U Hrvatskoj spremni na dogovor s Crnom Gorom oko Prevlake

U Hrvatskoj spremni na dogovor s Crnom Gorom oko Prevlake

25
Podijeli

Hrvatska je spremna na bilateralni dogovor sa Crnom Gorom oko pitanja Prevlake, poručili su iz Vlade te zemlje. Odredbe protokola ni na koji način ne prejudiciraju razgraničenje između dvije države. Saopšteno je da su promijenili sastav komisije za granice i o tome obavijestili Crnu Goru.

“Mi smo 2006. donijeli odluku o priznanju Crne Gore kao suverene i nezavisne države. Uz odluku o priznanju donesena je i izjava Vlade Republike Hrvatske prema kojoj se očekuje dijalog u cilju pronalaženja trajnog rješenja”, saopšteno je iz hrvatske Vlade, prenose Novosti, odnosno RTCG.

Picerija i restoran

Prostor spornog poluostrva funkcioniše na osnovu Privremenog sporazuma o Prevlaci od 2002. godine.

Dvije vlade su se u to vrijeme dogovorile da otvore proces dogovora o trajnom rješenju, jer u članu 2. sporazuma stoji da odredbe protokola ni na koji način ne prejudiciraju razgraničenje između dvije države.

Šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović izjavio je ranije da Crna Gora nema posebnog razloga da žuri sa rješavanjem ovog pitanja.

“Ali smo sasvim otvoreni da počnemo zajednički da ga rješavamo. Mi smo u regionu navikli da nam rješenja donose drugi, ali mislim da zemlje poput Hrvatske i Crne Gore to mogu same da urade. Ako to ne budemo mogli da donesemo zajedno, slijedi nam međunarodna arbitraža”, kategoričan je Darmanović.

25 Komentari

 1. …obavezujući stav da republičke granice postaju državne… Dipl. pravniče, kad ste tako potkovani znanjem, pogledajte u stare karte (SFRJ) gdje je bila granica RHR i RCG

 2. Kao djeca smo zavidjeli zaposljenioma na Prevlaci govoreci da ne radre i za dan ustanka Crne Gore ier zive u njoj i Hrvatske jer rade u njoj.

  8
  2
 3. Čitam komentare prilično neupućenih ljudi.
  Ima dobronamjernih, emotivnih,ratnohuškačkih….
  Badinterova komisija je nakon ratnog sukoba u SFRJ donojela obavezujući stav da republičke granice postaju državne.Granica između SRCG i SR HRV. Kao i katastarska između ko Sutorina i ko Molunat, ide usjekom iznad uvale Cipavica, nekih 100 m. Od graničnog prelaza Kobila prema Prevlaci.
  Ostaje jedino urediti granicu na moru, gdje smo u nepvoljnom položaju, zbog računanja unutrašnjih teritorijalnih voda otp. 2 nm. od kopna tj Prevlake i otišla bi dosta prema Mamuli,tako da bi ulaz bio njihov.
  Ali postoje ugovori kojima se raguliše pravo plovidbe i za to sa treba boriti, a volje ima na obje strane i to će nas koštati nekih drugih ustupaka.
  Sve ostalo su laži i nebuloze mnogih političara,nacionalno ostrašćenih, a neupućenih i neobrazovanih.
  AB Njivice
  Dipl.pravnik

  21
  5
  • Isto tako međunarodno pravo ne poznaje da ulaz u zaliv kontrolišu dvije države već smo jedna. Kako površinski CG ima veći zahvat opravdano traži da na osnovu međunarodnog pomorskog prava ima ekskluzivno pravo na ulaz u zaliv ne zadirući u teritorijalni integritet svoje susjedne države. To je najveća tačka sporenja! Smatram da je pravo, što se tiče ulaza u zaliv, na strani CG, dok je za kopneni dio dovoljno pokriven pravnim propisima SFRJ i idu u korist Hrvatske!

   11
   • Jakov*
    Linija utvrđivsnja odalnog mora postavlja se pod pravim uglom i obično ( međunarodno priznato) ide 2 nm od kopna.
    Gledajući sa naše CG strane to je svega stotinak m. na koje se pozivate, naspram Hrvarskih par km.
    Sve ostale naše linije idu ka Luštici.
    Obrnuto sa naše desne strane ulaska u zaliv, proglašenje obalnog mora od 2 nm ničim ne opterećuje niti ugrožava RH.
    Mislim da je međunarodni ugovor o slobodi plovidbe rješenje koje zadovoljava obje strane.
    Zahvaljujujem na korektnom stavu i razmjeni mišljenja.

    1
    4
    • Ako sagledate rt Kobile i ostrvo Mamulu kao integralni dio naše teritorije onda naše linije dolaze u koliziju i zato imamo taj Privremeni sporazum gdje je dijagonalom sa rta Kobile do rta Oštro određena linija razgraničenja. S toga smatram da s naše strane ide sigurno više od par stotina metara. U svakom slučaju pravo na ulaz će biti glavni kamen spoticanja zbog međunarodnog prava i obaveznosti imenovanja odgovorne države!
     Hvala na konsrtruktivnoj raspravi!

     • Slažem se potpuno sa vama, ali od rta Kobila do uvale Cipavica, gdje je kopnena granica je svega stotinak metara okrenutih ka Prevlaci.
      To će biti Hrvatski argument br.1.
      Kao što mi imamo prednost od strane Arze.
      Ali to je nebitno, jer je plovni put između Mamule i rta Oštro.
      Nadamo se stručnoj argumentaciji i arh. matrijalu našeg tima kako bi postigli pravičan sporazum.
      Ali intuicija me plaši da će trebati neki kontra ustupak u vidu odštete, sukcesije i sl.npr. status jedrenjaka Jadran, imovina nekih preduzeća……

 4. Hrvatska je novostvorena država, bez uređenih granica, i sa jasno izraženim teritorijalnim pretenzijama prema svim svojim susjedima (imaju neriješenih graničnih problema sa Slo, BiH, CG, Sr – realno gledano sve na štetu navedenih država), u stilu grabi i traži maksimum što se tražiti može … to je slučaj i sa Prevlakom. Zapravo, spor oko Prevlake je spor oko dijela Bokakotorskog zaliva, koji Hrvatska hoće da prisvoji za sebe (mislim na ulaz u zaliv i kompletan zapadni dio zaliva)
  Problem je u tome što je Hrvatska veoma agresivna u pregovorima, istovremeno CG političari djeluju potpuno nezainteresovano.
  Moje lično mišljenje je da je bitka oko Prevlake izgubljena odavno ….

  16
  13
 5. Prevlaka je u Hrvatskoj. O tome više nema razgovora. Treba nam službenost prolaza za brodove i da održavamo svetionik na kraju Prevlake.

  19
  12
 6. Mozete li biti malo objektivniji, o kakvom dogovoru pricamo , hrvatski ambasador je na rtcg rekao da je prevlaka njihova i da nema tu sta da se prica , a da je samo pitanje oce li uzeti obalu do mamule.

  16
  5
  • Pa hajde ti prvi.
   Pokupi par bradatih istomišljenika, po bocu šljive, pa se zaputite.
   PS I sinove povedite, nemojte opet da tuđi ginu.
   (Takođe molim da se objavi)

   16
   5

Ostavite komentar

*

code