U Kotoru akcija za spomen žrtvama Logora Morinj

U Kotoru akcija za spomen žrtvama Logora Morinj

12
Podijeli

Uličnom akcijom na Trgu od Oružja u Kotoru Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA će sjutra u podne obilježiti dan formiranja Logora Morinj i podsjetiti građanstvo i odgovorne na zločin koji je u ime crnogorskog naroda organizovan u kotorskoj opštini, najavljuju iz ove organizacije.

U periodu od 3. oktobra 1991. do 18. avgusta 1992. godine u Morinju je organizovan Sabirni centar za zarobljenike iz Hrvatske – Logor Morinj. U logoru je boravilo 292 osobe iz Dubrovačke regije, od čega je 169 svjedočilo o nečovječnom postupanju prema njima.

Picerija i restoran

Nakon dugog sudskog procesa za učinjene zločine, 2013. godine je donesena pravosnažna presuda kojom su četvorica optuženih osuđeni na ukupno 12 godina zatvora (Ivo Gojnić je osuđen na dvije godine zatvora, Špiro Lučić  i Boro Gligić po tri, a Ivo Mezalin na 4 godine robije).

Optuženi su naređivali, mučili i nečovječno postupali prema velikom broju ratnih zarobljenika u logoru. Povodom nadoknade štete u predmetu Morinj sudovi su donijeli 154 odluke, kojima je pravosnažno usvojen tužbeni zahtjev i ukupno je dosuđeno 1.485.510,20 eura.

Žrtve su podnijele još oko 150 tužbi protiv države, kojima traže naknadu štete zbog smanjene radne sposobnosti.

– Dugi niz godina ukazujemo na prikrivanje istine o događanjima u logoru Morinj i tražimo da se obilježi mjesto zločina i oda priznanje patnji žrtava. Opštinske i državne institucije ni do danas nisu to uradile. Tj. nisu iskazale interes da se sazna istina o zločinu i dale doprinos istinskoj pravdi  i pomirenju. Tražimo da odgovorni preduzmu korake da istina o Logoru Morinj bude dostupna javnosti. Pamtimo zločine napravljene u naše ime. Pamtimo patnju žrtava i njihovih porodica – poručuju iz ANIMA-e.

12 Komentari

 1. Zasto je se vec jednom ne progovori javno u koje tacno vreme je formiran “Morinj”? Koji ljudi su se deportovali tamo? Zasto? Da li je istina da su se i pokradene stvari iz Hrvatske sklanjale tamo. Izvesne osobe su se hvalite cak cinjenicom da su bili magacioneri tamo. Vrlo je interesantna konstaticja citaoca ” odgovorni za Morinj vladaju CG “. Da li CG ili HN?

 2. Prvo spomen obiljezje u Lori i nadoknada porodicama zrtava na kojima su se izivljavali primitivci, pa onda sve ostalo, dragi moji iz Anime. Odgovorni za Morinj jos vladaju Crnom Gorom, pa se njima obratite za sve sto vas zanima iz tog perioda.

  11
  4
 3. Da gospodu iz ANIME interesuju eventualne patnje bivših morinjskih zatvorenika, ne logoraša, oni bi pokrenuli jedinu pravu stvar. Ta stvar je inicijativa da se osuđenima za dešavanja u Morinju isplati pravedna odšteta, a da se pravdi privedu i kazne pravi krivci za Morin. Naprotiv oni iz ANIME upravo na svakim izborima glasaju za prave i jedine krivce za Morinj.

  9
  3
 4. Zasto bi mi ocekivali da hrvati ovako nesto ucine za spomen zrtvama lore, kad ni mi sami to nismo ucinili, cak naprotiv, niti ko pominje..a kamoli da damo pocast. A ne moze se porediti morinj sa lorom, ni po cemu! Ono ni najbolesniji um ne moze da smisli, i nikom nista. Neka, imaju oni pravo da velicaju svoje zrtve, zapitajmo se mi sta cemo sa nasima. Vec smo ih zaboravili.

  21
  2
 5. Bravo,svaka cast da se neko toga sjetio!! Ni krivi ni duzni ,a nesrecnici neizivljeni,su se izivljavali nemilosrdno nad konavoskim vrijednim narodom!!!

  10
  218
 6. Kako vas sramota nije bre,kakav bre Morinj i gluposti… Rat je bio sta treba da se maze jel? A sta je logorom Lora dje su nasi kaspljeni..ovinu morinj svi zivi … Nemojte da se igrate s ovim,i da se supkate Hrvatima

  35
  5
 7. Zasto, zar treba opet da dobodimo babe i djedove od 80.g. iz Konavala i deportujemo djecu mudlimsnsku i srpsku iz BiH. Obrukali su Novljsne republucki organi u koje nije bio niti jedan Novljanon. Ali obrukali su se i Novljani i Kotorani her nijesu podigli svoj glas ni tsda a ni kasnije. Zato trebaju spomen obiljezha da vise nikom tako nesto ne padne na pamet.

  17
  13
 8. I dalje hrvati vode dok god imaju jasenovac, i tamo su se necovjecno ponasali prema zatvorenicima kazu da su neki cak i umrli u tom logoru mada ko ce ga znat ipak morinj je mnogo ozlagoseniji.

  25
  5
 9. Za par samara milioni i godine robije ??? Da li je ko bio zivotno ugrozen ili slucajno smrtno stradao? Ipak je SFRJ jos u to vrijeme bila medjunarodno priznata drzava a ti mucenici paravojne i neregularne oruzane snage… a sta da kazemo o bestijalnom izivljavanju nad Crnogorskim rezervistima dok su im kidali komade mesa i klali sakatili pa ih premijestali da im kosti ne nadju dvadeset god? Hocete li njima pomen dati? Porodicama pomoc poslati? Ipak su ih ovi sto pomen organizuju tamo poslali!

  53
  5

Ostavite komentar

*

code