Početna Društvo U Herceg Novom, Pljevljima i na Cetinju najmanje djece bez roditeljskog staranja

U Herceg Novom, Pljevljima i na Cetinju najmanje djece bez roditeljskog staranja

2

U Dječjem domu „Mladost”, u Bijeloj, prema podacima Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu iz februara ove godine, smješteno je 97 djece, od čega 53 djevojčice i 44 dječaka. Na početku 2019. godine u toj ustanovi je bilo 68 djece. To može biti značajan indikator da u ovom vremenu krize izazavane pandemijom koronavirusa slabi empatija i izražena humanost stanovnika naše zemlje. Pogotovo ako se doda i podatak da je lani samo jednoo dijete iz Doma zbrinuto u hraniteljskoj porodici.

Herceg NoviOd 30. novembra prošle godine u Crnoj Gori je bilo ukupno 495 djece bez roditeljskog staranja, od čega je 348 djece bilo na porodičnom smještaju-hraniteljstvu, a 147 djece se nalazilo u ustanovama za smještaj, podaci su Zavoda.

Najmanje djece bez roditeljske brige je na Cetinju (9), u Pljevljima (10) i Herceg Novom (13), a najviše je u Podgorici (189), Baru (48) i Nikšiću (47).
U Podgorici, Nikšiću i Baru je najviše i djece u hraniteljskim porodicama (143, 42, 41), dok je najmanje u Pljevljima (5), Plavu (7), Kotoru (8) i na Cetinju (8).

Najveći broj djecem uglavnom uzrasta od 11 do 17 godina, smješten je u srodničke porodice (289), dok je u nesrodničke porodice smješteno 59 djece. Mjesečna naknada za smještaj hranitelju 250 eura.

2 Komentari

  1. Zato što bi oni te pare potrošili na cigarete,alkohol i narkotike,nista se promijenio ne bi za djecu.Siromastvo nije glavni razlog preuzimanja djece.Siromastvo je posljedica psihopatologije porodice-roditelja.Mentalna retardacija,psihijatrijske dijagnoze,nasilje,alkoholizam i narkomanija su razlozi odvajanja djece od roditelja.Toliko o tome.

    13
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code