U Portonovi investiran 221 milion eura, četiri puta više od plana

U Portonovi investiran 221 milion eura, četiri puta više od plana

7
Podijeli

Ugovorna obaveza kada je 2012. godine kompanija Azmont Investments ušla na crnogorsko tržište bila je da u rizort uloži u prve četiri godine 52 miliona eura, odnosno 258 miliona eura za osam godina. Međutim, izvršni direktor Rašad Alijev, u intervjuu agenciji Mina-business, tvrdi da je do sada investirano 221 milion eura. Do potpune realizacije projekta očekuju ulaganja od 650 miliona eura.

On je, komentarišući aktivnosti na realizaciji projekta, rekao da su grubi radovi na Portonovi Marini završeni i da Marina privlači sve više pažnje.

Picerija i restoran

„Kao dio radova u sklopu prve faze projekta, pored Marine, glavni strukturni radovi na Donjem naselju, ali i Marina apartmanima i Ribarskom naselju su završeni. U ovom dijelu i prve zgrade dobijaju svoj konačni izgled, jer je postavljanje krovova i rad na fasadama u toku. Uporedo sa ovim, nastavljamo da radimo na pripremnim radovima i temeljima za prvi One&Only u Evropi“, kazao je Alijev.

Prema njegovim riječima, čak i u ovoj fazi, kada je Portonovi gradilište, projekat je prepoznat kao novi crnogorski dragulj.

„Ovo je velika odgovornost za nas, ali i podstrek da ga realizujemo shodno planovima i osiguramo njegov rast i razvoj na duge staze. Naredne godine nas očekuje i početak rada, a samim tim i mnogo stvari koje dolaze sa otvaranjem rizorta. Promocija Crne Gore kao destinacije i Portonovog kao njenog dijela je veoma važna i stoga smo sa ovim aktivnostima počeli prošle godine“, saopštio je Alijev.

On je podsjetio da su više puta naglašavali da je njihova ambicija da postave standarde ne samo u Crnoj Gori već i šire.

„Sve ovo će biti velika promjena i značajno doprinijeti Crnoj Gori kao državi, a naš rizort pozicionirati na svjetskoj mapi. Portonovi je projekat gdje investiramo, stvaramo i razvijamo u svim fazama. Kao takav, on ima svoju specifičnu dinamiku i mijenja se kako bi odgovorio na potrebe ciljne grupe“, objasnio je Alijev.
Na taj način će, kako je naveo, biti atraktivan ljudima koji žele da dođu i otkriju ne samo njega, već i Crnu Goru.

Problemagtična infrastruktura

Na pitanje koji su najveći problemi sa kojima se kompanija suočava u toku realizacije projekta Portonovi, Alijev je odgovorio da sve to posmatraju više kao izazove i čine sve da se oni riješe.

“Jedan od glavnih izazova svakako jeste infrastruktura generalno, pa u ovom dijelu ima jako puno prostora za rad i za napredak ako se krećemo ka tome da smo visokoelitna destinacija. Veoma smo srećni što vidimo sve više letova ka i iz Crne Gore. To je svakako samo jedna puzla i mnogo više treba raditi na ovom polju kako bi putevi i konekcije bile bolje”, smatra Alijev.

Osnivanje Akademskih studija

Jedan od izazova koji u kompaniji vide su i ljudski resursi koji mogu podržati rad ne samo rizorta Portonovi, već i drugih ključnih igrača u ugostiteljstvu u Crnoj Gori.

“Kako bismo doprinjeli razvoju ljudskih resursa, kao kompanija smo prošle godine podržali osnivanje Akademskih studija za međunarodno hotelijerstvo i menadžment na UDG-u. To je zajednički projekat kompanije Azmont Investments, UDG-a i poznate međunarodne visokoškolske ustanove za hotelijerstvo i menadžment Vatel”, kazao je Alijev.

Pored finansijske podrške u iznosu od 250 hiljada eura za kupovinu franšize od Vatela kojom se obezbjeđuje franšiza za Akademske studije za međunarodno hotelijerstvo i menadžment na UDG u narednih 11 godina, kompanija Azmont Invesments odlučila se za finansiranje i stipendijskog programa.
Program je prvenstveno namijenjen budućim visokoškolcima iz Boke Kotorske, gdje će u prednosti biti kandidati iz Herceg Novog.

“U ovoj i prošloj godini kompanija Azmont Invesments je podržala ukupno devet studenata sa 60 hiljada eura i na taj način doprinijela pripremi nove generacije mladih ljudi koji sebe vide kao uspješne profesionalce u ugostiteljstvu, turizmu i hotelskom menadžmentu”, dodao je Alijev.

Potrebna bolja promocija

On smatra da je potrebno više investirati i to ne samo investitori i kompanije koje u Crnoj Gori razvijaju projekte, već i Vlada.

“Ovo je posebno važno u dijelu marketinga i promocije kroz koje treba stvoriti svijest i percepciju da je Crna Gora luksuzna destinacija. Ipak, želimo da pohvalimo rad crnogorske Vlade koja je od obnavljanja nezavisnosti, prošle godine radila i doprinjela da cijela država ojača ekonomiju, uz fokus na turizam i razvojne investicije koje doprinose ljepoti ovog dijela Jadrana”, rekao je Alijev.

Partnerstvo, ne i ustupanje Portonovog

Komentarišući ranije najave da će se u projekat Portonovi uključiti novi partneri, Alijev je saopštio da je Azmont Investments glavni investitor projekta Portonovi i da okuplja oko sebe tim respektabilnih partnera.

„Vjerujemo da je ovo jedini pravi način da stvorimo uspješan rizort koji će se pozicionirati u regionu, ali i šire. Nalazimo se u finalnoj fazi pregovora i potvrde novog partnerstva sa poznatom međunarodnom kompanijom koja dijeli našu viziju i spremna je da vodi Portonovi Marinu kao integralni dio rizorta na efikasan način, postavljajući nove standarde u ovoj industriji“, kazao je Alijev.

Na pitanje da prokomentariše spekulacije o mogućem ustupanju projekta Portonovi drugoj kompaniji, Alijev je rekao da su posvećeni Portonovi projektu i da su srećni što su ovdje.

“U ovom trenutku, za nas to nije opcija. Naš tim predano radi na širenju i jačanju prisustva u Crnoj Gori koja je kao aktraktivno tržište među liderima u Evropi. Pet godina je kako smo ovdje i vjerujemo da smo uradili dosta. Kao kompanija, poznati smo najprije kao investitor Portonovi projekta”, objasnio je Alijev.

On je dodao da biti u Crnoj Gori za njih znači mnogo više.

“Ovdje smo i da podržimo i doprinesemo lokalnoj zajednici kroz društveno odgovorno poslovanje. Prošle godine našem poslovnom portfoliju smo dodali i banku pod nazivom Nova Banka”, zaključio je Alijev.

7 Komentari

 1. Kakvo lupetanje,
  Mijestani Kumbora koji zive i manje od 500 m ili 1km kritikuju najvise iz zlobe i najvise primitivizma a nikad korak nisu napravili da sve to vide, vec pricaju sve sto im naleti, Djenovcani to cine mnogo manje na srecu, sve takve ljude koji ne izlaze iz kuce pa ni u sred ljeta treba izbjegavati jer to su negativni karakteri koji sami sa sobom srecni nisu

   • Zbog čega neće?Poslovaće po istom sistemu kao Regent-Tivat,tamo u Regentu(prva faza) radi 79 tivćana(od 100 zaoslenih),prosječna plata im je 750 eura.

    5
    3

Ostavite komentar

*

code