U Herceg Novom 35 palmi zaraženih surlašom, epidemija ne jenjava

U Herceg Novom 35 palmi zaraženih surlašom, epidemija ne jenjava

31
Podijeli

Borba za očuvanje simbola Mediterana, kanarske palme, u Herceg Novom se nastavlja, tvrde nadležni u lokalnoj upravi, iako izgleda da tretirnje ne daje velike reuzlatate, a dendrohirurgija ima samo polovičan efekat. Stabla koja se pretvaraju u kišobrane, kao najveći znak oboljenja, mijenjaju vizure Hreceg Novog. Pa i na Trgu Belavista, dvije palme ispred crkve Svetog Aranđela Mihaila, kopne.

U Sekretarijatu za komunalne djeltnosti i ekologiju evidentirali su 35 napadnutih palmi na javnim i privatnim prostorima duž novske rivijere, kaže za Radio Jadran v.d. sekretar, dipl.ing. erozije, Aleksandar Kovačević.

Picerija i restoran

– Opština Herceg Novi ovu situaciju vidi kao alarmantno stanje. Do avgusta je na teritoriji opštine samo 30-tak palmi bilo zaraženo i to na privatnim površinama. Od 2015. godine kada se pojavio prvi simptom crvenog palminog surlaša u Bijeloj, prati se situacija na terenu i držimo se svih preporuka iz Pravilnika o fitosanitarnim mjerama za sprječavanje , unošenje, širenje i suzbijanje Rhynchophorus ferrugineus (Oliver)- tvrdi Kovačević.

Za suzbijanje surlaša predviđeno je četiri puta godišnje tretiranje palmi insekticidom, koje je odobrilo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja – Fitosanitarna uprava. Taj otrov protiv ove štetočine mogu da koriste samo licencirane firme, a u Herceg Novom su to d.o.o. Stambeno komunalno i Poljoprivredna apoteka „Zožeta“.

Palme u privatnim posjedima šire zarazu

– Rhynchophorus ferrugineus je tvrdokrilac letač koji leti sa stabla na stablo. D.o.o. „Stambeno komunalno“ obavljalo je redovna tretiranja palmi na javnim površinama, ali činjenica je da veći broj privatnika nije te da je to jedan od razloga brzog širenja ove bolesti na palmama. Rješenja za tretiranje palmi može da donese samo fitosanitarni inspektor, a troškove tretiranja snosi vlasnik odnosno držalac sadnog materijala. Cijena jednog tretiranja jedne palme je 10 eura – podsjeća Kovačević.

Tretiranje je preventivni proces zaštite stabla palme, ali nije 100 % zaštita palme. Kovačević kaže da na učinkovitost ne mogu da utiču, već moraju da poštuju propise i odobrena sredstva, “jer se ovdje radi o karantinskoj bolesti”.

Dendrohirurgija je proces revitalizacije zaraženog stabla palme i uspjeh za oporavak je 50-50, ali je potrebno pokušati:

– Na području Opštine sada ima oko 35 zaraženih palmi na kojima treba uraditi dendrohirurgiju (privatne i javne parcele). Na javnim površinama ni jedna palma nije uništena, niti je rađena dendrohirurgija, jer do avgusta ni jedna nije bila zaražena, a u privatnim dvorištima je uklonjeno oko 20 palmi za ove tri godine – ističe Kovačević.

Stabla na kojima je urađena dendrohirurgija na proljeće su se obnovila, ali ovogodišnja zima i temperature ispod nule su ih smrzle. Stambeno komunalno je posljednje tretiranje uradilo u maju, na svim javnim površinama, prije turističke sezone. Po akcionom planu na visokim temperaturama se ne obavlja tretiranje niti jedne vrste stabala, napominje Kovačević.
Započeto je jesenje tretiranje na svim javnim površinama i ono opet zavisi od vremenskih uslova, odnosno, ne obavlja se u kišnim danima.

Ništa od nabavke specijalne mašine

U prethodnoj lokalnoj upravi su kao jedno od mogućih rješenja za efikasno suzbijanje surlaša pominjali kupovinu kamiona sa dizalicom i uređajem koji funkcioniše na principu ultrazvuka. On se već koristi u nekim zemljama na Mediteranu. S obzirom na visoku cijenu, od preko 200 hiljada eura, bila je zamisao da bokeljske opštine koje imaju isti problem, sa epidemijom surlaša, zajedno finansraju to vozilo, međutim, Kovačević kaže, da se to ne bi isplatilo:

– Samo do 25 % palmi na teritoriji Opštine Herceg Novi je pristupačan prilazak korpe, a ostlale palme se nalaze ili između zgrada ili na stepeništu. Ova mašina funkcioniše na principu da stoji na kamionu sa korpom – ističe on.

Preostaje da o tretiranju palmi i dendrohirurgiji propisanim sredstvima, koji do sada nisu zaustavili epidemiju na primorju, uzroke hitno sagledaju u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja – Fitosanitarnoj upravi, te da ili mijenjaju ili bolje kontrolišu sprovoženje postojeće strategije u borbi protiv surlaša.

31 Komentari

 1. Svaka cas Stanici vidim oni su angazovali komunalce da tretiraju palme. Vjerujem da to ne pomaze ali ipak su angazovali. Sta je sa ostalima nece da plate bas ih briga, vecina kritikuje na ovom portalu a kad treba platit nidje ih nema.
  Dje je nautika bila do sad prije ljeta se vidjelo da je palma zarazena sad su se sjetili kad je gotovo.

 2. Stambeno komunalno nam nikad nije odgovorilo na molbu da dodju i tretiraju palme na privatnom posjedu, a privatnik koji ih je jednom istretirao nije stigao to da ponovi. Epilog, jedna djeluje vrlo bolesno, uskoro ce slicne simptome vjerovatno pokazati i ostale.
  I sta sad, platiti tretman ne bi li se oporavile, a sansa je 50:50, pa kao se ne oporavi onda opet plati da je posjeku i odloze kako nalazu pravila.
  Drzava je dozvolila da se zaraza rairi, ali i opstina se ne trudi nista vise da spasi svoj simbol

  10
 3. QMS je bajka koja se priča pred spavanje nedozrelim ljudima;svi znamo da je izmišljena,a u nju na tren povjeruju naivni.Nijesu nam zaražene samo palme,kamo te sreće.

  6
  1
 4. Sada će i Jagodina biti zaražena surlašem……..mada se na slikama moglo vidjeti da je dendrohirurgija fino odrađena na gospodinu………. Palmi…….!!!!!

  14
  1
 5. Ja imam jednu visoku palmu pored kuće. Godina gledam da je se nekako otarasim jer mi ugrožava zid kad bura duva. Palma nije Kanarska. Kako da je zaraznim tim surlašem?

  11
  1
  • E ako imas lepezastu nece na nju mi se raspitivali ustvari ne mozes joj nista trovali je kiselinom iz akumulatora solnom kiselinom i nista za nju je izgleda najbolja motorka jedini lek

   2
   1
 6. Ako palme sa privatnih posjeda sire zarazu i ugrozavaju citav grad, mora da postoji zakonski osnov da se djeluje po tom pitanju. Cija je odgovornost bila da pokrene taj postupak? Ko je odgovoran?!

  9
  2
 7. I palme su se “otrovale” u Crnoj Gori. Rekoh ja neđe jednom u nekoj recenziji da bi nam najbolje bilo da čitav grad zaraste u troskot i drače, a da počnemo negdje drugo da gradimo novi Herceg-Novi, jer ovome sadašnjem ne može pomoći ni Sveti Leopold, a ni Sveti Vasilije Ostroški od kad su nas 1946 integrisali pod vlast Podgorice koja nas sve dublje zakopava.

  36
  3
 8. Koga briga za par palmi.I na državnom i opštinskom nivou nije ih briga ni za ljude,a kamo li za palme.
  Jedino im je važno doći na vlast i što duže ostati,naravno i svoji procenti.
  (%%%%%%%)

  28
  4
 9. Budimo pošteni pa recimo. Po ovom pitanju ništa nisu uradili ni predhodni ni ovi od juna pa do sada. Palme se zbog epidemije moraju na 40 dana prskati a ne 4 puta godišnje. Pouzdano znam da tokom ljeta niti jedna palma od strane stambenog nije isprskana. U mojoj ulici ima 2 palme na javnoj površini i nisu niti jednom tretirane, niti za mandata prošli a ni ovih.
  Za sve imamo samo objašnjenja i situacije samo pratimo, gospodo vi ste tu da radite a gradjani da vas prate. Da ste se pozabavili Novskim palmama koliko ovom Jagodinskom rezultati bi bili dosta bolji.
  Gospodine Kovacevicu mlad si i školovan, pošten i iz dobre kuće mani se demagogije i stisni ih da rade. Prozovi Stambeno i njegove rukovodioce ako ne rade posao kako treba. Objavi koliko ima palmi na javnoj površini, koliko ih je tretirano, koliko puta i kada pa će svima sve biti jasno.
  Želim ti puno uspijeha u radu i volio bi da ih postignes jer si za razliku od kolega imenovan tamo gdje trebaš.

  23
  3

Ostavite komentar

*

code