Početna Društvo U Lazarici obilježen Vidovdan

U Lazarici obilježen Vidovdan

26

U prisustvu vjernika iz Boke i Hercegovine, u crkvi Lazarica na Vidovom vrhu danas je proslavljen Vidovdan. Svetu liturgiju služio je iguman manastira Stanjevići Jefrem Dabanović, a u ime Opštine Herceg Novi prisustvovao je potpredsjednik Miloš Konjević, navodi se u saopštenju lokalne uprave.

Iguman Dabanović je kazao da svaki narod ima svoju maksimu, koja ga vodi kroz istoriju i pratiće ga dok je svijeta i vijeka, a putokaz su za srpski narod ostavili Car Lazar i njegovi vitezovi, zbog čega je Vidovdan poseban povod za sjećanje na istoriju i slavlje predaka.

Kako je nakon litije kazao potpredsjednik Konjević, na Vidovom vrhu se i ove godine okupio veliki broj vjernika koji su proslavili Vidovdan i podsjetili se događaja od prije 63 decenije. Vidovdan vijekovima simboliše dan kada je cijeli jedan narod odlučio da stane u odbranu onoga u šta je vjeruje, kada su se hiljade neimenovanih heroja suprotstavili mnogostruko većoj sili i podnijeli bezrezervnu žrtvu za budućnost pokoljenja koja dolaze, kazao je Konjević.

Vjernicima se nakon liturgije obratio i paroh igaljsko-sutorinski otac Blagota Vasiljević, predsjednik crkvene opštine Topljansko hercegovske Zoran Lazarević, nakon čega je glumac Željko Vavić recitovao stihove epskih pjesama kosovskog ciklusa.

Crkva Lazarica, posvećena Sv. Knezu Lazaru, obnovljena je i osveštana 2013. godine zahvaljujući dobrovoljnim prilozima brojnih vjernika. Od tada se u njoj služi liturgija, a do tada je služena večernja služba.

26 Komentari

 1. Кога брига шта је рекао Милош Коњевић? Да нема њега и њему сличних било би код Лазарице 500 људи а не 50.

  40
  20
 2. Da pitate ove danasnje velike vjernike ko je bio Sv. Vid vjerovatno bi vecina odgovorila da se radi o srpskom svecu. Vjerujem da bi bili jako razocarani kad bi im se saopstilo da je Sicilijanac, da je zastitnik Sicilije, grada Rijeke, drzave Ceske itd.itd.i da ima svoj dan u Gregorijanskom ( neki bi rekli katolickom) kalendaru 15.juna

  26
  26
  • anonimus# Tacan podatak, , ali ovi ce ih uciti da je to Srbin iz Hercegovine, laži kao i mnoge druge,zato im niko ne vjeruje i kada istinu govore

   18
   23
  • Dovoljno ti je što Svetu Trojicu slave tako što ne rade tri dana! Vjerovatno misle da se taj crkveni praznik tako zove zato da bi se ljudi odmorili tri dana.

   15
   22
  • Sveti Vid je ranohriscabski Svetac iz 3 vijeka rodjen na Siciliji u paganskoj familiji.
   Imate i u centru Mokrina Crkvu Sv.Varvare ,takadje hriscansku mucenicu koja je stradala za Hriscanstvo u 3 vijeku .Bude svake godine Leturgija za Varin Dan na Mokrine pa podjite i slusajte nikad niko nije rekao da je ona srpska svetica neko tacno kako jeste.
   Papa Gregorije je napravio kalendar u 15 vijeku a ovi sveci su iz 3 vijeka kad se koristio Julijanski.
   Kod nas gregorijanski kalendar se koristi od kraja I sv.rata a SPC koristi i dan danas julijanski kalendar.

   Svaka cast Dusku Radovicu sto je financijski ucestvovao na obnovi crkve Sv.Vid a kod naseg naroda vazda ima onih kojima nesto smeta.
   Ti isti koji komentarisu negativno u vezi obnove crkve takodje i da je ostala rusevina ti isti bi se rugali sa urusenom crkvom.

   18
   4
  • E nije sve baš tako ,i pre njega je bio Vid ,i to je prehrišćansko božanstvo Svetivid a to što ti kažeš je sveti Vitus iz perioda Rimskog carstva.Odakle toliko mržnje ,i zašto, tu je Vid da oprosti svaki greh pa i tebi .Ima puno predanja i istoriskih podataka ,pročitaj pa saznaj.

   5
   1
   • Voda: Jedan od bogova prethodnog srpskog i sveslovenskog Partenona zvao se Svetovid (Onaj koji sve vidi) i bio je predstavljan sa 4 lica na 4 strane svijeta. Hristijanizovan je u vrijeme Sv.Save, i promjenjeno mu je ime u sveca sličnog imena., Sv Vid. Isto je urađeno i sa svim drugim slovenskim bogovima koje su Srbi proslavljali, a sada ih slave kao svece.

 3. CRKVU JE OBNOVIO LICNO DUSKO KRUSO 2013 GOD I TO PISE NA PLOCI IZA ULAZNIH VRATA NA CRKVI , ZAR VAM JE I TO TESKO PRIZNAT SRAM DA VAS BUDE I TO OCETE DA MU UZMETE COVJEK JE DAO BLIZU 200000 HILJADA TADA VAM JE VALJO A ONAJ KOME STE SE DANAS MOLILI SVE VIDI PA NEKA SUDI SVAKOME PO ZASLUZI !!!

  35
  16
  • Uzeti će mu Milo crkvu, to mu je bio koalicioni partner. Možda su DRK i onaj Hercegovački biznismen Grigorije i obnovili Lazaricu za CPC i baš me zanima kako će se zvati crkva kada je Milo prisvoji, najvjerovatnije Sveti Vid Katolički.

   10
   24
   • Правилно је Свети Вит а не Вид, и то је православни ранохришћански светитељ из доба прије раскола католика и њиховог одступништва од јевенђељске вјере.
    Дакле, није католички светац, а злонамјерних људи и тумачења је увијек било и биће.

    14
    8
    • Možda ti pišeš o Svetom Vit-u, ali u gornjem djelu se radi o Svetom Vid-u koji je katolički svetac i koji se u katoličkom kalendaru slavi 15-tog Juna, a to može da se vidi i u katoličkom kalendaru preko interneta. Naime na taj dan se i odigrala Kosovska bitka, ali tada kalendari nisu bili podjeljeni između Pravoslavne i Katoličke Crkve. Inače zamjena teza i manipulacije su vaš omiljen hobi.

     2
     6
 4. Godinama se sluzila vecernja sluzba na crkvistu koje je bilo sruseno.Pokuvano je u vise navrata da se obnovi.Ljeta Gospodnjeg 2012 Zahvaljujuci ktitoru,i dobrocinstvu Dusana Radovica Krusa.Kao i prilozima brojnih vjernika,pomoci opstine i privrednika opstine Herceg Novi pbnovila se svetinja.Radove je izvodio Nikola Cacic,projekat napravio Mirko Kosic sa Mokrina,Finansirao Dusan Radovic Kruso,biznismen.Novljanin porijeklom sa Krusevica,zbog toga je dobio orden Sv Save 1 reda.Najveci koji dodjeljuje sinod SPC.Predsjednik odbora za obnovu crkve Zoran Lazarevic i clanovi odbora,uz podrsku paroha Blagote Vasiljevica,iTopljanskog Rada Bubanje,pomogla je i opstina,Dejan Mandic predsjednik opstine i Rade Bozovic nacelnik za finansije.Slava Bogu neka je na nebu,a medju ljudima mir i dobra volja.Uz pomoc Bozju.

  45
  12

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code