U Herceg Novom obilježen Dan primirja polaganjem cvijeća na Savini i Ilinici

U Herceg Novom obilježen Dan primirja polaganjem cvijeća na Savini i Ilinici

12
Podijeli

Polaganjem cvijeća na spomenik strijeljanim rodoljubima 1914-1916. kod manastira Savina i na spomen obilježje na Ilinici danas je u Herceg Novom obilježen Dan primirja, u znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine kada je na snagu stupilo primirje u Prvom svjetskom ratu.

Polaganju vijenaca na Savini prethodio je parastos u manastiru svim poginulim i stradalim za slobodu, kojem su prisustvovali predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i potpredsjednik Miloš Bigović sa saradnicima, generalni konzul Republike Srbije u Crnoj Gori Slobodan Bajić i konzul Zoran Dojčinović. Pored njih, cvijeće je ispred organizatora položio Nebojša Rašo iz udruženja Srpski soko Herceg Novi.

Picerija i restoran

Prisutnima se obratio generalni konzul Bajić, napominjući da je ovaj dan državni praznik Republike Srbije.

– Obilježavanjem Dana primirja mi odajemo počast svim žrtvama, kako pripadnicima oružanih snaga, tako i civilima nevino postradalim u Prvom svjetskom ratu. Takođe, želim da istaknem činjenicu da su se u Prvom svjetskom ratu Srbija i Crna Gora zajedno borile protiv okupatora. Svi slobodoljubivi građani Srbije i Crne Gore sa ponosom se sjećaju svojih predaka koji su svojom krvlju i životima oslobodili naše države i dali veliki doprinos slobodi svih građana porobljene Evrope – kazao je Bajić i poručio da je naša obaveza odavanje dužne pošte stradalima za slobodu jer sjećajući se tradicije predaka, gradimo modernu budućnost naših država.

Predstavnici Opštine i nevladine organizacije „Avenir“, koja njeguje francuski jezik i kulturu u podne su tradicionalno položili cvijeće na spomen obilježje francuskim vojnicima palim u Napoleonovim ratovima u Boki Kotorskoj, koje su na Ilinici iznad Herceg Novog svojim sunarodnicima podigli francuski vojnici koji su se borili u Prvom svjetskom ratu.

Ispred Opštine Herceg Novi cvijeće je položila savjetnica predsjednika Tamara Vujović.

Svetlana Čolak Antić iz nevladine organizacije „Avenir“ istakla je da je Dan primirja praznik Francuske, ali i dan kada se širom Evrope i u drugim dijelovima svijeta odaje počast milionima poginulih u Prvom svjetskom ratu, sa porukom da rata više ne bude.

– Sjećanje na poginule obaveza je svih generacija koje uživaju u dobrobitima slobode. Ujedno, to je poruka svima, a naročito mladima koji sada stasavaju, da uvijek moraju imati na umu vrijednosti mira jer suština civilizacije počiva u razvoju humanizma, a ne samo modernih tehnologija – kazala je Čolak Antić.

Polaganju cvijeća ove godine je prisustvovala i francuska državljanka Martin Šoker, čiji djed je bio borac na Solunskom frontu.

12 Komentari

 1. Izvinite zbog nenamjerne greske. Napisao sam da je odavanju poste prisustvovao ambasador Srbije sto nije tacno, prisustvovao je gen.konzul. Izvinjavam se ambasadoru.

 2. Francuzi nas oslobodili od Mlecana, Rusi od Francuza, K und K od Rusa, Srbija (i Crna Gora) od okupatora (neznanog), primirje 11,11.1918 godine, a 01.12.1918 godine Kraljevina S(rbi) H(oce)S(ve) nas oslobodi i od nas samih tako da nestadosmo kao drzava sa svjetske mape. Zasto su obiljezavanju dana primirja prisustvovali samo ambasador i konzul Srbije a ne i pretstavnici, recimo, SAD, Italije, V.Britanije i drugih saveznika?

  • Istorija kaze da se bokeljska mornarica stavila u službu Francuza i zajedno sa njima napadala naše položaje iznad Kotora u pravcu Mirca i Njeguša!Pametnom dosta!

   4
   1
 3. Neću da kvarim atmosferu prijateljstva u savezništva sa Francuskom, ali one Francuze na Ilinici, znate, pobili smo mi i Rusi. Stotinak godina prije Primirja, doduše 🙂

  20
  4

Ostavite komentar

*

code