Početna Turizam U marinu Porto Montenegro i dalje stižu super luksuzne jahte: Aquijo, Rania,...

U marinu Porto Montenegro i dalje stižu super luksuzne jahte: Aquijo, Rania, Black Pearl…

3

Još jedna impresivna, najveća jahta s jedrima na svijetu, Aquijo, uplovila je jutros oko 9 sati u Bokokotorski zaliv, oduzimajući dah. Stigla je iz Dubrovnika, a njen vlasnik je norveški milijarder Kjell Inge Røkke, četvrti najbogatij Norvežan. Dostupna je i kako čarter. Ima 30 smještajnih jedinica, za 12 gostiju, dvije za vlasnika, a onda za kapetana, tri službenika i 12 članova posade. Glavna paluba je sa kuhinjom i glavnim salonom, s vanjskom palubom povezana je šankom iznutra. Na donjoj palubi je jacuzzi, sauna, hamam, kišni tuš, teretana…

Foto: Porto Montenegro

Aquijo je 86 metara duga jedrlica,a od 2018. godine najveće plovilo s jedrima na svijetu.

Na vezu će biti u Porto Montenegru, možda samo zbog goriva, a možda se i zadrži. To je samo jedna od super luksuznih jahti koje i ovog ljeta ne zaobilaze marinu. Zauzetost vezova u marini Porto Montenegro, koja je kapaciteta 450 jahti, ovog mjeseca je 72%, kaže nam pr menadžer, Danilo Kalezić:

– To jeste niže nego na isti dan prošle godine kada je marina bila preko 90% popunjena, ali je ipak prilično dobar rezultat imajući u vidu sve teškoće izazvane Covidom-19. Prosječna zauzetost vezova u Porto Montenegro marini do sada je u ovoj godini bila čak za 8% bolja nego lani. Razlog tome je značajno bolja zimska sezona koju smo u prva tri mjeseca ove godine imali u odnosu na isti period lani, ali i za ove prilike, sasvim solidan broj jahti koje su u marinu uplovljavale tokom jula i prvih dana avgusta – navodi Kalezić.

Na mulo 1 elitnog nautičkog centra pristala je juče i 43-metarska jahta „RANIA“ čiji svijetli, svježi dizajn interijera Redmana Whiteleyja Dixona savršeno nadopunjuje upečatljivu spoljašnjost jahte koju je radio Stefano Righini.

Dosta jahti u Porto Montenegro svrati i zbog snabdijevanja bescarinskim gorivom, a pažnju javnosti, medija i turista koji ovih dana odmaraju na primorju plijenio je do nedavno i 107-meratski trojarbolni jedrenjak „Black Pearl“, podsjeća Kalezić.

Tu gizdavu superjahtu sa oko 30 članova posade, koja je u Porto Montenegro stigla prije pandemije koronavirusa, početkom marta, na odlasku iz Boke za Gibraltar „uhvatio“ je i objektiv Radija Jadran.

Prema podacima marinske službe, prosječna zauzetost vezova u Porto Montenegru za brodove duže od 30 metara (koji spadaju u kategorije mega i super jahti) ove godine je iznosila 45% što je identičan podatak kao i lani, dok je za skoro 10 procentnih poena u odnosu na uporedni proplogodišnji period, u Porto Montenegru tokom 2020. povećana prosječna zaustost vezova za jahte kraće od 30 metara. Ove godine je u prosječno do sada bilo zauzeto 82% svih vezova u tivatskoj marini namijenjenih za manje jahte.

3 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code