U narednoj godini tri nova spomen obilježja, ali ne i Zuku Džumhuru

U narednoj godini tri nova spomen obilježja, ali ne i Zuku Džumhuru

10
Podijeli

Pred odbornicima lokalnog parlamenta na narednoj sjednici, 26. decembra, naći će se tri predloga Odluka za podizanje spomen obilježja, biste adrmiralu Marku Vojnoviću, protojereju Savu Nakićenoviću i kapetanu Špiru Daniloviću.

U ovim predlozima, međutim, nije se našao predlog da se spomen oblježje podigne i piscu, putopiscu, filmskom i tv-scenaristi, slikaru, karikaturisti i zaljubljeniku u naš grad, Zulfikaru Zuku Džumhuru, koji je grupa novskih intelektualaca inicirala još u februaru 2014. godine.

Picerija i restoran

Pravni osnov za postavljanje bisti je Program podizanja spomen obilježja na teritoriji Opštine Herceg Novi, koji je Skupština opštine donijela za 2016. godinu, a na koji je Ministarstvo kulture dalo saglasnost 10. avgusta ove godine, čime su se stekli uslovi za donošenje ovih odluka.

Admiralu ruske carske flote, Marku Vojinoviću, kako je planirano, biće postavljena bista u ulici njegovog imena u Starom gradu. Bista će biti dimenzija 50x50x100cm na kamenom postamentu sa natpisom “Admiral ruske carske flote Marko Vojnović 1732-1807”. Bistu postavljaju NVO Matica Boke Herceg Novi i NVO Slovenska alijansa, a Matica je obveznik održavanja.

Bronzana bista sa pločom na postamentu ukupne visine 1,1m u kamenom guvnu, prečnika 6m, protojereju Nakićenoviću biće postavljena u zeleničkom naselju Kuti. Na njoj će pisati: “Protojerej Savo Nakićenović 1882-1926. G. Istoričar i etnograf, Nosilac ordena Sv. Save”. Bistu postavlja Opština Herceg Novi, koja je ujedno i obveznik održavanja.

Kapetanu Špiru Daniloviću bronzana bista dimenzija 80x50cm, sa natpisom “Kapetan Špiro Danilović (Gradonačelnik Herceg Novog 1862-1865)”, biće postavljena u Đenovićima. Bistu postavlja Opština Herceg Novi, a obveznik njenog održavanja je porodica Danilović.

Kada je riječ o spomen obilježju Zuku Džumhuru sekretarka za kulturu i obrazovanje u Opštini Herceg Novi, Ana Zambelić Pištalo kazala je za Radio Jadran da u resornom Sekretarijatu ne postoji zvanična inicijativa.

Početkom 2015. godine na adresu Opštine stigao je dopis Upravnog odbora Matice crnogorske, kojim je “iskazana javna podrška inicijativi postavljanja biste Zuka Džumhura” na lokaciji ispred bifea “Pod lozom” u Herceg Novom.

– Već sljedećeg dana odgovoreno je na ovaj dopis i imajući u vidu da nije postojala zvanična inicijativa, zatraženo da se dostave dodatni podaci: o subjektu koji podiže spomen obilježje, obrazloženje, vrsta i dimenzije spomen-obilježja. Prema mojim saznanjima, Sekretarijat nije dobio povratni odgovor – navodi Zambelić Pištalo.

U Opštini Herceg Novi, kako je kazala, postoji dobra volja da grad dobije adekvatno obilježe u čast ovog znamenitog umjetnika koji je u njemu živio i stvarao.

Sekretarijat za kulturu i obrazovanje otvoren je da razmotri svaku ozbiljnu inicijativu i eventualno je predloži kroz godišnji program podizanja spomen-obilježja. U Sekretarijatu je u toku izrada predloga programa za 2018. godinu.

– Važno je da napomenem da zahtjev za podizanje spomen-obilježja mogu da podnesu pojedinac, grupa građana, pravno lice, s tim da prema Zakonu o spomen obilježjima on mora da sadrži: podatke o podnosiocu zahtjeva, naznačenje događaja, ličnosti, ideala ili kulturno-istorijske tradicije za koje se traži podizanje spomen-obilježja, podatke o vrsti i veličini spomen-obilježja, predlog teksta koji će biti ispisan na spomen-obilježju, predlog mjesta podizanja spomen-obilježja i predlog načina održavanja spomen-obilježja – objašnjava ona.

Džumhuru su nudili kuće, ali on ih je odbijao. Bio je pravi konjički šeret, jedini kome je predgovor za knjigu “Nekrolog jednoj čaršiji” napisao veliki Andrić. Sa njim je bio veliki prijatelj. Koliko je u Novom bio poštovan, potvrđuje ponuda Novljana da, nakon Andrićevog odlaska za Beograd, baš on živi u njegovoj kući na Toploj. Ponudu je Zuko, bez razmišljanja, odbio riječima: „Ko sam ja da živim u Andrićevoj vili?”

Stari Novljani još pamte „Zukovu stolicu” u kafani “Hercegovina”.

10 Komentari

 1. Zasluzio je Zuko mnogo, mnogo vise od biste. Treba da nam je svima na cast sto je taj veliki covjek dobar dio svog zivota posvetio ovom gradu.

  10
  1
 2. Da je Zuho kojim slucajem Srbin bec ni imo 2 spomenika u novom a obako moze samo u sjecanjima ljudima koji su ga znali.
  Tvrtka su stavili samo zato sto ne znaju da nije bio srbin bec
  Katolik, bogumil i pravoslavac.
  Proci ce i to.

  9
  8

Ostavite komentar

*

code