Početna Društvo U Herceg Novom uništeno 60 zaraženih palmi

U Herceg Novom uništeno 60 zaraženih palmi

8

Uništavanje napadnutih palmi na teritoriji opštine Herceg Novi počelo je 7. jula, a za taj posao izabrana je firma „Ekoplant“ doo iz Podgorice. Prema podacima Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, do 23. jula uništeno je 60, a ostalo je još 48 palmi.

Uništavanje je krenulo od Herceg Novog i nastaviće se u gradovima primorja, jer je to opština sa najtežom konfiguracijom terena i nepristupačnošću napadnutih palmi, kao i lošeg sprovođenje naređenih fitosanitarnih mjera držaoca bilja. To se navodi u polugodišnjem izvještaju o realizaciji Posebnog akcionog plana za sprovođenje fitosanitarnih mjera radi suzbijanja surlaša, sa planom revitalizacije i sanacije šteta nastalih njegovim djelovanjem, od 1. januara do 23. jula, koji je usvojila Vlada.

Tretiranje palmi endoterapijom na javnim površinama u gradu počelo je 23. jula i obavljaće se na lokacijama koje je odredila lokalna uprava na čitavom crnogorskom primorju u skladu sa Posebnim akcionim planom.

Na teritoriji opštine Herceg Novi postavljeno je 5 feromonskih klopki čiji je cilj praćenje leta, dinamike populacije surlaša palmi radi pravovremenog sprovođenja mjera tretiranja palmi i praćenja efikasnosti primijenjenih mjera. One se od 16. jula postavljaju duž crnogorskog primorja.

U okviru sanacije šteta i očuvanja životne sredine planirana je mjera sadnje novog bilja, a ona predstavlja indirektnu mjeru koja doprinosi suzbijanju surlaša. Za sadnju i njegu nabavljenog materijala biće odgovorni organi lokalne uprave, komunalne službe i lokalna preduzeća koja brinu o održavanju gradskog zelenila, precizira se u Izvještaju.

Procjena je da će za ovu mjeru biti potrebno još finansijskih sredstava, naročito u periodu oktobar/novembar/decembar radi smanjenja potencijala infestacije.

Od donošenja Posebnog akcionog plana, 22. februara do sada, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove utrošili su 98,7 hiljada eura na realizaciju četiri mjere iz Posebnog akcionog plana: nabavku feromonskih klopki, injektiranje/endoterapija, nabavku i sadnju drugog bilja i uništavanje napadnutih palmi.

8 Komentari

 1. “U okviru sanacije šteta i očuvanja životne sredine planirana je mjera sadnje novog bilja…”
  KO odlucuje sta ce se nabaviti i gdje i kako posaditi?
  Zbog cega se ne otvori kraca javna diskusija u koju bi se ukljucili verirani strucnjaci i Novljani ljubitelji zelenila?
  Ja sam izuzetno skeptican u uspijeh akcije sadjenja novog bilja ako jedna osoba sa zrncem smisla za estetiku odredjuje sta ce Novi ukrasiti ili nagrditi u narednih stotinjak godina.
  Narodna poslovica kaze da su covjek i magarac pametniji nego covjek sam.
  Kako mi izgleda: ostacemo namagarceni o trosku poreskog potrosaca.
  Zahtijevam da se prije nabavke sadnica JAVNO izlozi sta je i gdje planirano zasaditi, te saceka javna diskusija.
  I da se sa sadnjom ne startuje u sred ljeta…

  8
  1
  • Imamo mi dobrih strucnjaka holtikulture, ali slazem se, trebalo bi da se konsltujemo kao zajednica kuda idemo sa zelenilom dalje – uz svo postovanje struke i znanja koje oni posjeduju o potrebma biljki koje se sada, korjenu itd

 2. Apelujem na gradske vlasti da kod katolicke zasade koji pinus pinea kad su vec palme stradale. Generalno bi moglo vise pinusa malo da se sadi. U Dubrovniku su oni dominantni i prelijepi su

 3. Samo da se pare troše, a što se neefikasno radi to nema veze. Nije Crna Gora jedina koja sada ima problem sa surlašem. Moglo je malo da se vidi kako se u drugim zemljama bori protiv toga pa da se nešto i nauči. Ali ovde deluje da je samo bitno da se uzmu državne pare, a ne da se problem reši.

  12
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code