U MUZEJU VOJVODINE POSTAVKA “SLAVNI KAPETANI BOKE KOTORSKE”

U MUZEJU VOJVODINE POSTAVKA “SLAVNI KAPETANI BOKE KOTORSKE”

156
0
Podijeli

Nastavljajući dobru saradnju sa muzejima iz okruženja, projekat Pomorskog muzeja Crne Gore, izložba „Slavni kapetani Boke Kotorske” biće danas u 13 h postavljena u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu.

Autori su Radojka Abramović, Mileva Pejaković Vujošević i Ilija Mlinarević.
Izložbu, koju će pratiti luksuzni katalog, otvoriće direktorka Muzeja Vojvodine dr Agneš Ozer, a o postavci i pomorskoj tradiciji Boke, njenim slavnim kapetanima, govoriće direktorka Pomorskog Muzeja mr Mileva Pejaković Vujošević.
Pomorstvo, koje je stvorilo veze Boke Kotorske sa svijetom, značilo je civilizacijski i kulturni napredak kraja, razmjena materijalnih dobara – privredni napredak, a bokeljski kapetani afirmisali su se ne samo u Boki Kotorskoj, već i u čitavom svijetu kao ljudi izuzetne umne i fizičke snage, kao i slavni ratnici, navode iz Pomorskog muzeja.
Na izložbi će biti postavljeno preko 40 eksponata iz fundusa Muzeja, od čega 24 portreta slavnih kapetana: kap. Matije Zmajevića, kap. Joza Lukovića, kap. Marka Joza Ivanovića, kap. Pava Kamenarovića i dr.
Portrete će pratiti i modeli brodova, model jedrenjaka tipa šambek (XVI – XVIII vijek), tartana kojom su Bokelji plovili Mediteranom tokom XVII i XVIII vijeka.
Centralno mjesto na izložbi zauzeće kap. Ivo Visin sa svojim brikom Splendido, koji je kao prvi Južni Sloven oplovio svijet u periodu od 1852-1859. Njegovo putovanje trajalo je 7 godina, 6 mjeseci i 9 dana, za taj podvig dobio je najveće pomorsko odlikovanje – „Bijelu zastavu” (Merito Navali) od austrijskog cara Franja Josifa.
Pored portreta prvi put biće izložen atlas pomorskih karata Mediterana u izdanju Josipa Rua iz Marselja 1764. godine, kao i stari portolan iz XVIII vijeka.
U postavci su i navigacioni instrumenti koji su bili sastavni dio svakog broda, hronometar – William Weichert, iz XIX vijeka, zatim barketa – brzinomjer, koji je korišćen na jedrenjacima u periodu od XVIII i početka XIX vijeka, kao i neizostavni sekstanti i oktanti. Za pisanje brodskih dnevnika tokom putovanja bila je potrebna i posebna kutija, brodsko pisalo koja će takođe prvi put biti predstavljeno.
Izložba “Slavni kapetani Boke Kotorske” trajaće u Novom Sadu do 30. marta.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code