Početna Oko nas Kotor U Kotoru promocija misala, najstarije liturgijske tradicije hrišćanstva u Crnoj Gori

U Kotoru promocija misala, najstarije liturgijske tradicije hrišćanstva u Crnoj Gori

1

Predstavljanje Kotorskog misala biće priređeno sjutra u kotorskoj katedrali u 20 sati. O misalu će govoriti dr. sc. Lenka Blehova Čelebić i akademik Josip Bratulić.

Kotorski misal sv. Jakova od Lođe nastao je u prvoj polovini XII vijeka, spomenik je nulte kategorije dalmatinsko – dukljanske katoličke tradicije i savremenik je kotorske katedrale, koja je  proslavila 850 godina 19. juna 2016. godine. Značaj svakog misala je u tome što on na jednom mjestu (missale plenum-potpuni misal) sadrži sve ono što je svešteniku potrebno za služenje-slavljenje mise.

Ovaj kotorski misal je pisan na pergamentu latinskim beneventanskim pismom, koje je eminentno benediktinskog porijekla.

Kurzivnom beneventanskom notacijom u njemu je zabilježena srednjovjekovna monodijska muzika, koja se koristila u Kotoru u vrijeme njegove višestoljetne uporabe. U misalu je sačuvan i neumizirani tekst pohvale uskrsloj svijeći (exultet) koji potiče iz rane liturgijske prakse Jeruzalemske crkve.

Misal je uređen fitomorfnim, zoomorfnim i antropomorfnim iluminacijama romaničke provenijencije. Lik sv. Tripuna u misalu predstavlja njegov najstariji likovni prikaz u kotorskoj biskupiji. Ljepotom iluminacija kao i morfologijom slova, značajno nadmašuje Dubrovački istovremeni misal, koji je bio promovisan takođe u kotorskoj katedrali 2011. godine. Njegovo fototipsko i u jednom dijelu kritičko divot izdanje, predstavlja prvorazredni i najznačajniji filološki, muzikološki i kulturološki događaj ove godine u Kotoru i Crnoj Gori.

 

Ovim izdanjem Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore koje je ostvarilo ovaj projekt, omogućilo je njegovo multidisciplinarno istraživanje većem broju stručnjaka, koji ne moraju putovati u Berlin gdje se on danas čuva. Misal je paleografski obradila, s biblijskim knjigama sravnila i predgovor napisala dr. sci. Lenka Blehova Čelebić, koja ima najveću zaslugu za njegovu prezentaciju u Crnoj Gori. S ovim misalom, a nadati se je uskoro i fototipskim izdanjem kotorskog lekcionara i pontifikala iz XI i XII vijeka koji se čuvaju u Sankt Petersburgu, otkriva nam se najstarija liturgijska tradicija hrišćanstva na prostorima današnje Crne Gore.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code