Početna Društvo U Lipcima obilježeno 77 godina od strijeljanja partizana i antifašista

U Lipcima obilježeno 77 godina od strijeljanja partizana i antifašista

14

Članovi Udruženja boraca NOR-a i antifašista Herceg Novog, zajedno sa drugovima iz UBNOR-a Kotor, UBNOR-a Tivat položili su vijence na spomenik rodoljubima u Lipcima. Podsjetili su na 11.februar 1943.godine kada je strijeljano devet partizana iz Herceg Novog i Kotora: Vuko i Savo Bećir iz Grblja, Obrad i Pasko Dabović iz Baošića, Marko Popivoda iz Bijele, Dušan i Lazar Samardžić sa Krivošija, Simo Sijerković iz Baošića, te Nikola Šabanović iz Bijele.

-Specijalni italijanski sud za Dalmaciju, zasijedao je u Kotoru i sa ciljem zastrašivanja slobodarskog naroda Boke i eliminisanja istaknutih pripadnika partizanskog pokreta, pored većeg broja osuda na dugogodišnju robiju donio je i 57 smrtnih presuda. Devetoro rodoljuba je strijeljano u Lipcima u krugu vojnog objekta, dok je ostalima smrtna kazna zamjenjena dugogodišnjom robijom i internacijom u logore fašističke Italije – podsjeća predsjednik UBNOR-a i antifašista Herceg Novog, Branislav Božović.

Osuđene na smrt, vezanih ruku, postavili su uz, noć prije iskopanu jamu i strijeljali. Pored italijanskih vojnika učestvovala je i desetina domaćih izdajnika iz Herceg Novog.

-Teško su mogli shvatiti i podnijeti junačko i prkosno držanje osuđenih koji nijesu molili za milost već su povicima: “Smrt izdajnicima“, “Pucajte, pamtićemo vašu krv“, “Gledaj rođače da ne promašiš“ ušli u istoriju i stali u red sa herojskim ponašanjem Ljuba Čupića, Stevana Filipovića i mnogih drugih antifašista – ističe Božović.

Antifašisti Herceg Novog ponosni su na svoje pretke, koji su nam, kako poručuje, trasirali i osvijetlili put među napredne i civilizovane narode.

14 Komentari

 1. Sa PETOKRAKOM KRSTOM POLUMJESECEM i sa jos mnogo znamenja se tada sloro cio svijet pobunio protiv FAŠIZMA i nije vazno ko je kakvo drustvano uredjenje imao poslije rata svima je bilo jedno zajednicko a to je ANTIFAŠIZAM koji je pobijedio Njemce i njihove saradnike sto su ČETNICI dokazano bili zato nemojte mijesati casne zrtve sa okupatorima i DOMACIM IZDAJNICIMA !!!

  3
  2
 2. Nazalost ,vidite i sami kolko ljudi su zamadjijali popovi,cetnicki duhovnici, opstinari i gradonacelnik HNovog ,kleronacionalisti ,kao i mnogi drugi,Carevic, Becic itd. HOCE DA PREKRAJAJU ISTORIJU, ALI NECE MOCI ,MNOGO SU SE ZAIGRALI-NEMA VISE KRVAVIH KOLA I 1918, UPAMTITE

  20
  25
  • Koga boli ona stvar za te gluposti? Drzava se raspada, narod jadan, budzeti prazni, plaze svakog ljeta sve praznije, samih plaza je sve manje, sve lose armirani beton… a ti pricas o nekoj nebitnoj 1918 i o nebitnim glupostima prije 100 godina

   10
   2
  • Ko je te ljude nazvao riječima “Domaći Izdajnici”. Sa dužnim poštovanjem prema ubijenim Partizanima i nepotrebno prolivenom krvlju, ipak ne mogu da se ne oglasim konstatacijom da su sigurno Partizani bili “Domaći Izdajnici”, jer ako neko iz tadašnjeg patrijahalnog porodičnog uređenja, gdje je vjera u molitveni hram bilo koje vjere bila vodilja svekolikog življa počne da promoviše petokraku kao novi simbol naroda i narodnosti, onda on postaje “Narodni Neprijatelj broj 1”

   5
   4
   • Ako je neko zaista vaspitan u hrišćanskom duhu, znao je da razlikuje dobro od zla. U partizanima je bilo i popova, a među koljačima je bilo i ateista. Nije trebalo neko veliko patrijarhalno vaspitanje da shvatiš ko je okupator, a ko oslobodilac.

    7
    2
    • Pa da li su Partizani oslobodioci? Da li su Partizani klali ne-istomišljenike? Samo nemoj reći da su svi bili cvećke, jer je to onda notorna laž.

     4
     1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code