Početna Društvo U porodilištu u Meljinama redukovali ambulantne preglede, 68 porođaja od početka godine

U porodilištu u Meljinama redukovali ambulantne preglede, 68 porođaja od početka godine

6

Rad porodilišta u Opštoj bolnici Meljine, koje je nedavno obilježilo 17 godina postojanja, u uslovima pandemije korona virusa, usklađen je sa svim mjerama i pravilima koje je propisao Institut za javno zdravlje i NKT.

U porodilištu je od početka godine obavljeno 68 porođaja, što je kao i lani za tri mjeseca, potvrdio je Radiju Jadran načelnik, dr Slobo Bulatović.

-Radimo normalno, uz pojačane mjere zaštite, kako zaposlenih tako i pacijentkinja. Jedino su ambulantni pregledi redukovani. Primamo trudnice za redovne kontrolne preglede i sve hitne slučajeve, ali ginekološke i preventivne preglede smo za sada obustavili. To je u skladu sa preporukama NKT. Obustavljeni su i svi operativni ginelološki programi, jedino se izvode carski rezovi kada je to planirano ili hitno, kao i u drugim bolnicama- kaže dr Bulatović.

Ista je situacija i u Domu zdravlja Herceg Novi, gdje su takođe svi preventivni ginekološki pregledi, odnosno oni koji nisu hitni, odloženi za period poslije pandemije, podsjeća naš sagovornik koji dva puta sedmično ordinira u ambulanti Doma zdravlja.

U porodilištu u Meljinama su, kako dodaje, dobro organizovani, ima dovoljno osoblja, mada su dvije od 8 babica na porodiljskom bolovanju. Valjalo bi da bar jedna još bude angažovana, ali na Birou rada nema babica koje traže posao. Radi i jedan pedijatar, a jedini ginekolog-akušer je i dalje dr Bulatović.

Ustanova  je poboljšala sve sanitestko-higijenske uslove I ima dovoljno zaštitnih i sredstava za dezinfekciju.

Najviše je trudnica iz Herceg Novog. Porođaj, kao i liječenje patologije koja prati trudnoću, prema ugovoru sa Fondom zdravstva Crne Gore,  za njih su besplatni, dok druge plaćaju te usluge.

-Dolaze nam i neke trudnice sa strane ovih dana, tačnije iz Bara, zbog situacije koja je bila u njihovom porodilištu. Iako je ono osposobljeno za rad i u Baru angažovana ekipa iz Podgorice,  one su bile uplašene, pa su počele da dolaze kod nas- navodi dr Bulatović.

Porodilište ima dvije porođajne sale,  savremenu opremu, ultrazvučni aparat i 3 CTG aparat… Posjeduju tri inkubatora – dva na odjeljenju i jedan transportni.

Među prvima u Crnoj Gori u Meljinama je uveden friendly baby program, pa zainteresovani očevi mogu prisustvovati porođaju, mada se to u danima pandemije ne preporučuje.

Bez problema ovdje na zahtjev pacijenata nastavljaju već  četvrtu godinu i sa uzimanjem matičnih ćelija iz pupčanika, koje prosljeđuju na dalje čuvanje.

6 Komentari

 1. Porodila sam se prosle godine u Meljinama.Carski rez u spinalnoj anesteziji.Imam samo rijeci hvale,za kompletno osoblje porodilista kako babice,tako i pedijatrijske sestre na celu sa najboljim specijalistom dr Bulatovicem.Svaka Vam cast dobri ljudi.Uvijek nasmijani, puni pozitivne energije.U svakom momentu su mi bili tu za 6 dana provedenih u porodilistu.Samo nastavite tako.Najbolji ste.

 2. Ocevi da prisustvuju porodjaju? Prvi put cujem, mozda ako plate. Inace ne mogu da prikvire, niti to iko tamo nudi kao opciju. O epiduralu da ne govorim. Ali zato bebi frendli da, a to u ovom slucaju znaci- uvale ti bebu 24h dok lezis sa infuzijom i ne mozes da ustanes, a pomoc oko dojenja, bebe….zaboravi, snalazi se. Tooooo nije bebi frendli, sorryyyy

  20
  24
 3. Svaka cast dr Bulatovicu i med osoblju,pre 4 god sam se porodila carskim rezom kod pomenutog dr,sve pohvale,sve,iako sad zivim u Pg oet bi se kod njega poradjala ako dodje do toga,najbolji dr ginekolog,hvala puno

  27
  2
 4. To nase Meljine je divno mjesto za dolazak novih malih ljudi. Znam, bila sam skoro tamo. Sve ozbiljne kraljice i kraljevi sa dr Bulatovicem na celu. Hvala Vam, dobri ljudi.

  30
  8

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code