Početna Oko nas Kotor U Kotoru održana manifestacija Rimska noć 2021

U Kotoru održana manifestacija Rimska noć 2021

4

Turistička organizacija opštine Kotor organizovala je sinoć manifestaciju „Rimska noć 2021“ koja se ove godine održava drugi put u tom gradu.

Foto: Mediabiro

Manifestacija je javnosti približila važnost arheologije u turizmu i
obogatila kulturnu i turističku ponudu Risna i Boke Kotorske.
Manifestacija je obuhvatala nekoliko segmenata: zabava, odjeća,
gastronomija, zanati, igre, prenosi Media biro.

Program je bio podijeljen na: radionice za djecu, zabavni i gastro dio. Kroz radionice za djecu, uz angažovanje animatоrа realizovane su rimske igre kao što su borbe sa drvenim mačevima i štitovima, povlačenje užeta, ubacivanje oraha u amforu itd. Kroz zabavni dio planirane su animacije kroz gladijatorske borbe.

Direktor turističke organizacije Kotor, Jovan Ristić, kazao je da je sinoć bilo dosta animacije, pogotovo za djecu.

“Imamo i prezentaciju domaćih proizvoda i degustaciju onoga što su pripremile žene Risna i koleginice iz TO. Imamo i frizerku koja
djevojčicama pravi autentičke rimske frizure”, rekao je on.

Simulirano je, kaže, i korišćenje oružja iz tog vremena koji je naravno prilagođen djeci.

Foto: Mediabiro

On je zadovoljan posjetom i naglasio da se trude da se poštuju sve epidemiološke mjere.

“Želimo da budemo odgovorni i da na taj način pošaljemo poruku da je moguće organizovati neku manifestaciju, a da ne ugrožavamo ni sebe ni druge”, poručio je Ristić.

Direktor Arheološkog Muzeja Narona iz Hrvatske, Toni Glučina, kazao je da su večeras predočili svoje materijale i suvenire.

Kulturni turizam i arheologija u okviru njega je u Hrvatskoj veoma
razvijen što, ističe, pokazuje zainteresovanost kako stranih tako i
domaćih turista.

4 Komentari

 1. Svaka cast Kotoru na ljetnjem maskenbalu, ali je ovo sa Rimljanima sprdnja. Da su bila dva junaka iz kultnog crtica sve bi bilo u redu.

  3
  3
 2. Bet vlastitog kulturnog naslijeđa ovo su samo maškare. Bolje da su se držali filma “Dugi brodovi” (sa Ričardom Vidmarkom i Bebom Lončar) i da su napravili dugu vikinšku galiju pa da veslaju i jedre zalivom…

  1
  4
 3. Juce je u našem gradu, na glavnom gradskom trgu, održan bazar domaćih proizvoda i suvenira koji je podržala Turistička organizacija Herceg Novog!
  Zbog izuzetno lucidnog i promišljanog razumijavanja važnosti promocije kulturnog turizma, ovim projektom su željeli da na ljetnjem suncu vrelog ljetnjeg dana, bez suncobrana i pri temperaturi od 40 do 60 stepeni C, postignu sljedeće ciljeve:
  1. da furešti i domaći direktno posmatraju kako cvrče domaće masline sa česnom i prokuvava (jednom već skuvan) džem ili sok, u teglicama i bocama;
  2. da za par sati trajanje “bazara” (bazali vječno) izložene rukotvorine i suveniri izblijede, direktno izloženi božijoj zvijezdi što je upekla od 9 do 14h;
  3. da vrijedni domaći proizvođači i izrađivači suvenira kolabiraju i padnu u nesvijest, prkoseći ponosno suncu, i stojeći u stavu mirno pored svojih stolova (sa osmjehom na licu obraćajući se turistima), jer stolice nisu predviđene kao sredstvo izlaganja robe uz postojeći sto, niti suncobran.
  Što dodati a ne zaplakati? Od sreće, naravno, jer i mi konja za trku imamo! Zbog toga što sigurno na desetine vrijednih zaposlenih iz turističke organizacije našeg malog mjesta, ne spava noćima u nastojanju kako da što bolje osmisli viziju i misiju ovakvih “bazara” (bazali vječno) i ponudi malo sreće pod kapom nebeskom, kako turistima, tako i domaćim pregaocima kulturnog turizma. Živjeli!

  14
 4. B L J U T A V O !
  Hoće li sada Rimljani napraviti manifestaciju guslarstva?
  Sumnjam, previše su muzikalan narod!
  PS Siguran sam da su kostime kupili u Italiji.

  2
  10

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code