Početna Društvo U Herceg Novom obilježen Dan osoba sa autizmom

U Herceg Novom obilježen Dan osoba sa autizmom

0

Štićenici NVO “Nova šansa u Novom”, Dnevnog  centra za djecu sa smetnjama u razvoju i Dječjeg doma “Mladost”, sa učenicima OŠ “Ilija Kišić”, a uz podršku Opštine Herceg Novi, obilježili su Svjetski dan osoba sa autizmom na Trgu Nikole Đurkovića.

Tačno u podne pustili su plave balone, kako bi simbolično ukazali da oni jesu dio našeg društva i da ih treba uključiti u sve društvene sfere.

Picerija i restoran

Autizam se javlja kod 20-60 mališana na 10.000 rođenih. Učestalost autizma ista je u svim sredinama, bez obzira na rasnu, nacionalnu ili etničku pripadnost, socijalni ili ekonomski status i može se desiti u svakoj porodici, a četvorostruko je učestaliji kod dječaka nego kod djevojčica.

– Kao zajednica moramo biti osjetljiviji i osvješćeniji kada je svakodnevni život osoba sa autizmom i njihovih porodica u pitanju. Društvo koje je usmjereno na svakog njenog člana, koje prihvata različitosti i posebnost i iz njih vuče snagu je društvo kakvom svi treba da težimo – poručila je sa glavnog gradskog trga sekretarka za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, Ana Zambelić Pištalo.

Ona je naglasila da su rana dijagnostika, tretman i uključivanje u obrazovni proces ključni za djecu sa autizmom. Tako im se pomaže da razviju socijalne i komunikacijske vještine, postanu samostalniji i vode ispunjeniji i produktivniji život.

Danas ukazujemo i na veliki problem, a to je nedostatak obrazovnih profila u srednjim školama  na čemu bi država trebalo više da radi, poručila je Zambelić Pištalo.

Štićenicima i učenicima, ali i javnosti, obratila se i direktorica OŠ „Ilija Kišić“, Snežana Mirković. Ona je podsjetila da je prije osam godina Opštinska prvosepepena komisija usmjerila dvoje djece u tu školu sa dijagnozom autizma. Tadašnja uprava škole je samoincijativno otvorila odjeljenje u kojem se radilo sa djecom autističnog spektra. Nije bilo lako, ali je školska uprava istrajala.

– Danas u OŠ „Ilija Kišić“ imamo tri grupe djece iz spektra i jednu grupu djece sa lakim i umjerenim intelektualnim smetnjama. U Crnoj Gori postoji 7 škola sa integrisanim odjeljenjima, ali samo OŠ „Ilija Kišić“ ima grupe sa autističnom djecom. Djeci svakodnevno pružaju podršku 4 defektologa i 4 asistenta u nastavi. Djelimičnom inkluzijom koju ćemo intenzivirati kroz vještine, podsticaćemo na socijalnu inkluziju i poštovanje različitosti, kao i jačanje empatije kod svakog djeteta – poručila je Mirković.

Ona je potom najavila učenika škole čija je direktorica, Aleksu Miličkovića, koji je izrecitovao dio Drugarske pjesme, Pere Zupca:

„Dobar drug ti vredi više, i od sunca i od kiše i od šume i od hleba dobar drug ti uvek treba“.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code