U GRADU STEPENICA IZGRADITI PRISTUPNE RAMPE ZA INVALIDNE I STARE OSOBE

U GRADU STEPENICA IZGRADITI PRISTUPNE RAMPE ZA INVALIDNE I STARE OSOBE

114
0
Podijeli

Savjet mladih DPS-a Herceg Novog, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom podsjeća gradske vlasti da je primarni cilj premostiti nesuglasicu između toga da je Herceg Novi „grad od stepenica” i istovremeno grad zdravstvenog turizma.

Jer, pored zdravih nerijetko njime se kreću i osobe koje su u Herceg Novom na rehabilitaciji.
Članovi Savjeta mladih DPS Herceg Novog prepoznali su niz lokacija kojima je nemoguće prići sa invalidskim kolicima, a od značaja su za svakodnevni život i fotografisali ih, potkrijepljujući svoje tvrdnje.
– Nije poželjno niti pohvalno, ali je činjenica da Međunarodni dan osoba sa invaliditetom mora da nas podsjeća na to da u našem gradu stanuju i ljudi koji se iz različitih razloga kreću otežano. Postoji niz rješenja koja licima sa invaliditetom omogućavaju normalan život i prvenstveno nesmetano kretanje, a koja je u najkraćem roku potrebno sprovesti u našem gradu – saopštila je predsjednica Savjeta mladih DPS-a Herceg Novog, Nevena Keković.
Prilagođavanje pristupa lokacijama osobama sa invaliditetom, mora biti prioritet i u skladu je sa potrebama tržišta zdravstvenog turizma po kome je Herceg Novi čuven decenijama. Ujedno, pristupne rampe bi bile izuzetno upotrebljive starijim osobama i roditeljima sa malom djecom.
Zato iz Savjeta mladih DPS podsjećaju da u Herceg Novom ni jedan gradski autobus nema mogućnost pristupa kolicima. Do većine institucija nemoguće je doći bez stepenica, a pri tom, nemaju mogućnost prilaženja liftom. Tek nekolicina banki je svojom pozicijom pristupačna. Institucije kulture i kulturno istorijski spomenici su potpuno neprilagođeni, kao i gradska pijaca, mnogi trotoari, pješački prelazi i pješački nadvožnjak.
Da bismo svi bili punopravni i jednako efikasni članovi društva, mladi DPS-a traže da i okruženje u kome živimo bude dostupno svima podjednako.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code