U Kumboru više brige za okolinu i razvoj mjesta

U Kumboru više brige za okolinu i razvoj mjesta

1888
11
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_kumbor_rj1Dok u Kumboru na mjestu stare kasarne stasava rizort Portonovi sa marinom i prvim One&Only hotelom u Evropi, dotle i novo rukovodstvo  Mjesne zajednice Kumbor veoma aktivno nastoji da rješava probleme. Upristojili su kancelarije za rad i nastoje i da javne površine u Kumboru privedu namjeni.

Nakon sezone očekuju građevinsku dozvole za izgradnju kapele u Kumboru, priča za Radio Jadran, predsjednik MZ Kumbor, Branko Crnogorčević.

Picerija i restoran

– Staro rukovodstvo je vodilo ovo mjesto bez ikakve ideje i volje. Sve operativne prostorije Mjesne zajednice su bile potpuno zapuštene, neokrečene, na zidovima vlaga, par prozora slomljeno, arhiva nabacana i potpuno zapuštena. Od kancelarije je napravljeno skladište, tu su bile vreće od cimenta, djelovi klupa, kariola i razni alati, djelovi starog i polomljenog namještaja, neplaćeni računi za struju, čak i sat na zidu, godinama pokvaren. Kao da je simbolično govorio da je u Kumboru vrijeme stalo“, navodi Crnogorčević.

Kancelarija je okrečena, gletovana, sve nepotrebno i polomljeno je komisijski rashodovano. Zamijenjena su polomljena stakla, kupljena su nova vrata na ulazu u MZ, kao i novi klima uređaj. Arhiva je složena, popisana i izmještena. Oformljena je i kancelarija za sastanke, uređena i okrečena. Kupljeni su novi stolovi, fotelje. Plaćeni su svi zaostali dugovi za struju, uveden je internet:

„Trenutno se u kancelariji MZ nalazi info biro gdje se obavlja registracija gostiju. Napravljena je Facebook stranica i sajt MZ Kumbor hercegnovi-kumbor.me , kako bi građani maksimalno bili u toku sa dešavanjima u MZ. Pored navedenog postoji i e-mail adresa mzkumbor@gmail.com koja je u službi građana, na koju se Kumborani mogu obratiti 24h primjedbama, sugestijama i zahtjevima“, naglašava Crnogorčević.

 

Javne površine s ljepšim licem

Uređeno je i školsko dvorište, uklonjena velika količina zelenog odpada, a pored omladine Kumbora, volontera sa Tople i Igala poseban doprinos aktivnosti dao je vaterpolo klub Kumbor. Na školskom igralištu postavljen je novi koš, popravljeni su golovi za mali fudbal i postavljena je i zaštitna mreža.

kumbor ts 020816„U saradnji sa crkvenim odborom očišćeno je nekoliko lokacija duž donjeg puta, a posebno bih izdvojio uklanjanje deponije koja se nalazila u samom centru Kumbora, a na kojoj se smeće, građevinski i zeleni otpad nakupljao decenijama. Za pomenutu lokaciju crkveni odbor je dao saglasnost i ustupio zemljište Mjesnoj zajednici Kumbor za izradu street workout – teretane na otvorenom. Zajedno radimo na dobijanju projektne dokumentacije i svih potrebnih dozvola radi izgradnje kapele” –  dodaje naš sagovornik.

Uređen je i prostor oko trafostanice preko puta parka, uklonjeno  smeće,  zeleni odpad, višak zemljišta, napravljen je boks za kontejnere  koji su dislocirani sa parkinga i postavljeni u novi boks. Prostor oko trafostanice je izbetoniran i ozelenjen.

„Boćarski teren je vraćen u funkciju, što je bilo vrlo teško izvesti s obzirom da je teren bio zapušten i u vrlo lošem stanju. Sada je jedan od najljepših terena u cijelom Bokokotorskom zalivu. Višak zemlje i smeće, zeleni odpad i korov su uklonjeni, pored ograde su posađene masline, kao i drugo ukrasno zelenilo, konstrukcija terena je okrečena, a podloga uz dosta napora mještana volontera kojima se ovom prilikom zahvaljujem, je vraćena u funkciju. Cvjećara Zožeta nam je maksimalno izašla u susret – priča Crnogorčević.

U MZ poveli su računa  o parku i najmlađima, koji su tako ponovo dobili mobilijar za igranje: uređene su klupe, popravljene ljuljaške i tobogani koji su bili van funkcije.

„Dosta je rađeno i na vodovodnoj infrastrukturi a posebno bih izdvojio rješenje dugogodišnjeg problema izlijevanja vode ispod magistrale kod cvjećare Kalia, koja se toliko godina izlijevala da su mještani mislili da se radi o izvorskoj vodi. Na postojećim stubovima postavljena je i nova led rasvjeta kroz  kompleten Kumbor. Postavljeno je novo autobusko stajalište kod Torte. U saradnji sa stanarima, obnovljena je fasada zgrade u kojoj se nalazi kancelarija MZ“, istakao je Crnogorčević.

 

Treba svi da se uključe u uređenje Kumbora

Mještani Kumbora prepoznali su pozitivan impuls koji je sa sobom donijelo novo rukovodstvo, i sami se dobrovoljno uključuju i daju svoj doprinos uređenju Kumbora, što je najveći uspjeh, a to je probuditi mještane iz letargije koja je trajala godinama:

„Jedan mještanin sam i o svom trošku organizovao je uklanjanje i transport velikog lanca teškog oko 5 tona, koji je staro rukovodstvo ostavilo pored parka prije desetak godina, a u svrhu za koju je nabavljen, nije iskorišćen“.

Ako samo 10 mještana Kumbora volonterski radi a ostali gledaju sa prozora, to nije dobro, kaže Crnogorčević i poziva sve da se uključe u akcije uređenja mjesta.

MZ Kumbor uspješno je obradila u protekla tri mjeseca preko 150 pismenih zahtjeva Kumborana, a na svaki zahtjev je vrlo brzo odgovoreno.

Ljetnji period, s obzirom da su građevinski radovi zabranjeni koriste da se posvete uređenju imovinsko pravnih odnosa i riješavanja statusa nekih površina i objekata.

U septembru pripremaju prostor za street workout, a on se nada da će krenuti sa uređenjem i osvjetljavanjem crkvenog puta, rješavanjem pitanja nakupljanja vode na autobuskoj stanici ispod restorana Olimpija.

 

Brodet fešta u subotu

U subotu, 6. avgusta biće upriličena  fešta brodeta i vina. Program počinje od 16.30 h omladinskim turnirom u vaterpolu, u 19 h je boćarski turnir u kome će Kumborani poslije mnogo vremena imati svoju ekipu.

Oko 20 h planirano je predavanje i prezentacija na temu istorije Kumbora, o čemu će govoriti dr Špiro Vuković.

Od 21 h, uz klapu Stari Kapetan, počeće fešta od brodeta i vina.

Dan kasnije, od 20 h ispred Doma kulture u Kumboru biće održana edukativna lutkarska predstava za djecu o higijeni zuba, u realizaciji Željka Vavića.

11 Komentari

 1. I sluzbenik i presjednik za desetku.Samo da vidimo kolko potencijala imaju.Bravo za mjesnu zajednicu kumbor. Davno sam otisla i ljeti kad dodjem gusi me neka tisina u vazduhu se osjecala ustajalost,ljepilo…ove godine sam radosna osjeca se duh mladosti poleta snage. Mjesto konačno diše.Bravo!
  1  0
 2. Mislim da se konačno pronašao pravi model za rad… MZ trebaju funkcionisati na primjeru Sutorine i Kumbora! Ne treba mnogo finansijskih sredstava da bi se mjesto uredilo i oživilo, Branko je primjer za to! Svaka čast za ovog momka koji sebe neprestano nesebično daje mjestu i ljudima Kumbora! Bravo!!!
  1  0
 3. Volonterski rad je davno prevaziđen,kao i neupućenost građana,tako da svi koji gledaju znaju zašto gledaju isto kao i oni koji rade znaju zašto rade.Ne folirajte se.
  0  0
 4. Ovo je prosto nevjerovatno odakle ljudima toliko volje da rade džabe,ali svaka čast Branku.Sramota bi i bilo da Kumbor cijeli ne bude uredan dok se Porto završi.Motiv je čudo.Nekad isti čovjek na drugome mjestu za ništa nema volje,jer ….
  0  0
 5. Pohvale za mjesnu zajednicu ovo je pravi dokaz da mlade snage treba da vode mjesto.Zaista se kumbor ne moze prepoznat, s par pametnih poteza je učinjeno čudo.Samo tako nastavite.Lično sam doživjela da me gospođa koja radi nazove da me obavijesti dokle je stiglo rješavanje moje prijave.Pravo osvježenje i prijatno iznenađenje.
  0  0

Ostavite komentar

*

code