Početna Društvo U Herceg Novom do sada preko 600 zahtjeva za legalizaciju, kvadrat jeftiniji...

U Herceg Novom do sada preko 600 zahtjeva za legalizaciju, kvadrat jeftiniji nego u drugim bokeljskim opštinama

3

Do sada je, prema podacima Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju, u Opštini Herceg Novi podneseno između 600 i 700 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata.

Proces podnošenja zahtjeva je u toku, pa u Sekretarijatu ne mogu da preciziraju u kom dijelu grada je najveća koncentracija ovih objekata, kazala je za Radio Jadran v.d. sekretarka, Marina Sekulić.

– Objekti su rasprostranjeni duž cijelog Herceg Novog, nije koncentrisana jedna cjelina, pa da se može tačno izdovjiti. Nakon 15. jula, pošto je to krajnji rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju, imaćemo okvirne podatke vezane za nelegalne, neformalne objekte – kazala je ona.

U Novom postoji širok spektar nelegalih objekata. Riječ je uglavnom o porodičnom kućama ili dijelovima stambenih objekata, jer veliki broj vlasnika ima dograđenu spratnost ili dograđeni dio nekog pomoćnog objekta. Pored toga, postoje slučajevi poptuno nelegalnih stambenih objekata, sa više jedinica.

Procedura za legalizaciju dijela objekta je ista kao i za legalizaciju cijelog nelegalno izgrađenog objekta.

– Podnosi se zahtjev za dio objekta. Potrebno je dostaviti uvjerenje za legalni dio. Taj nelegalni je potrebno uknjižiti i uraditi elaborat postojećeg stanja. Kasnije, ako se prepozna u detaljnom urbanističkom planu, može se leglizovati, ali samo ako se prepozna kao takav, odnosno sa dograđenim dijelom, ako ne prelazi određene parametre izgrađenosti i zauzetosti građevinske linije – objašnjava Sekulić.

Ukoliko objekat izlazi iz tih okvira, postupak legalizacije se prekida do donošenja plana generalne regulacije. Sekulić, međutim, nije mogla da precizira u kom pravcu će ići taj plan, jer to je državni planski dokument, kojim je obuhvaćen sjeverni, centralni i južni dio čitave teritorje Crne Gore.

Taj dokument bi trebalo da bude u primjeni 3 godine nakon donošenja novog Zakona o planiranu prostora i izgradnji, koji je donesen u oktobru prošle godine.

Sekulić je informisala da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma završilo orto foto snimak, međutim, pojedinosti su još nepoznanica za lokalnu upravu u Herceg Novom.

Snimak bi uskoro trebalo da bude dostavljen Opštini, zbog svih neformalnih objekata, koji će na ovaj način biti evidentirani. Orto foto snimak će pokazati i objekte koji su izgrađeni nakon usvajanja novog Zakona o planiranju prostora.

Kada vlasnik neformalnog objekta dostavi kompletnu dokumentaciju na uvid, postupak obrade u lokalnoj upravi traje oko 20 dana, navodi Sekulić.

Vlasnici neformalnih objekata koji do 15. jula ne podnesu zahtjev moraće da plaćaju naknadu za korišćenje zemljišta. Drugi oblik sankcionisanja je rušenje.

Cijene po kvadratu za legalizaciju u Herceg Novom utvrđene su po zonama od VI, gdje je kvadrat 30 eura, do I zone gdje je 150 eura. Umanjenje od 70% od cijene imaju vlasnici koji rješavaju stambeno pitanje, informiše v.d. direktorica Uprave lokalnih javnih prihoda, Lidija Vukčević.

Ona navodi i da su u Herceg Novom cijene po zonama znatno niže nego u ostalim bokeškim opštinama. U Tivtu se kreću od 60 do 210 eura, u Kotoru od 60 do 200, dok su u Budvi od 90 do 290 eura.

Broj prijava u Crnoj Gori manji od očekivanog

Crnogorskim opštinama je do kraja maja podnijeto ukupno 2.606 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, saopšteno je Vikend novinama iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Najviše zahtjeva podnijeto je u Herceg Novom u kome se za legalizaciju prijavilo 627 građana. Slijede Bar sa 343 zahtjeva, Podgorica sa 267 zahtjeva, Budva sa 254 i Kotor sa 245 zahtjeva.

Iz Ministarstva još jednom apeluju na građane da počnu proces legalizacije i podnesu prijavu u predviđenom roku, najkasnije do 15. jula ove godine.

Prema ranijim analizama Uprave za nekretnine, u Crnoj Gori su nelegalno izgrađena 42.833 objekta, dok nezvanični podaci pokazuju da ih je oko 100.000, što ukazuje da kampanja o legalizaciji do sada nije dala očekivane rezultate.

Do isteka roka za legalizaciju ostalo je mjesec i po, a resorni ministar Pavle Radulović više puta je naglasio da on neće biti produžavan.

3 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code