Početna Društvo U HERCEG NOVOM JUTARNJI POTOP

U HERCEG NOVOM JUTARNJI POTOP

0

hn nevrijeme 1Dan bez padavina, kako su najavili meterolozi, pretevorio se u vodeni dan u Hreceg Novom, jer je od 5 – 12 h palo j106 l/m2, a najveći kišni udari s istočnim vjetrom od 14 m/s bili su u 6 h i u 10 h.
U skoro čitavoj hercegnovskoj opštini u to vrijeme bilo je kolapsa u saobraćaju, a bujične vode pretvorile su magistralu i priključne puteve u rijeke i mala jezera. Vatrogasna jedinica ispumpavala je vodu na više lokacija u gradu.

Tako silan nalet vode ne bi izdržali ni najbolje očišćeni šahtovi, a oni su i ovoga puta bili zapušeni ili nisu mogli da propuste kišnicu, pa se ona izlijevala i plavila veći dio saobraćajnica u Igalu, kod I faze Instituta, na Toploj kod nadvožnjaka i Novljanke, u centru grada kod Gradske kafane, zgrade opštine, kružnog toka u Meljinama, u Bijeloj kod Osnovne škole “Orjenski bataljon”, na Podima. Posljednja intervencija je bila na Škveru, gdje je voda nanijela građevinski otpad u blizini kuće slikara Voja Stanića.
hn kisa 3– Građani su bili malo više u panici strahujući da će im voda prodrijeti u kuće, pogotovo na Podima. Imali smo veliki broj poziva upravo zbog toga i intervencija na ispumpavanju vode. Na svu sreću veće štete nije bilo – kazao nam je zamjenik načelnika Službe zaštite i spasavanja, Zlatko Ćirović.
U Meljinama je bilo problema zbog potoka koji nije bio očišćen, pa se voda skupljala oko kuća. Vatrogasci su od 9.30 do 12.30 imali 7 intervencija. Ipak sa tri vozila i 15 vatrogasaca, uspjeli su da svim građanima izađu u susret tamo gdje su to i mogli.
Direktorka OŠ “Orjenski bataljon”u Bijeloj, Jarmila Radović kaže da je voda dolazila sa magistrale.
– U kuhinji i prema fiskulturnoj sali bilo je najviše vode koja je prodirala u učionice likovnog i matematike, ali za sada nema neke veće štete, nastava je tekla normalno, uspjeli smo da sve posušimo i đaci iz popodnevne nastave neće imati nikakvih problema – kaže ona.
Nevrijeme se stišalo iza 11 h. Prve ure drugog dijela dana u Novom protiču bez padavina, voda se povukla, a višak otekao niz skaline i puteve u more.hn kisa 1hn nevrijeme2hn kisa 2

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code