeda, subota ), koji dovezu od 70 do 90 gostiju. Gostiju je značajno manje iako su hoteli bili puni, što me raduje, ali, to nije klijentila koja je išla na organizovane izlete, i to se osjetilo. Nedostatak je klijenata iz Rusije, Ukrajine i Zapadne Evrope, odnosno visokoplatežnih gostiju, naravno uz svo uvažavanje svih koji su ovog ljeta izabrali Novi za odmor“, poručio je Ukropina.

Agencija za gazdovanje gradskom lukom je pod kreditnim zaduženjem od 20 hiljada eura, koje je podigla kako bi održala poslovanje, nakon prošle godine, koja je bila poražavajuća. Dvije rate su prema njegovim riječima, već isplaćene, ostaje još 7. To je oko 2.300 eura mjesečno.

Sa druge strane, Agencija kuburi sa dužnicima odnosno potraživanjima od prošle i ove godine, ali ima i svoje dugove. Agencija potražuje oko 20 hiljada eura, a duguje oko 30 hiljada eura.

„Dio tog novca dugujemo i za usluge obezbjeđivanja luke, pa se nadamo da ćemo uubrzo krenuti sa implementacijom video nadzora, za što je već odabrana firma. Tada obezbjeđenje potpuno prelazi u nadležnost Agencije, čime bi na godišnjem nivou mogli da uštedimo oko 15 hiljada eura“, kazao je Ukropina.

U drugoj polovini mjeseca očekuje da bi mogli biti nastavljeni razgovori oko dodjele koncesije:

„Nadam se da ćemo početkom oktobra imati realizovan neki dogovor sa Vladom, da JPMD preuzme ingerenciju potpunog gazdovanja gradskom lukom i da onda kao pravno lice koje gazduje obalom pokrene kod Vlade pitanje koncesije na duži vremenski period, tako da to i u Novom bude riješeno kao u Budvi ili Tivtu“, zaključio je Ukropina.

Tek tada bi se, kako je dodao, moglo ozbiljnije pričati o nekom novcu za investicije i ulaganja u gradsku luku.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code