Početna Društvo U HERCEG NOVOM NEMA ZARAŽENIH VIRUSOM HIV-a

U HERCEG NOVOM NEMA ZARAŽENIH VIRUSOM HIV-a

0

aidsSvjetski je Dan borbe protiv side i prilika da se sagleda koliko je izražena ova bolest u pojedinim sredinama u Crnoj Gori i koliko je razvijena svijest o prevenciji i zaštiti od zaraze.

U Herceg Novom nema ni jednog registrovanog građanina koji je HIV pozitivan. U ovoj godini testirane su 53 osobe u Savjetovalištu pri Domu zdravlja, koje radi od 2006 godine.

Kooridinatorka Svjetovališta dr. Milena Proročić za dobrovoljno testiranje na virus HIV-a, kaže da je povjerenje građana u njih sve veće te da se do sada ukupno tesitralo između 300 i 400 građana.

– Kod nas se dolazi potpuno povjerljivo, bez uputnica i sve je besplatno. A trebalo bi da dođe svako ko je bio izložen rizičnom ponašanjau. Ako žele da otklone dileme i sumnje, mi smo tu za njih, bilo da je riječ o rizičnom ponašanju prije 5 ili 15 dana ili 15 godina -kaže za Radio Jadran dr. Proročić. Ona podsjeća da su u rizičnim gupama da budu zaraženi svi koji su imali seksualne odnose sa promiskuitetnim osobama, bez kondoma, neobjašnjive temperature koje su trajele dugo.

Bitna je stalna briga o mladima, kojima se stalno mora govoriti o načinu kako da zaštite svoje zdravlje. Jer među uzročnicima od kojih najčešće stradaju mladi ljudi, na trećem mjestu su seksulano prenosive bolesti.

– Naša obaveza kao zdravstvenih radnika i vaša kao medija jeste da im se pruži potpuna i istinita informacija o ovoj bolesti, kao i objasni  način koji ih može zaštiti od zaraze – ističe dr. Proročić.

Danas će biti podjeljeni flajeri o HIV-u i AIDSu na svim mjestima gdje mladi najviše dolaze, a planirana je edukativna radionica u Srednjoj školi “Ivan Goran Kovačić”.

Sve se čini da mladi shvate da im se ništa ne brani, ali da moraju imati obavezu prema sebi i drugima.

Svjetski dan borbe protiv side obilježava se pod motom ˝nula infekcija HIV-om, nula diskriminacije, nula smrti povezane sa AIDS-om˝. Crna Gora je uspjela da ostvari jedan cilj, a to je nizak nivo epidemije u zemlji, na niovu od 0,01 odsto – rekao je direktor Instituta za javno zdravlje dr. Boban Mugoša.
U Crnoj Gori je ove godine od side jedna osoba preminula, a devet je zaraženo.

Tokom prošle godine registrovano je 14 slučajeva, od kojih osam HIV pozitivnih, a šest zaraženih AIDS-om.
Od početka epidemije 1989. godine do danas, u Crnoj Gori je registrovano 128 osoba inficiranih HIV-om, a 34 osobe su umrle od AIDS-a.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code