Početna Društvo U Meljinama plaža prilagođena osobama sa invaliditetom, rampa do Mjesne zajednice Bijela

U Meljinama plaža prilagođena osobama sa invaliditetom, rampa do Mjesne zajednice Bijela

6

Rampe koje će olakšati kretanje osobama sa invaliditetom i slabije pokretljivosti izgrađene su na plaži u Meljinama i na ulazu u Mjesnu zajednicu Bijela.

– Zahvaljujući rampi za ulaz u more, osobe sa invaliditetom će sada i u Meljinama, na pješčanoj plaži Sidro imati mogućnost da uživaju u kupanju, u šta su se danas uvjerili i korisnici hercegnovskog Dnevnog centra – saopšteno je iz lokalne uprave.

Ovo je prva plaža koja je prilagođena osobama sa invaliditetom, zahvaljujući inicijativi iz lokalne uprave. Radovi su izvedeni zahvaljujući odličnoj saradnji Sekretarijata za lokalnu upravu Opštine Herceg Novi i mjesne zajednice Meljine, a uz pomoć Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom i kompanije Lazure.

Kako kaže sekretarka za lokalnu upravu, Vesna Samardžić, ovaj projekat samo je jedan u nizu onih čiji je cilj da se na svaki mogući način olakša svakodnevnica osobama sa invaliditetom, kako kroz različite servise, tako i prilagođavanjem infrastrukture, odnosno uklanjanjem barijera na koje svakodnevno nailaze. Pokazalo se, kako ističe, da su mjesne zajednice ozbiljni partneri i spremne da pune punu podršku u realizaciji.

Danas su na plaži u Meljinama bili i korisnici hercegnovskog Dnevnog centra za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoj. Direktorica ove ustanove, Dragica Kosić istakla je da je važno što sada plažu, koja je prilagođena osobama sa smetnjama i teškoćama u razvoju imamo i u ovom dijelu grada. Smatra da je ovo veliki napredak, te da će djeca sigurno sa zadovoljstvom ispričati roditeljima gdje su bili i da će ova rampa od najveće koristi biti upravo porodicama.

Veliki broj lica sa invaliditetom voli da dođe na pješčanu plažu u Meljinama zbog čega je bilo važno da im bude olakšano kretanje i omogućen prilaz moru, kazao je predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Meljine, Dragan Andrić. U blizini će biti označena i parking mjesta koja će biti rezervisana iskuljučivo za osobe sa invaliditetom, kao i postavljenja informativna signalizacija.

Osobama sa invaliditetom omogućen pristup Mjesnoj zajednici Bijela

Izgradnjom rampe svim građanima sa invaliditetom je omogućen pristup objektu Mjesne zajednice Bijela, gdje je i ispostava Građanskog biroa, ali i olakšano kretanje starijim licima i majkama sa malom djecom, takođe saopštavaju iz lokalne uprave.

Rampa je izgrađena zahvaljujući aktivnostima i angažovanju Mjesne zajednice Bijela, koja je prepoznala potrebe sugrađana sa invaliditetom, rekao je predsjednik Mjesne zajednice Bijela, Vojo Ilić. Radovi su izvedeni u saradnji sa Sekretarijatom za lokalnu upravu, a finansirani u najvećem dijelu zahvaljujući donacijama mještana. Rampa je bila neophodna, jer je izuzetno važno omogućiti pristup Mjesnoj zajednici za sve građane bez razlike, kaže Ilić i nada se da će ovaj primjer služiti kao podsticaj drugima u Bijeloj da prilagode svoje poslovne prostore.

Na ovaj način uvažene su sugestije mještana, a prije svega sugrađanke Jasne Dragojlović koja je veoma zadovoljna izvedenim radovima i što joj je konačno omogućen pristup Mjesnoj zajednici. Za nju i sve osobe za invaliditetom to je jako velika stvar, ističe Jasna i smatra da ovakvih projekata treba da bude više na teritoriji cijelog grada.

– Mjesna zajednica i lokalna uprava će i ubuduće nastaviti da uvažavaju Jasnine i sugestije drugih sugrađana i prilagođavaju gradsku infrastrukturu osobama sa invaliditetom – potvrđuje sekretarka Vesna Samardžić, a prenose iz press službe Opštine.

6 Komentari

  • Znaci zabrinuta gospodjo da ce od sledece godine biti i u Bijeloj.
   Kotor nema ni jednu plazu
   Tivat takodje, radi se
   Budva, veoma lose resenje
   A HN 2 plaze za sada
   Prosetajte slobodno malo, pa bacite pogled.

   3
   1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code