Početna Kultura U nedjelju prvi “Newcastles of the World Day”

U nedjelju prvi “Newcastles of the World Day”

5

Manifestacija pod nazivom „Newcastles of the World Day“ biće upriličena u nedjelju, 3. februara, u okviru programa jubilarnog 50. Praznika mimoze. Događaj je otvoren za sve Novljane i sve goste, a zamišljen je u dva dijela: kulturno-zabavni program u Gradskoj kafani i izložba fotografija u Dvorani Park.

Kako je saopšteno iz lokalne uprave, u okviru programa posjetioci će imati priliku da uživaju u nastupima izvođača iz Hejđin-a, Njukasla na Tajnu, biće predstavljeni i Šinširo iz Japana, Njukasl iz Australije i drugi gradovi, kroz video i druge sadržaje.

Picerija i restoran

Pored inostranih gostiju i Herceg Novi će pokazati neke svoje talente, kroz nastupe muzičara iz Muzičke škole, ženske klape Lira, plesne škole AS i drugih.

Čitav događaj obogatiće prisustvo lokalnih i inostranih predstavnika koji će publici kreativno na štandovima predstaviti: Šinširo iz Japana – umjetnost kaligrafije, Nove Zamki iz Slovačke – tradicionalne nacionalne specijalitete, NVO Ruke – tradicionalne bokeljske lokalne specijalitete i proizvode, Viteški štand – interaktivno će upoznavati opisjetioce sa istorijom. Predstavnici Njukasla na Tajnu, kao i komšije iz Trebinja – pružaće različite promo materijale.

Ovaj događaj, jedan je od projekata koje je ugovorila Kancelarija za međunarodnu saradnju sa partnerskim gradovima okupljenim u organizaciji “New Castles of the World”, kaže šefica Kancelarije za međunarodnu saradnju, Simonida Kordić.

– Program se odvija pod motom  „Herceg Novi je svijet“, što odražava i naše nastojanje da naš grad i njegove vrline što više afirmišemo i maksimalno ga otvorimo ka svijetu. Tokom protekle godine uveli smo Herceg Novi u tri značajne međunarodne organizacije, čime smo otvorili vrata brojnim projektima i mogućnostima saradnje sa velikim brojem značajnih svjetskih gradova – ističe ona.

Ideja o okupljanju mjesta širom svijeta, koja dijele ime “Newcastle”, potiče iz 1996. godine, a osmislio ju je umjetnički menadžer Džon Nikolaou, koji je tada živio u gradu Njukaslu na Tajni. On je započeo „Newcastles of the World United“ projekat, koji je rezultirao internet stranicom i knjigom pod ovim nazivom, obuhvatajući Njukasel gradove sa engleskog govornog područja.

Cilj projekta bio je da se ojačaju veze u domenu prijateljstva, kulture, obrazovanja i turizma između gradova imenjaka.

Danas, pored predstavnika sa engleskog govornog područja, udruženje takođe broji mnoge Njukaselove širom svijeta. Od 2018. godine Herceg Novi se pridružio Njukasl porodici i jedan je od  preko 40  članova ovog udruženja, koje okuplja gradove sa svih kontinenata.

U okviru te mreže realizuju se brojni projekti iz oblasti kulture, obrazovanja, privrede. Putem medijske mreže ove organizacije, promovišu se aktivnosti i sadržaji u  gradovima-članovima, poput Praznika mimoze.

Početak kulturno-zabavnog programa na terasi Gradske kafane zakazan je za 10 časova, a otvaranje izložbe u foajeu Dvorane Park za 17.

5 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code