Početna Turizam Planirajte “Proljeće na snijegu”

Planirajte “Proljeće na snijegu”

1

Počelo je proljeće, a snijega još ima na Orjenu, zato iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, u saradnji sa Planinarskim lubom Subra, u nedelju, 21. aprila, organizuju tradicionalni proljećni izlazak na ovu planinu iznad Herceg Novog.

Na Orjenskom sedlu (1600 m n. v.) predviđen je bogat program u potpunosti podređen snijegu: sankanje, degustacija jedinstvenih sniježnih koktela i poslastica, takmičenje u izradi Snješka Bijelića i pokazna radionicu pravljenja igloa.

Picerija i restoran

Agencija je zadužena za pripremu degustacije sniježnih koktela i poslastica, odnosno, organizovani izlazak, dok je Planinarski klub “Subra” organizator zabave na snijegu i domaćin.

Potrebna je adekvatna oprema za mokar snijeg i rezervna roba. Za odmor i sušenje na raspolaganju je trpezarija planinarskog doma. Događaj traje od 11 do 14 sati. Učešće je besplatno i na sopstvenu odgovornost.

Sa Vrbanja je obezbijeđeno vođenje hodom do Orjenskog sedla. Polazak od dubrovačkog planinarskog doma na Vrbanju zakazan je za 9 sati. Uspon markiranom planinarskom stazom traje 2 do 2 i po sata laganog hoda i pogodan je za osobe makar sa minimalnom kondicijom. Posljednjih 20-ak minuta se ide kroz snijeg, informišu iz Agencije.

– Ujedno, “Proljećem na snijegu” obilježavamo Svjetski dan planete Zemlje (22. april), ukazujući na potrebu očuvanja njene prirode, sve više ugroženom djelovanjem čovjeka. Proljećni snijeg na Orjenu (kao i na drugim planinama) mogao bi nastavkom globalnog zatopljenja biti sve rjeđa pojava, a zagađenje atmosfere bi se moglo odraziti na hemijski sastav padavina uopšte, pa tako i orjenskog snijega – ističe izvršna direktorica Agencije, Milja Vitorović.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code