Početna Ekonomija U pripremi kreditna podrška Vlade, privredi još 20 miliona eura

U pripremi kreditna podrška Vlade, privredi još 20 miliona eura

0

Vlada intenzivno priprema novi paket mjera kojim će nastaviti da podržava privredu, čije se usvajanje očekuje krajem aprila, a ukupna vrijednost kreditne podrške je 20 miliona EUR, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Kako je saopšteno, i dalje su prisutni problemi u privredi izazvani pandemijom koronavirusa, prije svega nelikvidnost i potreba za dodatnim finansijskim sredstvima.

„Dio novog paketa mjera je i set kreditnih linija koje priprema Investiciono razvojni fond, u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja i Ministarstvom finansija i socijalnog staranja u cilju obezbjeđivanja dodatne finansijske podrške za likvidnost“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je ta podrška namijenjena prije svega mikro, malim i srednjim preduzećima čija je likvidnost ugrožena usljed negativnog uticaja pandemije COVID-19, čime, kako su naveli, Vlada želi da akcentuje podršku toj kategoriji preduzeća.

„Ukupna vrijednost kreditne podrške, uključujući IPARD program će iznositi 20 miliona EUR, a njena realizacija će otpočeti naredne sedmice“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da će kroz tu podršku, potencijalni korisnici, čije je poslovanje ugroženo usljed uticaja pandemije COVID-19, imati mogućnost da apliciraju za veoma povoljna finansijska sredstva, u cilju rješavanja problema tekuće likvidnosti.

„Spomenuti paket kreditnih linija prvenstveno se odnosi na finansiranje obrtnih sredstava i tekuće likvidnosti, uz veoma povoljne kamatne stope, koje se kreću od 1,5 do 3,0 odsto, fiksno na godišnjem nivou“, navodi se u saopštenju.

Mogućnost apliciranja za kreditna sredstva, daje se i na osnovu „mekih“ sredstava obezbjeđenja (mjenice preduzeća, lične mjenice).

Potencijalni korisnici, čija je djelatnost ugrožena usljed uticaja pandemije COVID-19, mogu aplicirati za kreditna sredstava u iznosu do 150 hiljada EUR, uz rok povraćaja do pet godina uključujući jednu godinu grejs perioda, uz kamatnu stopu od 1,5 odsto, navodi se u saopštenju.

Detaljne informacije će biti dostupne na sajtu Ministarstva ekonomskog razvoja i Investiciono razvojnog fonda.

Istovremeno, kako se zaključuje, Ministarstvo ekonomskog razvoja i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja u saradnji sa Međunarodnim finansijskim institucijama rade na obezbjeđivanju dodatnih finansijskih sredstava kojima će podržati privredu, a koja će takođe biti dio novog paketa podrške privredi.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code