U Igalu tradicionalno obilježen 17. maj, Dan ustavnosti Norveške

U Igalu tradicionalno obilježen 17. maj, Dan ustavnosti Norveške

1
Podijeli

Pacijenti iz Norveške sa osobljem Instituta Igalo, mještanima, zvanicama iz Opštine, brojnim izvođačima, u defileu s Gradskom muzikom, mažoretkama, folklorašima, noseći crnogorsku i norvešku zastavu, uz intoniranje himni dvije države i prigodne govore, obilježili su 17.maj, Dan ustavnosti Kraljevine Norveške.

Veliki praznik Norveške obilježava se u Igalu već 42. godinu, otkako dolaze pacijenti iz te zemlje na liječenje i oporavak. Ali veza između dvije zemlje traje još od davne 1893. godine. Tada je Henrik Angel, po zadatku Knjaza Nikole, došao u Crnu Goru i otvorio prvu školu skijanja. Čak se smatra da je on osnivač skijanja u Crnoj Gori.

Picerija i restoran

– Prijatelji iz Norveške su rado viđeni gosti Herceg Novog. Prošle godine ostvarili su čak 43.136 noćenja, a naše je želja da taj broj u godinama koje dolaze, bude značajno veći. Iz tog razloga naša Turistička organizacija je na prošlom sajmu turizma u Oslu predstavljala područje cijele Crne Gore i uputila topao poziv pacijentima sajma da upoznaju našu zemlju i grad – kazao je čestitajući norveškim pacijentima nacioanlni praznik, predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

Podsjetio je da prijatelji iz Norveške osim što doprinose unapređenju turizma i kulture, pomažu komunalna preduzeća i lokalnoj upravi da poboljša kvalitet života građana.

– Naše države i gradovi sarađuju, ali što je još važnije, Novljani i Norvežani njeguju lična, iskrena prijateljstva i mnogi kažu da se osjećaju kao kod kuće – kazao je Katić uvjeren da je to garant za dugotrajnu saradnju i bliske veze.
Izvršna direktorka Instituta, dr Gordana Rajović, je kazala da je norveški narod postao neraskidivi dio Instiuta Igalo, ali i grada i države Crne Gore.

Glavna sestra norveškog programa, Inger Hansen, čestitajući praznik svojim sunarodnicima zahvalila je na uslugama, ali i atmosferi i programu koji u njihovu čast spremaju domaćini:

– Tokom mnogo godina razvile su se dobre i bliske veze među ovim našim malim planinskim zemljama i mnogo je sličnosti među nama. Mi smo mali, ali smo veoma tvrdoglavi. I zato se možda tako dobro slažemo – kazala je Hansen i izazvala osmjehe prisutnih.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code