U KOTORU INTERNACIONALNI LJETNJI KARNEVAL, BEZ NOVLJANA

U KOTORU INTERNACIONALNI LJETNJI KARNEVAL, BEZ NOVLJANA

231
0
Podijeli

Internacionalni ljetnji karnevalKotor će od večeras do 3. avgusta ponovo biti centar karnevalskih fešti, jer počinje 12. Internacionalni ljetnji karneval.
U bogatoj turističkoj ponudi Kotora, pored ostalih kutlrunih i zabavnih događanja – karnevali su ipak lična karta ovog grada. Uzimajući u obzir sa koliko pažnje i ljubavi Kotorani čuvaju tradiciju karnevala i sa koliko žara se kako mladi tako i stari pripremaju za svaku sljededću feštu, naredna tri dana, ne treba propustiti ovakvu feštu. Zastava karnevala biće podignuta večeras u 21 sat ispred glavnih gradskih vrata uz Gradsku muziku iz Kotora i Šibenika. Njih će pratiti “Feštine” mažoretke, a učesnike i posjetioce pozdraviće kapo karnevala, Branko Knezović.
Predsjednik NVO Fešte Vasilije Bajrović, koja je i organizator karnevala, za naš radio je kazao da su pripreme završene i da je sve spremno za “trodnevno ludilo”. Poziv na karneval, abrum, proćiće kotorskim pjacetama i ulicama, a pola sata nakon svečanog otvaranja karnevalisti se “sele” na muljansku rivu gdje će biti upriličena fešta od ribe i vina.
– Željeli smo da se što više pobjegne od tih protokolarnih stvari, da se ljudi što više opuste i da se trupe međusobno zbliže, kako bi razmijenili kontakte i obezbijedili gostovanja na neke druge karnevale. Takmičiće se sve trupe i svi koji žele da učestvuju u karnevalskoj povorci.
U karnevalskoj povorci učetvovaće trupe iz Italije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Novina ovogodišnjeg karnevala su igre bez granica na otvorenom bazenu u Dobroti, koje će početi sjutra veče od 21 h.
– Koncept igara isti je kao i čuvene Jadranske igre – igre sa krokodilima, dušecima i ostalim rekvizitima za vodu, kazao je Bajrović.
Druge karnevalske noći od 22 sata na glavnom gradskom trgu održaće se koncert grupe Berekini iz Šibenika.
Ono što se sa najviše uzbuđenja iščekuje, vrhunac karnevala, ulična povorka biće održana u subotu veče, 3. Avgusta od 21 h. Pored kotorskih, učestvovaće i trupe iz Tuzi i Budve, ali i zemalja iz regiona. Povorka će krenuti sa donjeg priobalnog puta u Dobroti bazena, glavnom saobraćajnicom do južnih gradskih vrata na Gurdiću odakle nastavljaju pjacetama Starog grada. Bajrović je izrazio i čuđenje i žal što pored brojnih karnevalskih trupa iz Crne Gore i regiona na karnevalu nema trupa iz Herceg Novog koji je svojevremeno i bio poznat po njima zahvaljujući „Prazniku Mimoze.”

– Žao mi je što iz jednog karnevalskog Herceg Novog imamo jako malo trupa na karnevalu. Kad je riječ o maskembalima, situacija je malo bolja jer neki dođu individualno. Voljeli bismo da iz Novoga zaista dođe jedna velika karnevalska trupa i da predstave svoj grad, jer je festival zaista medijski dobro ispraćen. To bi bila mogućnost i da ostavrimo i neku saradnju kroz međusobna gostovanja.
Pehari najuspješnijim i najoriginalnijim karnevalistima biće dodjeljeni na Trgu od oružja. Za dobru zabavu su zaduženi Montenegrosingersi iz Tivta i DJ Jovo. Organizator ljetnjeg karnevala je NVO “Fešta” iz Kotora, pod pokroviteljstvom Opštine Kotor i Turističke organizacije Kotor.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code