U podne 200 maturanata u Novom plesalo uz Štrausa quadrill

U podne 200 maturanata u Novom plesalo uz Štrausa quadrill

7
Podijeli

Glavni gradski Trg, Nikole Đurkovića  U Herceg Novom  u podne bio je u plavo bijelim bojama. Ispunili su ga maturanti JUSMŠ Ivan Goran Kovačić, koji su, jedanaesti put, u isto vrijeme sa vršnjacima iz preko stotinu gradova Evrope, sinhronizovano plesali maturski ples quadrill.

Maturanti u plavim i bijelim majicama i kišobranima u istim bojama uvježbanom koreografijom započeli su tako proslavu kraja srednješkolskog obrazovanja. Kao i ranijih godina, razdragana igranka okupila je Novljane i po kojeg turistu.

Picerija i restoran

PR Opštine Herceg Novi, Marija Krivokapić podsjetila da maturanti plešu uz Štrausovu kompoziciju „Slijepi miš“, a ove godine njih 200 podijeljeno je u 50 četvorki:

„Novljani su kvadrilu prvi put zaplesali 16. maja 2008. godine, prije 10. godina, i tada učestvovali u obaranju Ginisovog rekorda. Do sada je u ovoj manifestaciji učestvovalo preko 350.000  maturanata iz više od 100 evropskih gradova, koji su sedam puta  uspjeli da obore Ginisov rekord kao najveći simultani ples u svijetu. Svi maturanti plešu istu koreografiju u isto vrijeme, a muzika se emituje preko satelitskog radija. Rekord koji je oboren još 2011. god. iznosi 33.202 plesača. Sam rekord nije jedini cilj i motiv organizacije Maturantskog plesa – suština je da maturanti iz evropskih gradova na ovaj način šalju poruku mira, sloge i prijateljstva, odlično se druže i osjete ljepotu plesa“, kazala je Krivokapić.

V.d sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo, čestitala je maturantima završetak srednje škole, poručivši da koji god poziv izaberu, on bude na radost i ponos grada:

„Lokalna uprava će  nastaviti  da podržava mlade – kroz saradnju sa školama, podršku najboljima na takmičenjima znanja, rad sa različitim organizacijama i kolektivima koji se bave mladima, stipendiranje studenata, izradu Strategije za mlade.  Trudićemo se  da ovaj grad učinimo dostojnim života svih vas , da  ponosno kazujete da ste iz Novog! Dragi maturanti, živite svoje snove!  Trudite se da obrazovanjem i vaspitanjem oplemenite svijet, a mi ćemo uvijek biti tu da vas podržimo i pomognemo“, poručila je ona.

Nakon quadrille, upriličena je žurka na Kanli kuli, a svečani defile krenuće 25. maja, u 20 h ispod gradske Tore.

7 Komentari

 1. Uzicko se igra , cisto informativno !!!
  Mladost ce prodefilovati gradom na dan mladisti !!!
  Simbolicno i nostalgicno !!!
  Maturanti srecno !!!

  4
  5

Ostavite komentar

*

code