Početna Ekonomija U Portonovi sljedeće godine ulaganje od još 290 miliona eura, hotel One&Only...

U Portonovi sljedeće godine ulaganje od još 290 miliona eura, hotel One&Only 2019.

18

Građevinski radovi na gradilištu Portonovi, u Kumboru, u dijelu Donjeg Naselja, koje predstavlja srce luksuznog rizorta, napreduju dobro, pa su zgrade vidljive iz okolnih mjesta. Uporedo sa ovim, izgradnja apartmana u Marini (Marina Apartment Buildings) i Ribarskom doku (Fisherman’s Wharf) su značajno napredovali, priča za Radio Jadran menadžerka za korporativne komunikacije i društveno odgovorno poslovanje kompanije Azmont Investments, Adrijana Husić.

Svi grubi radovi na Marini su završeni, a započeta je i izgradnja neophodnih objekata uz sjeverni dok. Paralelno sa ovim, infrastrukturni radovi za prvi One&Only Hotel u Evropi dobro napreduju i to u nekoliko segmenata.

Picerija i restoran

– Veoma smo zadovoljni dinamikom izgradnje rizorta Portonovi i onim što je urađeno u prethodnom periodu. Podsjetila bih da je Portonovi zamišljen kao rizort koji će pokrivati površinu od 26 hektara zemlje, kao luksuzno naselje sa raznolikim nekretninama, ukrašen buticima poznatih svjetskih brendova i eminentnim restoranima, ali , ipak, sa autentičnim regionalnim karakterom uz najmoderniju marinu za mega jahte i otvorenim pristupom moru – kazala je ona.

Prve goste očekuju naredne godine, kad će i Marina biti u funkciji. Nakon ovoga, očekuje se i otvaranje luksuznog One&Only hotela tokom 2019. godine.

Stanovi od  324 hiljade, penthous za 3,1 milion, vile za 7,8 miliona

Onaj ko želi i može da kupi stan, apartman ili vilu na ovom dijelu obale u okviru kompleksa Porgtonovi ima veliku mogućnost izbora, jer će Portonovi imati brojne rezidencijalne nekretnine.

Prema riječima naše sagovornice, jednosobni stanovi se kreću od 324,000 eura, dok je cijena penthouse-a, odnosno velikog apartmana sa privatnim bazenom, 3.1 milion eura. Kao dio najluksuznije ponude, za one najprobirljivije, Portonovi nudi i luksuzne sky villa-e, takođe sa privatnim bazenima po cijeni od 7.8 miliona eura. U cijelom rizortu ne postoje 2 ista stana ili apartmana, a svi oni imaju različite poglede i enterijer – zahvaljujuči pažljivom planiranju renomiranih kuća Harper Downie The Studio at Harrods.

– Od prošle godine, u prodaji se nalazi 170 jedinica – 119 u Donjem Naselju (Lower Village), 29 apartmana u Marini (Marina Apartments) i 22 u dijelu Ribarskog doka (Fisherman’s Warf). Od ulaska na tržište 2012. godine sve do juna ove godine, naša investicija je dostigla 290 miliona eura. Planiramo da samo tokom 2018. godine uložimo još toliko – dakle 290 miliona eura, dok je projektovana sveukupna investicija 650 miliona – navodi Husić, podsjećajući da je ugovorena obaveza da kompanija u prve četiri godine investira 52 miliona eura, odnosno 258 miliona eura za osam godina. Ona nije dala detalje  u odgovoru na naše pitanje  o toku prodaje nekretnina i ko su kupci.

Na gradilištu prosječno 527 radnika

Broj radnika na gradilištu varira od mjeseca do mjeseca, zavisno od potreba radova i planova. Gledano na godišnjem nivou, u prosjeku je svakog mjeseca kroz sve podizvođače bilo angažovano 527 radnika. Od tog broja 50% su crnogorski radnici.

Problemi su izazovi

Azerbejdžanski investitor sve probleme u stasavanju rizorta  zapravo posmatra više kao izazove, nastojeći da, kako kaže Adrijana Husić, sve što je u njihovoj moći riješe ili doprinesu rješenju. Ali postoji i nešto što nije do njih, a itekako će biti ključno za opstanak Portonovog:

– Jedan od glavnih izazova svakako jeste infrastruktura generalno, pa u ovom dijelu ima jako puno prostora za rad i za napredak, ako se krećemo ka tome da smo visokoelitna destinacija. Veoma smo srećni što vidimo sve više letova ka i iz Crne Gore, na primjer. Poboljšanje ponude tivatskog aerodroma je takođe veoma važno. Uz planiranu gradnju obilaznice oko Tivta i mosta preko Prolaza Verige, pozicioniralo bi ovaj aerodrom kao ključnu komunikacionu tačku za sjeverni dio Boke Kotorske, koji sada u pogledu avio saobraćaja gravitira ka aerodromu Dubrovnik. Ovo je svakako samo jedna puzla i mnogo više treba raditi na ovom polju kako bi putevi i konekcije bile bolje –  objašnjava dalje ona.

Podrška akademskim studijama

Azmont uskoro planira otvaranje Portonovog, pa se kao još jedan izazov postavljaju ljudski resursi, koji mogu podržati rad ne samo rizorta već i drugih ključnih ugostiteljskih kompanija u Crnoj Gori.

– Kako bismo doprinjeli razvoju ljudskih resursa, kao kompanija smo 2016. godine podržali osnivanje akademskih studija za međunarodno hotelijerstvo i menadžment na UDGiju – i to je zajednički projekat kompanije Azmont Investments, UDG-ija i poznate međunarodne visokoškolske ustanove za hotelijerstvo i menadžment Vatel. Pored finansijske podrške u iznosu od 250.000 eura za kupovinu franšize od VATEL-a kojom se obezbjeđuje franšiza za Akademske studije za međunarodno hotelijerstvo i menadžment na UDG u narednih 11 godina, kompanija Azmont Invesments odlučila se za finansiranje i stipendijskog programa – navodi Husić.

Program je prvenstveno namijenjen budućim visokoškolcima iz Boke Kotorske, gdje će u prednosti biti kandidati iz Herceg Novog. U ovoj i protekloj godini kompanija Azmont Invesments je podržala ukupno 9 studenata sa 60.000 eura.

18 Komentari

 1. Ovakve vijesti su postale previše depresivne. Dosta nam je više svakodnevnih najava o budućim ulaganjima, budućim radnim mjestima, budućim hotelskim kompleksima, budućoj rekonstrukciji saobraćajne infrastrikture, budućim projektima sanacije fortifikacijskih objekata… budućem blagostanju. Pište o realnom vremenu i realnim problemima s koima se suočavamo svakodnevno. A onda jednog dana, kada neki od ovih lijepo zamišljenih projekata zaista i uspije – podijelite sa nama tu realnu novost.

  21
  6
 2. zasto nisu otvorili akademiju i obucavali studente iz HN u samom gradu nego su je otvorili na Milov UDG a kao prioritet imaju studenti iz HN. Imali ste fakultet za turizam u kotoru , sto sa njim niste uspostavili saradnju nego sa podgoricom , pa domacim studentima je lake poci na fax u kotor nego u pg.
  Ako hocete da razvijate drustvenu zajednicu ne treba da razvijate centralu u podgorici nego vas cilj treba da bude razvoj boke kotorske u kojoj se i nalazi vas rizort. sta vi imate sa podgoricom , osim sto se sve pare gore vuku . sto niste zahtijevali od vlade da Vam sredi infarastrukuturu sobzirom da ste toliko para slili u drzavu . da su bar puteve sredili.

  29
  3
 3. crna gora, drzava nasminkana ciframa i statistikom. Grad na obali mora i to kakvoj lokaciji a gradjani presrecni ako izdaju zimi fizickim radnicima smjestaj. Sta narod sem klasnog raslojavanja ima od ovog rizorta. Koliko Novljana radi tamo,na kojim poslovima. Radio Jadran bi malo trebao uci u neke teme a ne povrsno pisanje tipa sad milion sutra 5,skola tamo marina vamo,tako moze svako da lupeta al dobro mozda im i ne prodamo aerodrom TV

  34
  10
  • Nije ovdje kriv radio Jadran nego ova sa slike sto plasira ovu demagogiju medijima pa samim tim i nama. Jeste li primjetili da kad god dodje neka informacija iz Azmonta uvijek bude pokoje pitanje na koje oni nemaju odgovor? Ajde da vidimo i te prve goste u 2018-oj, čekamo ih evo

   5
   1
 4. Zar taj hotel več nije završen. Rekoše li da će biti gotov do 2016. Neće se u 2018. učožiti toliko novac ni u Auto put a ne Porto Novi, zato ne zbunjujte narod. Evo podjite danass da vidite koliko ih radi na HOTELU.

  31
  7
 5. Otvorite fabriku za 500 proizvodnih radnih mjesta,koja će raditi cijelu godinu,od 3 ljetna mjeseca,,MI,, ne možemo da živimo. Hocemo da radimo a ne da se slikamo!!!

  31
  6
 6. Bog nas je podario velikom srećom koju još nijesmo u stanju da sagledamo,jer živimo okovani predrasudama u maglovitoj prošlosti koju nijesmo nikad upoznali.Ne znamo ni đe smo,ni ko smo,đe idemo,ni što bismo voljeli.Moramo promijeniti sebe da bismo našli mir u sebi.Rijetki dozrijevaju i vide svoj put kroz buduće vrijeme,pa neka im je sretno i berićetno.Boka je vazda bila biser i ostala.

  25
  7

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code