Početna Turizam U Novom kao lani, skoro 23 hiljade gostiju, hotelijeri zadovoljni

U Novom kao lani, skoro 23 hiljade gostiju, hotelijeri zadovoljni

6

Prve dane jula u Herceg Novom provodi 22.722 gostiju, što je prema procjenama lokalne Turističke organizacije 1% bolja posjeta u odnosu na uporedni period lani. U većim hotelskim objektima, dominiraju strani turisti iz Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Poljske i Rusije, dok u individualnom – privatnom smještaju, najviše gostiju ima iz Srbije i BiH.

U hotelima je 6.068 turista, ili 12 odsto više, a u domaćinstvima 16.597, ili 2% manje.

Porast broja gostiju, koji u špicu sezone iznosi i do 35 hiljada, što je praktično još jedan grad u gradu, očekuje se od sredine jula. Sajamske aktivnosti lokalne Turističke organizacije u susret sezoni bile su fokusirane na promociju aranžmana za pred i post sezonski period, kao i promociju novskog zaleđa i aktivnog odmora.

Nekoliko većih hotelijera sa kojima smo razgovarali za sada su, uglavnom, zadovoljni početkom sezone, bukingom tokom glavne sezone i najavama za post sezonu.

Hotel Plamon Bay u Igalu, koji praktično istim kapacitetom posluje i tokom zime, ovih dana bilježi skoro stoprocentnu popunjenost, dominantno inostranim gostima, što je na nivou uporednog perioda lani. U menadžmentu za sada nemaju primjedbi, kaže nam generalni menadžer hotela Bojan Ilić:

„Nama je ovaj dio godine faktički najviše rasprodat, to smo očekivali i u tom pravcu organizujemo poslovanje. Gosti su pretežno Skandinavci, Rusi, Englezi, Njemci, nešto gostiju iz Srbije, Bosne i Hercegovine….“, precizirao je on.

Ilić ocjenjuje i da se situacija, makar u dijelu grada gdje je hotel Palmon Bay, mijenja na bolje, naročito kad je riječ o komunalnom aspektu, koji je uvijek dobijao najniže ocjene na Booking-u:

„Ide na bolje. Nama je okruženje najbitnije, jer smo najviše negativnih komentara dobijali na okruženje oko hotela. Budemo ocijenjeni desetkom za čistoću i ostale usluge, ali kad dođemo do okruženja, tj. lokacije, to uvijek budu ocjene 2,5 – 3,5….. Po tome je okruženje neuređeno, ali vidim da je lokalna uprava ove godine uradila dosta noviteta da stvari krenu na bolje“, ocijenio je Ilić.

Hotel Hunguest Sun resort na Toploj otvoren je nakon zimske pauze, 20. aprila, a prvi gosti bili su Austrijanci, Holanđani, Finci, Amerikanci i Mađari. Uprkos lošim vremenskim uslovima tokom maja i juna, prema riječima direktorice Rite Lukas, tada su bilježili bolju posjetu nego sada, početkom jula:

„Trenutna popunjenost nam je 60%, što je na nivou prošle godine. U hotelu su gosti iz Mađarske, Rusije, Ukrajine, Srbije, Bosne i Hercegovine, Norvežani…“, priča Lukas.

U luksuznom hotelu najnovijeg datuma, Lazure u Meljinama, svi raspoloživi kapaciteti, odnosno 24 smještajne jedinice, ispunjene su, iako predsezona nije obećavala:

„Bili su nepovoljni vremenski uslovi, dosta kiše tokom maja i početkom juna i popunjenost je bila dosta lošija u odnosu na isti period lani. Najviše gostiju trenutno imamo iz Velike Britanije, sve su stranci i gostiju sa našeg govornog područja trenutno nemamo“, kaže nam front office manager, Gabrijela Uskoković.

6 Komentari

  1. Vidi se da ima puno više stranih turista međutim fali puno više noćnog života za strance a naročito za one preko 30 godina starosti jer je HN poslje 11 sati uveče prazan..

  2. DUBROVNIK PRAZAN A HERCEG NOVI FULL.E MOJI DUBROVCANI MORACETE U HN NA KURS O TURIZMU U NAS HN. BJEZITE SVAKE GODINE ISTA PRICA PRODAVANJE MUDA ZA BUBREGE IZ TO .

  3. U ovih 16000 ste ubrojali i 6000 gosti iz Turske i Albanije koji svaku vece kupe pune kese limenki sede pored plaze i tu smece i ostave .E blago nama u svskom pogledu sve vise napredujemo!

  4. Bilo bi još više prijavljenih gostiju kada bi gospodi iz TO “radio” sistem. Jako je ružno kada dodješ da prijaviš gosta, a zaposleni u kućicama turističke organizacije vraćaju ljude jer im je pao sistem. Ili ti kažu podjite u Igalo, kao da je Igalo iza ugla. Gospodo, nađite modus da kada sistem ne radi, gosti mogu da se prijave. nek zaposleni sebi upišu podatke pa naknadno unose u komp. Ko je jednom tako grubo vraćen, sigurno neće prijaviti gosta dan kasnije!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code