U “Noć punog mjeseca” i uspon na Subru kreće preko 60 učesnika

U “Noć punog mjeseca” i uspon na Subru kreće preko 60 učesnika

1
Podijeli

Jubilarni, petnaesti planinarski noćni uspon pod nazivom “Noć punog mjeseca”, u organizaciji planinarskog kluba “Subra” najavljen je u noći između 3. i 4. februara. Ovaj uspon je treći u okviru zajedničkog zimskog programa Agencije za zaštitu Orjena.

Polazak je iz planinarskog doma “Za Vratlom”, a cilj je Subra (1679 m), jedan od najatraktivnijih vrhova Orjena.

Picerija i restoran

Događaj je ustanovljen 2003. godine, nakon konsultacija članova PK “Subra” sa kolegama iz Splita, koji su već imali iskustva sa sličnom, ali strogo ljetnjom manifestacijom. Novljani i Splićani su te prve godine i bili učesnici noćnog uspona, koji je tada izveden na Odijevo, 1574 m visok vrh. Narednih godina destinacija se mijenjala više puta, dok je polazište gotovo po pravilu ostajao Dom “Za Vratlom” (1160 m). Destinacije su mijenjane u zavisnosti od vremenskih uslova, pa su tako uz Odijevo osvajani i Siljevik (1452 m) , Veliko ćedilo (1466 m) i Veliki kabao (1894 m), najviša tačka Orjena, kao i cjelokupnih primorskih Dinarida. Ipak, najčešće je to bila Subra, uvijek izazovni vrh po kojem je i klub dobio ime.

Subra je izuzetan vidikovac na spoju planina i mora i dobro posjećena destinacija. Ipak, sa  krečnjačkim platoima, pukotinama i jamama, ona nije ni ljeti lako dostupna, dok je u zimskoj noći za njeno osvajanje potrebno, uz adekvatnu opremu i znanje, odlično poznavanje terena, ozbiljna organizacija i potpuna disciplina učesnika.

I pored toga, učešće na “Noći punog mjeseca” je sve traženije, tako da je i zbog smještaja i zbog bezbijednosti, limit učesnika već prije nekoliko godina dosegnut. Za ovu priliku prijave su zbog velikog interesovanja već zaključene. Potvrđene su za preko 60 učesnika (ne računajući organizatore) iz dvadesetak planinarskih klubova sa područja Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Polazak iz doma obično započinje oko tri sata u noći, što zavisi od trenutnih meteo-uslova, a cilj je izaći na vrh Subre još uvijek obasjanim mjesečinom u momentu rađanja novog dana. U uobičajenim sniježnim uslovima za izlazak se koriste cepin i dereze, a za slučaj zaleđenog snijega u upotrebi su i fiksne sajle, kao konopi koji se postavljaju dan radine kao privremeno osiguranje na opasnijim mjestima.

Kolona se pri noćnom izlasku obično rastegne i čitav kilometar, pa je pravi spektakl gledati svjetla čeonih lampi kako formiraju zmijoliku traku penjući se na Subru. Na vrhu već po tradiciji učesnike čeka ekipa sa izgrađenim zaklonom u snijegu, kao mjestu za odmor i okrepu sa toplim čajem. Zatim, kao posebni „ritual“ slijedi posmatranje izlaska sunca i obavezna grupna fotografija. Povratak se odvija po dnevnoj svjetlosti, ali sa jednako pažnje, kako već divlja priroda ove planine to zahtijeva.

Po povratku u dom, Agencija za razvoj i zaštitu Orjena obezbijedila je obrok za sve učesnike 15. “Noći punog mjeseca”.

“Noć punog mjeseca” je događaj iz zajedničkog programa “Orjen, planina kraj mora”, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, dok su organizatori pojedinačnih dešavanja: PK “Subra”, NVO Orjen Outdoor, AK “Niskogorci”, Sekretarijat za komunalne poslove i ekologiju, MZ Kameno-Žlijebi, MZ Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, NVO “Orka”, konoba Sikimić , NVO “Eko Boka”, HPD “Dubrovnik” i paraglajding klub “Adriafly”. Program se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

1 komentar

  1. Prelijepo.
    Napokon da i nešto.lijepo pročitamo.
    Osvježenje nakon ugradnji za kolektor, led rasvjetu, sve malverzacije sa prethodnim sastavom TO.

Ostavite komentar

*

code