“U po bande”, kratki dokumentarac Jane Radan, o jedrenju u Boki kotorskoj

“U po bande”, kratki dokumentarac Jane Radan, o jedrenju u Boki kotorskoj

6
Podijeli

U jedrenju ne postoje starosna niti polna ograničenja, jedre i stari i mladi, djevojčice i dječaci i veoma je važno očuvati ga kao sport i kao tradiciju u Boki kotorskoj, poruka je filma “U po bande”, jedriličarke i buduće rediteljke iz Herceg Novog, Jane Radan.

Kako je kazala za Radio Jadran „U po’ bande“ je njen prvi kratkometražni, dokumentarni film. Snimala ga je u septembru ove godine.

Picerija i restoran

– Film je o jedrenju i kako to izgleda kada si od malih nogu upućen na more i vjetar. Nisam se fokusirala samo na sportski aspekt jedrenja, već na atmosferu i situacije koje su dio svakodnevice jedriličara – rekreativno ili profesionalno. Pošto je to takođe dio mog svakodnevnog okruženja, odlučila sam da se bavim ovom temom i da zabilježim trenutnu situaciju jedrenja u Boki, koje kako svi znamo, ima veoma dugu tradiciju – objašnjava ona.

Naslov „U po’ bande“ je termin koji označava ugao vjetra u odnosu na brod, odnosno kada vjetar duva u bok broda.

U filmu se kao akteri pojavljuju djeca iz svih bokeljskih klubova klase optimist, malo stariji od njih u klasama laser 4.7, radijal i standard, kao i generacija koja se nakon nekoliko godina ponovo okupila, opremila stare brodove i uspješno odjedrila nekoliko regata.

Pojavljuju se takođe i treneri, kao bitne figure za svaku generaciju. Trener Mirko Vučković, i dalje omiljen među đecom sa Škvera, priča o iskustvima, prošlim i sadašnjim generacijama, duhovitim situacijama, ali i o preprekama koje se pojavljuju u održavanju sportske tradicije.

– Povod snimanja je ispitni zadatak za fakultet, a odluka da to bude baš film o jedrenju je prirodno proizašla iz mojeg interesovanja, ljubavi i raznih iskustava sa bodovima i morima. Kao maloj jedrenje je bilo samo jedna od ljetnjih igara i nikad se nisam ozbiljno upuštala u treniranje, ali kasnije me dovelo do mnogih velikih i važnih iskustava, kako regata preko Jadrana, tako i do poslova u nautičkom turizmu, kao člana posade na brodu – ističe Jana.

Film, kako kaže, nije „promocija jedrenja“ i ne priča o profesionalnim sportistima, već o entuzijazmu, druženju, odnosima, načinu života i mogućnostima koje pruža okruženje u kojem živimo.

– Snimala sam sama, prikupljala kamerom materijal sa mora i kopna, zabilježila dvije septembarske regate kako bih na okupu uhvatila što više jedriličara. Trenutno sam u fazi montaže, u kojoj sada ima malo više posla, ali nadam se da premijera može da se očekuje u januaru ili februaru – obećava ona.

Buduća rediteljka, Jana Radan osnovno i srednje obrazovanje završila je u Herceg Novom. Trenutno studira digitalne umjetnosti, filmski smjer na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu.

 

6 Komentari

  1. Jano, živa bila. Sve čestitke za film. Bić puno prilika da pišu o tebi i tvojim radovima. Samo naprijed “punim jedrima”
    Ina ❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Ostavite komentar

*

code