Početna Eco U Herceg Novom sakupljeno najviše plastike i drveta iz mora

U Herceg Novom sakupljeno najviše plastike i drveta iz mora

2

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom u saradnji sa NVO “Zelena mreža – Green net” je tokom protekle sedmice realizovalo četvrtu u nizu aktivnosti sakupljanja i selektovanja otpada iz mora sa izabranih plaža, u okviru projekta “WELCOME”, Interreg IPA programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru.

Akcije sakupljanja i selektovanja otpada sprovedene po unaprijed definisanim transektima na djelovima Velike plaže u Ulcinju, Bečićke plaže u Budvi i plaže Igalo u Herceg Novom, započete u 2018. godini nastavljene su i u 2019. godini.

Otpad sa ovih plaža je selektovano sakupljan kako bi se omogućilo recikliranje materijala kao što je drvo, plastika, staklo i aluminijum. Prvi rezultati četvrtog u nizu istraživanja otpada sakupljenog na ovim plažama pokazuju da količine i vrste otpada variraju, te da je na svim plažama dominantan otpad plastika.

Kako saopštavaju iz Morskog dobra, najviše otpada sakupljeno je u Herceg Novom gdje je pored plastike zabilježena i najveća količina prirodnog drveta. U poređenju sa Herceg Novim i Ulcinjom najmanje otpada, i ovog puta, sakupljeno je u Budvi. Naredna istraživanja će svakako omogućiti dalju kvantitativnu i kvalitativnu analizu i dobijanje mjerodavnih podataka o otpadu iz mora.

Otpad sakupljen u ovim akcijama će dalje biti analiziran i kategorisan u Institutu za biologiju mora, koji je ravnopravan partner u projektu “WELCOME”. Rezultati istraživanja će omogućiti praćenje otpada iz mora tokom 2 godine, kao i poređenje podataka i identifikaciju vrste i porijekla otpada koji na plaže dolazi iz mora i ušća rijeka.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code