U PORODILIŠTU U MELJINAMA ZAPLAKAĆE 300 BEBA

U PORODILIŠTU U MELJINAMA ZAPLAKAĆE 300 BEBA

135
0
Podijeli

Kada dođu na svijet bebe zaplaču, da li zato što se protiv njega bune? To je pitanje za filozofe i medicenare, ali činjenica je da se tom prvom plaču novorođenčeta svi najviše obradaju i odahnu.

Na odjeljenje za ginekologiju i akušerstvo u Opštoj privatnoj bolnici u Meljinama od početka godine do danas zaplakalo je 277 novorođenčadi.
– Do kraja godine očekujemo još 20-ak beba, tako da će ukupno u 2013. godini biti oko 300 porođaja – kazao je našem radiju načelnik odjeljenja, dr Slobodan Bulatović, specijalista ginekologije i akušerstva.
S obzirom da su ovdje lani imali 252 porođaja, to će biti povećanje od skoro 20%. Interesantno je da ove godine u porodilištu nisu imali blizanaca. Jedina trudnica sa blizanačkom trudnoćom morala je biti upućena u KC Crne Gore zbog prijevremenog porođaja. S obzirom da je riječ o privatnoj bolnici i porodilištu, koja je u sistemu zdravstva Crne Gore, sve osiguranice iz Herceg Novog, sa uputom, ovdje mogu da se besplatno porode. Za porodilje iz drugih opština prođaj je 500 eura, sa tri dana hospitalizacije, a sa carskim rezom 900 eura sa uključenih pet dana hospitalizacije. Postoje i određeni popusti za pacijentkinje koje kontrolišu trudnoću u Meljinama.
– Osim porodilja iz Herceg Novog, za porođaj na našem odjeljenju, postoji veliko interesovanje i u susjednim i drugim crnogorskim opštinama. Česte su porodilje iz Budve, Podgorice, Kotora, Tivta, ali i Trebinja. Od stranih državljanki najčešće su Ruskinje i Ukrajinke – kaže dr Bulatović.

Picerija i restoran

OPREMA I KADOVI

Crna Gora se ne može baš pohvaliti savremenim porodilištima, čak ni u Kliničkom centru, a posljednjih godina upravo zbog komfora i visokog standarda porodilište u Meljinama je sve popularnije.
– Medicinska oprema i uslovi na odjeljenju su jako dobri, tako da nije postojala potreba za obnavljanjem opreme niti investiranjem u ovoj godini. Odjeljenje raspolaže ambulantom za ultrazvuk, kolposkopiju i intervencije, a posjeduje dvije porođajne sale. Bolnički kapacitet je 12 ležaja za trudnice i porođene žene, 5 ležajeva za liječenje na ginekološkom odjeljenju i 2 ležaja za ambulantne intervencije – ističe dr Bulatović.
U boksu za novorođenčad se prihvataju, zbrinjavaju, njeguje i po potrebi liječe novorođenčad sve do polaska kući, obavlja BSG vakcinacija i uzima uzorak krvi za screening na hipotireozu. Boks je snabdijeven sa 12 dječijih krevetića, 2 inkubatora i jednim transportnim inkubatorom.
Kadrovski porodilište takođe ispunjava sve zahtjeve. Zaposleni su: 3 ginekologa, jedan pedijatar-neonatolog, 6 pedijatrijskih sestara i 8 babica.

NOVI PROGRAMI

Program “baby friendly”, za blizak kontakt majke i bebe po porođaju, kao i za lakše dojenje, što je preporuka Vlade i UNICEF-a od 2000. godine, prvo je ustanovljen upravo u ovoj bolnici. Po riječima dr Bulatovića funkcioniše veoma dobro na zadovoljstvo porodilja i osoblja. Od 2011. godine u Meljinama je omogućeno i da zainteresovani očevi prisustvuju porođaju, mada očevi “ne hrle” rado u sale.
Inače, o ulozi očeva u rastu i razvoju djece u Crnoj Gori posljednji statistički podaci su zabrinjavajući: 41 odsto majki saopštilo je da su tokom trudnoće doktora uglavnom posjećivale same, 37 odsto majki koje doje kažu da im niko nije pomagao sa ishranom, dojenjem i kupanjem djeteta, 59 odsto očeva nije znalo kako je hranjeno njihovo djete, a samo 7 odsto očeva uključeno je u vaspitanje djece o prvim moralnim principima.
Već tri godine u porodilištu u Meljinama imaju uslove za uzimanje matičnih ćelija iz pupčanika, koje se proslijeđuju na dalje čuvanje.
– Za pacijente koji se odluče za to, obavljamo uzimanje uzoraka krvi iz pupčanika, kao i tkiva pupčanika, u svrhu čuvanja matičnih ćelija. Mjesečno se obavi uzimanje 2-3 uzorka u prosjeku, na godišnjem nivou oko 30-ak. Za to su zainteresovani podjednako Novljani i stranci – ističe dr Bulatović.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code