U orjenskom kršu planinarili, gradili suvomeđu, guštali u gorskom sladoledu…

U orjenskom kršu planinarili, gradili suvomeđu, guštali u gorskom sladoledu…

0
Podijeli

Na Orjenu je proteklog vikenda održana manifestacija „Naš krš“, čiji je osnovni zadatak da ukaže na prirodni, ali i kulturološki značaj kraškog pejzaža i kamena, kao osnovnog materijala tradicionalnog graditeljstva. Planinarska edukativna tura kroz centralni dio masiva organizovana je u saradnji sa Odjeljenjem granične policije Herceg Novi, jer Orjen predstavlja mjesto spajanja Crne Gore, BiH i Hrvatske.

– Već više godina postoji mogućnost organizovanog prelaska državne granice van graničnog prelaza, uz prethodno podnesen zahtjev, što je velika olakšica za kretanje planinama koje dijelimo sa drugim državama – ističu iz herecgnovske Agencije za zaštitu i razvoj Orjena.

Picerija i restoran

Centralni događaj manifestacije bio je III Prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe, na bućarskom zogu ispred planinarskog doma Orjen sedlo (1600 m), sa učesnicima iz Herceg Novog i Tivta, ali i gostima iz Bjelorusije, Rusije i Škotske.

– Svaka od šest prijavljenih ekipa imala je 15 minuta da sagradi do 5 m dugačku, 1 m visoku i 60 cm široku suvomeđu. Sudija je bio iskusni Nikola Brajović (PK „Subra“), koji je prošle godine bio dio pobjedničkog tima. Kao malo iznenađenje, prvo mjesto je osvojila (porodična) ekipa „Ilić“ (Jovica, Kristina i Ilija Ilić), koja je pokazala zavidnu vještinu u ovom, ne baš lakom „sportu“. Drugoplasirana je bila ekipa „Bijela-Kameno“, sastavljena od stanovnika sela Kameno, Tivta, ali i Bjelorusije – objašnjava dipl. arheolog i planinar, Željko Starčević.

Propozicije takmičenja dopuštaju da trećina ekipe mogu biti stranci. Treće mjesto je zauzela ekipa „Krš“ sa članovima iz Herceg Novog, Kamenog i Bjelorusije.

Svi učesnici dobili su zahvalnice, prve tri ekipe i diplome, odnosno prigodne, rukom rađene prehrambene tradicionalne proizvode – dar hercegnovskog NVU „Ruke“, dok je najboljoj ekipi pripala „Orjenska buža“- prelazni pehar, dar umjetnika i planinara Dejana Veriga.

Prvenstvo je primjer kako se može oživjeti jedna drevna vještina i ostvariti spoj sa turizmom, koji sve više traži izlete u prirodu, ali i upoznavanje sa tradicijom kraja koji se posjećuje. Da priča bude kompletna, nakon takmičenja i zajedničkog ručka u domu, organizovana je degustacija „gorskog sladoleda“ pod otvorenim nebom, kraj jedne od brojnih jama-sniježnica. Šumske maline i jagode, pavlaka i jamski snijeg čine jednostavnu i prirodnu, ali i veoma atraktivnu gastro-kombinaciju za savršeno osvježenje.

Manifestaciju „Naš krš“ zajednički su organizovali Agencija za razvoj i zaštitu Orjena i planinarski klub „Subra“, a podršku su pružili Opština i Turistička organizacija Herceg Novi, Planinarski savez Crne Gore i Granična policija-odjeljenje Herceg Novi.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code