Početna Kultura U Porto Montenegru obilježavanje Dana predaje austrijske flote

U Porto Montenegru obilježavanje Dana predaje austrijske flote

5

Stogodišnjicu predaje austrougarske flote Jugoslovenskoj kraljevskoj Ratnoj mornarici posebnim događajem obilježiće Matica Boke, u saradnji sa Generalnim Konzulatom Srbije iz Herceg Novog i Porto Montenegrom. Manifestacija će biti upriličena u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra u petak 16. novembra, u 19 časova.

Pakt o predaji flote, čiji je značajan dio bio stacionaran u tadašnjem vojno pomorskom Arsenalu u Tivtu, potipsan je u Puli 31. oktorba 1918. godine. O tom događaju govoriće tivatski novinar i publicista, Siniša Luković.

U saradnji sa Generalnim konzulatom Srbije iz Herceg Novog planirana je i projekcija dokumentarnog filma „Zaboravljeni admiral-Ernest Trubridž“. Film donosi biografsku priču o britanskom admiralu Ernestu Trubridžu koji je stigao u Beograd 1915. godine i kao komandant britanske misije na Dunavu zajedno sa srpskim vojnicima suprotstavio se napadu na Srbiju.

Film u produkciji RTS iz 2017. godine zasnovan je na dnevnicima admirala Ernesta Trubridža, koje je vodio za vrijeme boravka u Srbiji i u kojima su zabilježeni najznačajniji trenuci tokom ratovanja sa srpskom vojskom.

Dobar dio ovog dokumentarnog filma o britanskom admiralu koji je kasnije postao i glavni zapovjednik savezničke flote na Mediteranu, sniman je u Londonu i titlovan je na engleskom jeziku.

5 Komentari

 1. …Nema sta da se slavi vec OBELEZAVA jedan od istorijskih dogadjaja znacajnih za Srbiju i Crnu Goru u cilju cuvanja od zaborava Nase proslosti,ma kakva ona bila i da li se nekom to svidja ili ne.Narodi bez istorije nemaju buducnost,temelj na koji DANAS grade svoje drzave…Mnogi bi voleli da mogu gumicom izbrisati neke dogadjaje iz proslosti ali to se ne moze…I zato nemojte slaviti vec naucite Vasu decu svojoj istoriji i to da nasi preci nisu uzalud dali zivote za ovo sto danas imamo…Nek se zna ko je imao nameru da pokori Nase zemlje,ko je napao a ko se branio i odbranio…a povod …povod za njihovu agresiju ,pa naravno Mi, mi smo uvek losi momci…

 2. Опростите,коме су се предали,којој Југословенској морнарици кад Југославије још није било,ваљда Србској војсци ослободиоцима.

  11
  1
  • Deko, Srpska i Crnogorska vojska su podijele najveće žrtve u I Svjetskom ratu, jer su se zajedno borile protiv Austrougarske monarhije. Srpska vojska je oslobađala i te krajeve kao i čitav Balkan, pa je primjereno da se obilježe sjećanja na te događaje. To što neko želi da prekraja istoriju je kratkog daha i trenutni politički stavovi o tom pitanju ne mogu obrisati istinu. Ona, istina na kraju pobjeđuje.

   7
   1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code