U nedjelju bućari na 4. Orjenskom sedlu

U nedjelju bućari na 4. Orjenskom sedlu

1
Podijeli

Ovog vikenda, 5. avgusta, predstoji četvrto izdanje revijalnog bućarskog prvenstva “Orjensko sedlo 2018”. Odigraće se u jedinstvenom ambijentu šume munike, na najvišem bućarskom zogu u Crnoj Gori, na nadmorskoj visini od 1600 metara.

Prvenstvo će se odvijati u uslovima planinske klime, a planinarski dom je na raspolaganju takmičarima, tako da broj bućarskih ekipa iz Boke i regiona konstantno raste iz godine u godinu.

Picerija i restoran

-To je već postalo tradicija jer je zanimljivo svakome izaći na tako neobično mjesto. Svi su za buće navikli da se odvija, „na pjenu od mora“, a ovdje je ambijent baš gorski među vrhovima sa prijatnom klimom u okruženju munika. Svake godine imamo sve više ekipa, a to nam je posebno drago – kaže Željko Starčević.

Okupljanje ekipa na zogu je zakazano za 9 časova, a takmičenje će se odvijati do kasnijih popodnevnih sati. U okviru takmičenja planiran je zajednički ručak i posebna atrakcija, obilazak obližnje jame – sniježnice, uz degustaciju specijalnog, „gorskog sladoleda“. Nakon pauze slijedi završni dio i proglašenje najboljih.

Kome će pripasti prvo mjesto ove godine, sasvim je neizvjesno, jer na terenu, rađenom za tradicionalni način bućanja, utreniranost nije jedini faktor, već je potrebno i dobro oko za detalje i zamke lokalnog zoga, ističe Starčević.

-Uvijek naglašavam da ovo nije samo sport. Ovo je nešto na prelazu između održavanja tradicije bućanja kao neke zabave širokih masa i pravog sportskog nadmetanja. Ovdje mogu imati prednost čak i ljudi koji nisu vješti u bućanju, ali koji imaju dobro oko. Tradicionalni teren je kraći nego što današnji propisi za sportsko bućanje podrazumijevaju tako da je za to potrebna drugačija koordinacija.

Organizatori događaja su PK Subra i tehnički organizator BK Val, a u saradnji sa Agencijom za razvoj i zaštitu Orjena, Turističkom organizacijom Herceg Novi i Opštinom Herceg Novi. Događaj su ove godine pomogli i privrednici Krušo doo i konoba Gušti.

Bućanje kao tradicionalna zabava šireg prostora jadranskog priobalja, značajno je sa stanovišta očuvanja baštine, ali isto tako, sve više je prepoznato i kao dio ukupne turističke ponude. Zbog toga bi valjalo da primjer iz srca Orjena slijede i druge sredine, sa obnovom postojećih zogova i njihovim korišćenjem, pa da se tako postepeno vrati običaj opuštenog nedjeljnog bućanja, ističu organizatori.

Prijave ekipa su na broj telefona: 067802055, a dodatne informacije možete dobiti na broj  069360803.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code