Početna Društvo U Herceg Novom negativan prirodni priraštaj

U Herceg Novom negativan prirodni priraštaj

14

Od 24 opštine u Crnoj Gori čak u 21 je u prvih pet mjeseci registrovan negativan prirodni priraštaj. I u Herceg Novom je negativan prirodni priraštaj.

Od početka januara do kraja maja ove godine u Crnoj Gori rođeno je 2.712 beba, od kojih 1.391 dječak, i 1.321 djevojčica. U istom periodu preminulo je 4.076 građana, i to 2.231 muškaraca, i 1845 žena. To znači da je broj preminulih čak 1.364 veći od broja rođenih.

U Herceg Novom za pet mjeseci rođeno je 148 beba, 86 dječaka i 62 djevojčice. U istom period preminule su 202 osobe, 105 muškaraca i 97 žena. Ovi podaci pokazuju da je negativan prirodni priraštaj, odnosno više je umrlih, njih 54.
U uporednom periodu u Herceg Novom 41 par se vjenčao, a 12 brakova je razvedeno.

Posebno alarmantna situacija je u Nikšiću i Pljevljima. U opštini Nikšić prirodni priraštaj je -262, a u pljevaljskoj -212.

U posmatranom periodu u Crnoj Gori sklopljena su 954 braka, a razvedeno ih je 308. U Andrijevici i Šavniku nije bilo ni vjenčanja ni razvoda. Brakovi se nisu razvodili u Žabljaku, Ulcinju, Tuzima, Titvu, Plužinama, Plavu, Petnjici, Mojkovcu, Gusnju i Budvi.

14 Komentari

 1. E toliko o politici podsticaja mladih na stvaranje porodice… sve je država kriva jer podstiče mlade jedino na iseljavanje… trend koji je počeo prije 30 godina

 2. Kakve veze imaju Srbija i Srbi sa natalitetom u Crnoj Gori. Isti problem ima i Srbija. Broj stanovništva iz godine u godinu se smanjuje, jer političari više vode brigu o svom statusu, nego o građanima. U onoj Jugoslaviji, u kojoj su političari zdušno radili da je upropaste, država je brinula o natalitetu dajući dječiji dodatak do punoljetstva. Posljedica negativnog priraštaja (mada ovo negativan priraštaj ne razumijem, jer priraštaj, valjda, podrazumijeva nešto pozitivno) je nezaposlenost i odliv stanovništva. Zašto država ne napravi socijalnu kartu, pa će vidjeti koliko ko ima, zašto toliko ima ili nema i tada će znati na čemu je.

 3. Kad sam dobijo 4 djete odem u opštinu kazu daju novac za novorodjeno djete.Kad sam stigao zena koja radi je rekla nemate pravo na 4 djete samo na treće .sta reci idemo ako Bog da peto .bice para …

  32
  3
 4. kod nas u Srbiji predsednik Vucic najavio za svako rodjeno dete stimulans od 3000 do 5000 eura. pa ucinite i vi to dragi Crnogorci i bice vas sigurno vise

  24
  28
  • Brzo bi se Vučić predomislio kada bi i Albancima na Kosovu plaćao tih 3000 do 5000 za novorođenče. Vučić je najavio i to da će Srbija za pedeset godina ekonomski dostići Njemačku. Baš vam se usrećilo, dođe mi da odmah zamijenim moju kuću u Novom za stan u Beogradu na vodi!

   13
   2
 5. Naravno da je negativan kad su sve nekretnine pokupovali neki perači para a mladi bračni parovi koji nemaju krov nad glavom prepušteni su sami sebi, da plaćaju kirije a posla nema i onda bježe u neke druge zemlje gdje će im bar bit omogućeno da rade i kako tako žive od svog rada. Mladi bračni par iz Herceg Novog treba da plati istu cijenu nekretnine kao i neki ruski biznismen. To je van pameti!!!

  66
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code