Početna Društvo U Meljinama plaža prilagođena osobama sa invaliditetom, rampa do Mjesne zajednice Bijela

U Meljinama plaža prilagođena osobama sa invaliditetom, rampa do Mjesne zajednice Bijela

6

Rampe koje će olakšati kretanje osobama sa invaliditetom i slabije pokretljivosti izgrađene su na plaži u Meljinama i na ulazu u Mjesnu zajednicu Bijela.

– Zahvaljujući rampi za ulaz u more, osobe sa invaliditetom će sada i u Meljinama, na pješčanoj plaži Sidro imati mogućnost da uživaju u kupanju, u šta su se danas uvjerili i korisnici hercegnovskog Dnevnog centra – saopšteno je iz lokalne uprave.

Picerija i restoran

Ovo je prva plaža koja je prilagođena osobama sa invaliditetom, zahvaljujući inicijativi iz lokalne uprave. Radovi su izvedeni zahvaljujući odličnoj saradnji Sekretarijata za lokalnu upravu Opštine Herceg Novi i mjesne zajednice Meljine, a uz pomoć Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom i kompanije Lazure.

Kako kaže sekretarka za lokalnu upravu, Vesna Samardžić, ovaj projekat samo je jedan u nizu onih čiji je cilj da se na svaki mogući način olakša svakodnevnica osobama sa invaliditetom, kako kroz različite servise, tako i prilagođavanjem infrastrukture, odnosno uklanjanjem barijera na koje svakodnevno nailaze. Pokazalo se, kako ističe, da su mjesne zajednice ozbiljni partneri i spremne da pune punu podršku u realizaciji.

Danas su na plaži u Meljinama bili i korisnici hercegnovskog Dnevnog centra za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoj. Direktorica ove ustanove, Dragica Kosić istakla je da je važno što sada plažu, koja je prilagođena osobama sa smetnjama i teškoćama u razvoju imamo i u ovom dijelu grada. Smatra da je ovo veliki napredak, te da će djeca sigurno sa zadovoljstvom ispričati roditeljima gdje su bili i da će ova rampa od najveće koristi biti upravo porodicama.

Veliki broj lica sa invaliditetom voli da dođe na pješčanu plažu u Meljinama zbog čega je bilo važno da im bude olakšano kretanje i omogućen prilaz moru, kazao je predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Meljine, Dragan Andrić. U blizini će biti označena i parking mjesta koja će biti rezervisana iskuljučivo za osobe sa invaliditetom, kao i postavljenja informativna signalizacija.

Osobama sa invaliditetom omogućen pristup Mjesnoj zajednici Bijela

Izgradnjom rampe svim građanima sa invaliditetom je omogućen pristup objektu Mjesne zajednice Bijela, gdje je i ispostava Građanskog biroa, ali i olakšano kretanje starijim licima i majkama sa malom djecom, takođe saopštavaju iz lokalne uprave.

Rampa je izgrađena zahvaljujući aktivnostima i angažovanju Mjesne zajednice Bijela, koja je prepoznala potrebe sugrađana sa invaliditetom, rekao je predsjednik Mjesne zajednice Bijela, Vojo Ilić. Radovi su izvedeni u saradnji sa Sekretarijatom za lokalnu upravu, a finansirani u najvećem dijelu zahvaljujući donacijama mještana. Rampa je bila neophodna, jer je izuzetno važno omogućiti pristup Mjesnoj zajednici za sve građane bez razlike, kaže Ilić i nada se da će ovaj primjer služiti kao podsticaj drugima u Bijeloj da prilagode svoje poslovne prostore.

Na ovaj način uvažene su sugestije mještana, a prije svega sugrađanke Jasne Dragojlović koja je veoma zadovoljna izvedenim radovima i što joj je konačno omogućen pristup Mjesnoj zajednici. Za nju i sve osobe za invaliditetom to je jako velika stvar, ističe Jasna i smatra da ovakvih projekata treba da bude više na teritoriji cijelog grada.

– Mjesna zajednica i lokalna uprava će i ubuduće nastaviti da uvažavaju Jasnine i sugestije drugih sugrađana i prilagođavaju gradsku infrastrukturu osobama sa invaliditetom – potvrđuje sekretarka Vesna Samardžić, a prenose iz press službe Opštine.

6 Komentari

  • Znaci zabrinuta gospodjo da ce od sledece godine biti i u Bijeloj.
   Kotor nema ni jednu plazu
   Tivat takodje, radi se
   Budva, veoma lose resenje
   A HN 2 plaze za sada
   Prosetajte slobodno malo, pa bacite pogled.

   3
   1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code